5. ožujka 2021.

Dan žena u Affidea poliklinikama

Dan žena u Affidei – povoljniji preventivni pregledi

Povodom Dana žena – 8. ožujka, Affidea nudi akciju preventivnog ultrazvučnog ili mamografskog pregleda dojki u trajanju od 8. do 12. ožujka 2021. godineu svojim centrima:

Akcija je dio Affideinog programa društvene odgovornosti, u nastojanju da se potakne odgovornost i briga za vlastito zdravlje, jer ništa nije važnije od zdravlja.

Kome se preporučuje preventivni pregled dojki?

Preventivni pregled dojki preporučuje se svakoj ženi generativne dobi.

  1. Inicijalnu mamografiju optimalno je napraviti između 38.-40. godine.
  2. Inicijalni ultrazvučni pregled optimalno je napraviti između 25.- 30. godine života, osim u slučajevima pozitivne obiteljske anamneze kada se započinje i ranije.

Prevenciju pretvorite u naviku jer je zdravlje u Vašim rukama!

 

Žensko zdravlje

Tempo života je takav da su žene istovremeno i majke, zaposlene i kućanice pa od silnih obaveze ne stignu ili zaborave misliti na sebe. Izdvojite jedan dan u godini za svoje zdravlje, posvetite mu pažnju jer samo zdravi možete biti sretni i potpuno na raspolaganju svojoj obitelji.

Uz moderan način života s mnogobrojnim obvezama koje se nameću ženama – posao, pripremanje djece za jaslice, vrtić, školu, osam sati na poslu, pripremanje obroka, pisanje zadaća s djecom, neminovno se u strci s vremenom pojavljuje i stres- jedan od glavnih okidača za razvoj karcinoma. Stoga, usporite i smanjite stres i posvetite se malo i sebi!

 

Dan žena kao podsjetnik

Neka vam svake godine Dan žena bude podsjetnik da je vrijeme za redoviti godišnji kontrolni pregled kod ginekologa, maografski i ultrazvučni pregled, ili još bolje – kompletan sistematski pregled.

Znate li da je prema statistici iz 2017. godine svaki mjesec od raka dojke oboljelo 250 žena, a 90 ih, nažalost, umre? Neki su se slučajevi mogli i spasiti da se na vrijeme obavio pregled.

Žensko tijelo prolazi razne faze i stalno se mijenja, naročito u pubertetu, trudnoći i menopauzi, kada hormoni igraju glavnu ulogu. Upravo zbog stalnih promjena, ponekad ne primjećujemo simptome ozbiljnih bolesti u njihovoj najranijoj fazi. Osim nemara, to je i razlog zašto statistički gledano žena u prosjeku čeka oko 13 tjedana prije nego što posjeti liječnika nakon što primijeti prve simptome. Tada su se već razvili ozbiljni simptomi.

Zato, drage žene, neka Vam dan žena bude svaki dan – dan kada mislite na svoje zdravlje – žensko zdravlje!

Dan žena Affidea Hrvatska

 

Simptomi koji ukazuju na ozbiljne bolesti

Postoje simptomi koje žene često zanemaruju ili ih pripisuju nekim drugim manje teškim bolestima, a zapravo mogu biti znakovi teškog oboljenja. U nastavku dijelimo neke od njih sa svrhom da Vas informiramo o ženskom zdravlju te da učinite taj jedan važan korak – prijavite se na preventivni pregled.

  • NADUTOST – tzv. endo trbuh je znak da imate endometriozu; može nabubriti bilo kada i stanje se može pogoršati tijekom dana, a nadutost može trajati danima, tjednima ili nekoliko sati. Upozoravamo da stalna nadutost može biti znak raka dojke ili jajnika.
  1. AKNE – javljaju se otprilike 2 tjedna prije menstruacije jer žensko tijelo povećava estrogen i progesteron, i to je prirodna pojava. No, konstantni prištići na čeljusti ili bradi, znak su da su hormoni poremećeni i da je vrijeme za hitan preventivni pregled jer bi se moglo raditi o nekom ozbiljnijem problemu.
  2. BOLOVI – imate li često bolove u području zdjelice dok dugo trčite, hodate i stojite, to može značiti da endometrij, unutarnji sloj maternice, raste izvan mjesta na kojem bi trebao.
  3. ČESTI BOLOVI U DONJEM DIJELU LEĐA I U NOGAMA a
    Bolovi u donjem dijelu leđa tijekom menstruacije su normalni, no patite li od bolova u donjem dijelu leđa i ramenima prije, tijekom i nakon menstruacije, te sve to vrijeme osjećate napetost mišića u tim područjima, treba posumnjati na endometriozu.

Pratite naše blogove, posvećeni su zdravlju! Pratite naše novosti jer Vas obavještavamo o akcijama na preventivne preglede i paketima sistematskog pregleda koje nudimo u našim poliklinikama povodom svjetskih dana vezanih za zdravlje. Ove godine iskoristite Dan žena i naručite se na povoljniji pregled UZV dojki ili mamografiju. I zapamtite, ništa nije važnije od zdravlja!

1

5. ožujka 2021.

Dan žena u Affidea poliklinikama

Dan žena u Affidei – povoljniji preventivni pregledi ultrazvuk (UZV) dojke mamografija Povodom Dana žena – 8. ožujka, Affidea nudi akciju preventivnog ultrazvučnog ili mamografskog pregleda dojki u trajanju od 8. do 12. ožujka 2021. godineu svojim centrima: Affidea Kalajžić u Splitu Affidea Vita u Šibeniku Affidea Čavka u Zagrebu. Akcija je dio Affideinog programa […]