22. srpnja 2021.

Bolna kralježnica: Najčešći uzroci bolova i najučinkovitija metoda oporavka

Od bolesti kralježnice boluje gotovo svaka deseta osoba u Hrvatskoj, a puno je veći broj onih koji se svakodnevno žale na bolove u leđima zbog sjedilačkog načina života što nije ni čudno jer puno svakodnevnih aktivnosti obavljamo u sjedećem položaju.

Bolna kralježnica drastično smanjuje radnu sposobnost i kvalitetu života, često se javlja osjećaj ukočenosti, trnci, poteškoće prilikom dizanja i ustajanja iz kreveta, bol prilikom vožnje automobilom, poteškoće sa spavanjem, a jake bolove ponekad ne mogu ublažiti niti jaki analgetici.

Osamdeset i četiri posto ljudi barem jednom u životu ima bol u leđima, dok je 40 % imalo bol u leđima u zadnjih šest mjeseci. Smatra se da je 1 % populacije trajno nesposobno za rad zbog problema s kralježnicom, a još 1 % je trenutno nesposobno. To čini bolove u leđima jednim od najčešćih tegoba s kojima se čovjek susreće, najčešće dolazi do tzv. diskus hernije gdje disk koji se inače nalazi između dva kralješka pukne ili napukne te tada kompromitira leđnu moždinu što onda stvara probleme odnosno bolove”, kaže dr. Jasmin Nikšić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije iz Poliklinike Affidea.

dr. Jasmin Nikšić

dr. Jasmin Nikšić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

Mogući izvor bolova su kralježak, zigoapofizealni zglob, disk, ligamenti, mišići i fascije, korijen živca, objašnjava liječnik i savjetuje da kad se jave bolovi najbitnije je javiti se liječniku jer se najviše toga može utvrditi samim pregledom, dok je ponekad potrebna dodatna dijagnostika tipa RTG ili MR.

Pitali smo liječnika koji je savjet za osobe koje rade u sjedećem položaju i tako provode više od 8 sati dnevno, a možda i više. “Osobe koje puno sjede trebale bi vježbati muskulaturu trupa, a pogotovo treba obratiti pozornost na unutarnje mišiće leđa koji su najbitniji za biomehaniku i tu često pacijentima preporučujem pilates”.

Kako se liječe bolesti kralježnice?

Bolesti kralježnice se najčešće liječe rehabilitacijom, a dr. Nikšić objašnjava da se operira samo kada pacijentu “padne stopalo” ili kad izgubi kontrolu stolice i/ili mokrenja što se dešava zaista jako rijetko.

“U ostalim slučajevima tu je rehabilitacija najbolje rješenje, treba pojačati samu muskulaturu trupa, poneka elektroterapija poboljša vaskularizaciju navedenih područja, svakako je najbolja radiofrekvencija. a ono što je i meni osobno najviše pomoglo su manipulacije po Kaltenborn školi”, kaže dr. Nikšić.