MAGNETSKA REZONANCA CIJELOG TIJELA

Magnetska rezonanca cijelog tijela ili MR whole body neinvazivna je radiološka metoda koja nam omogućava orijentacijsku analizu struktura cijeloga tijela detaljnije od ostalih dijagnostičkih metoda snimanja. Ova dijagnostička metoda radi na principu rezonancije vodikovih iona u jakom magnetnom polju. MR whole body je bezbolna pretraga kod koje nisu zabilježene nikakve nuspojave.
 
 
Naručite se na : 01 6382 275
 
 
Magnetska rezonanca = MRI (eng. MRI magnetic resonance imaging)
Uvriježeni su još naziv magnetna rezonancija i skraćenica MR.
Svrha magnetne rezonancije je omogućavanje specijalistima da dobiju uvid u pravo stanje organizma.
MR uređaj omogućava oslikavanje svih tjelesnih struktura: glave, kralježnice, abdomena, zdjelice, zglobova, krvnih žila, prostate, enterografije, urografije

Što se sve može obuhvatiti magnetskom rezonancom cijelog tijela

Magnetska rezonanca cijelog tijela obuhvaća analizu struktura: glave, vrata, grudnih organa (toraksa), trbuha (abdomena), zdjelice te zglobno-mišićnih struktura kako gornjih tako i donjih ekstremiteta.

Daje nam orijentacijski prikaz:

• mozga
• kralješnice
• trbuha (abdomena)
• zdjelice.

Daje nam prikaz kompletne kralježnice:
• vratne
• prsne
• slabinske (lumbalne) kralježnice.

Utječe li magnetska rezonanca cijelog tijela nepovoljno na zdravlje?

Magnetska rezonanca sigurna je dijagnostička metoda. Ova tehnika snimanja ne koristi ionizirajuće zračenje pa je zato smatramo sigurnim postupkom.

Magnetska rezonanca cijelog tijela koristi:

• snažno magnetsko polje u koje smještamo pacijenta

• radiofrekventne valove

• računalo.

Kod standardne pretrage cijelog tijela ne primjenjujemo kontrastno sredstvo. U slučaju kada uočimo patološke promjene kod pacijenata, preporučujemo ciljanu pretragu – dodatnu obradu organa na kojem je primijećena promjena. Magnetska rezonanca cijelog tijela nema štetnog biološkog učinka.

Tko je kandidat za MR whole body?

Magnetska rezonanca cijelog tijela preporučuje se:

kao preventivni pregled kod asimptomatskih pacijenata

kada želimo dobiti više informacija u odnosu na neke druge dijagnostičke metode.

Ovoj tehnici snimanja mogu biti podvrgnuti pacijenti svih dobnih skupina. Može se primjenjivati i kod inače osjetljivih skupina kao što su djeca i trudnice, uz napomenu da se trudnicama ne preporučuje u prvom tromjesečju radi sigurnosti ploda.

Pacijenti s metalnim šipkama i vijcima u kostima, zubnim implantatima, umjetnim zglobovima te metalnim kirurškim stezaljkama u tijelu uglavnom mogu obaviti magnetnu rezonanciju bez bojazni od štetnih posljedica. Ako postoji dvojba kod Vašeg liječnika opće medicine ili sami niste sigurni, slobodno nam se javite prije narudžbe za pregled.

Kome se ne preporučuje magnetska rezonanca?

Pacijentima s metalnim krhotinama poput „gelera“ i šrapnela u tijelu, kao i pacijentima s ugrađenim elektrostimulatorima srca ne preporučuje se magnetska rezonanca. Tu je važno napomenuti da se svaki slučaj zasebno razmatra te da specijalisti odlučuju o opravdanosti pretrage. Obratite nam se s punim povjerenjem! Razmotrit ćemo Vaš slučaj i usuglasiti mišljenja svojih specijalista.

Koje su prednosti magnetske rezonance cijelog tijela u odnosu na druge dijagnostičke metode?

• Magnetska rezonanca daje nam detaljne dijagnostičke informacije o različitim bolestima (npr. tumor, anomalije…).

• Bolji prikaz mekotkivnih struktura.

• Daje prikaz cijelog tijela.

• Potpuno bezopasna dijagnostička pretraga jer ne koristi ionizirajuće zračenje.

