20. siječnja 2021.

Doc.dr.sc. Arnes Rešić, spec. pedijatar – govori nam o terapiji dojenačkih hemangioma

Hemangiomi su najčešći dobroćudni vaskularni tumori dojenčadi s incidencijom između 5-10%

Više od 60% svih hemangioma nalazi se na koži i potkožju u području lica i vrata.

Prema tipu hemangiomi se dijele na površinske, duboke i miješane. Prema podtipu dijele se na lokalizirane, segmentalne, neodređene i multiple.

Razlikujemo 3 faze prirodnog ciklusa razvoja hemangioma: faza rasta koja počinje nakon rođenja u 2.-3. tjednu života i traje do kraja prve godine, faza platoa (između prve i druge godine) i faza smanjenja (od navršene druge godine do školske dobi).

Dijagnoza se postavlja pregledom na temelju anamneze i kliničke slike. Većina hemangioma ima tendenciju spontane regresije, liječenje se provodi samo za komplicirane slučajeve (10-15% svih hemangioma).

Odluka o liječenju donosi se individualno, nakon pregleda, na temelju dobi pacijenta, faze rasta, lokalizacije i veličine hemangioma te zahvaćanja vitalnih struktura i komplikacija.

Glavni cilj liječenja je zaustavljanje nekontroliranog rasta, kako bi se spriječilo trajno estetsko nagrđivanje i smanjenje psihosocijalnog stresa za pacijenta i obitelj.

Peroralno liječenje propranololom je prvi izbor u terapiji kompliciranih dojenačkih hemangioma. U liječenju se koristi Hemangiol sirup. Prosječno trajanje liječenja je 6-8 mjeseci. Preporuča se primjenu započeti kod dojenčadi u dobi od 5 tjedana do 5 mjeseci, čime se osigurava potpun ili gotovo potpun nestanak tumora već u dojenačkoj dobi ili u dobi malog djeteta.

Lokalna primjena otopine timolola predstavlja učinkovit izbor za liječenje manjih površinskih dojenačkih hemangioma koji nisu ulcerirani ili ne zahvaćaju sluznicu.

Pravovremeni pregled kod pedijatra ključan je u ranom otkrivanju i prepoznavanju potencijalno kompliciranih dojenačkih hemangioma u prvim mjesecima života. Terapiju je potrebno započeti na vrijeme kako bi rezultati liječenja bili što bolji.

U Poliklinici Affidea Čavka pod nadzorom specijaliste pedijatra provodi se sustavna terapija propranolol sirupom i lokalna terapija otopinom timolola.

Za detaljne informacije i savjet o liječenju dojenačkih hemangioma rezervirajte termin za pregled Vašeg djeteta u Poliklinici Affidea Čavka, Jordanovac 99, 10 000 Zagreb