• To je jedina neinvazivna pretraga bez ionizirajućeg zračenja.

• Nema dokazanih štetnosti.

• Za razliku od rendgenskog snimanja (RTG) i višeslojne kompjutorizirane tomografije (MSCT), MRI koljena za dobivanje dijagnostičkih slika ne upotrebljava rendgenske zrake, već snažan magnet i radiovalove.

Zahtijeva li magnetska rezonanca prethodnu pripremu pacijenta?

Standardno snimanje magnetnom rezonancijom ne zahtijeva posebnu pripremu. Pacijentima tijekom rezervacije termina napominjemo da odjenu laganu odjeću bez metalnih dodataka kao što su gumbi, zatvarači i slično te da uklone nakit i piercinge.

Je li magnetska rezonanca cijelog tijela bolna pretraga?

Pretraga je bezbolna jer je riječ o neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi.

magnetska rezonanca cijelog tijela - Affidea Hrvatska
 
 
Naručite se na : 01 6382 275
 
 

Kako se izvodi magnetska rezonanca cijelog tijela?

Magnetska rezonanca cijelog tijela izvodi se u prostoriji s jakim magnetskim poljem. Nakon što se uklone svi metalni predmeti s odjeće i kože, pacijent liježe na stol uređaja, s glavom na posebno predviđeno mjesto. Nagib se može podešavati za veću udobnost.

Postavljamo drugi dio zavojnice te polagano uvlačimo stol s pacijentom u glavnu zavojnicu uređaja. Zavojnica našeg uređaja velikog promjera (70 cm) najveća je na tržištu te otvorena s obje strane, što klaustrofobičnim osobama bitno olakšava boravak u njoj i čini ga ugodnijim.

Pacijent mora potpuno mirno, nepomično ležati oko sat vremena na pokretnom stolu u središtu uređaja s adekvatnim osvjetljenjem i ventilacijom.

• Kada snimano glavu, jedan segment kralježnice po izboru, abdomen, zdjelicu i niskodozni CT toraksa snimanje traje 1.15 min.

• Kada snimamo glavu, cijelu kralježnicu, medijastinum, abdomen i zdjelicu snimanje traje nešto duže, oko 1.40 minuta.

Naš radiolog iz susjedne prostorije ima direktan pogled na pacijenta te ga prati sve vrijeme preko kamere ugrađene u udaljenom dijelu zavojnice.

S obzirom na to da uređaj proizvodi određenu buku za vrijeme snimanja, pacijentu na izbor nudimo:

• zaštitne slušalice

• čepiće za uši.

Prednost slušalica je komunikacija između pacijenta i tehnologa te slušanje glazbe po želji pacijenta kako bi pregled protekao što ugodnije jer želimo svojim pacijentima pružiti najbolje korisničko iskustvo.

magnetska rezonanca

Najsuvremeniji uređaj za MR u Poliklinici Affidea Čavka za što bolje iskustvo pacijenta

Novitet u Poliklinici Affidea Čavka uređaj je posljednje generacije jačine 1.5T s novim Biomatrix softverom. Uz nova softverska rješenja kombiniraju se i visokorezolucijske zavojnice. Ova kombinacija omogućava dobivanje još kvalitetnijih dijagnostičkih rezultata i skraćuje vrijeme trajanja pretrage što je velika prednost za pacijente jer je mnogima teško ostati nepomičan u jednom te istom položaju sve vrijeme.

Novi uređaj nudi niz naprednih tehnika snimanja, koje između ostalog, omogućavaju smanjenje buke koju uređaji starijih generacija proizvode za vrijeme snimanja. Naš uređaj radi na principu tzv. quiet sekvence te warp sekvence.

Pregled nije štetan jer se ne bazira na ionizirajućem zračenju. Stoga, može se ponavljati ili dopunjavati bez bojazni i štetnih posljedica.

Naručite se na pregled u Polikliniku Affidea Čavka. Naši stručnjaci stoje Vam na raspolaganju!

Primamo pacijente preko HZZO uputnice. Liste čekanja i narudžbe preko HZZO uputnice možete pratiti putem linka http://www.hzzo-net.hr/e_listei.htm.
 
 
Naručite se na : 01 6382 275