8. listopada 2020.

90 % raka dojke može se izliječiti – brigom o sebi, budi korak ispred raka dojki!

Listopad – „Mjesec borbe protiv karcinoma dojke“ u Affidea centrima u Zagrebu, Šibeniku u Splitu Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se u Hrvatskoj svake godine obilježava 7. listopada.

Mjesec borbe protiv karcinoma dojke u Affidei – listopad

Znate li da se više od 90 % bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju?

Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Tijekom mjeseca listopada u našim poliklinikama obilježavamo Mjesec borbe protiv raka dojke.

 

Akcija na preventivne preglede dojki za Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Kako ćemo u Affidei obilježiti Mjesec borbe protiv karcinoma dojke?

Od 01.10. – 31.10.2020. u našim Affidea poliklinikama nudimo preglede dojki na 20 % popusta!

 

Što je rak dojke?

Rak dojke je maligna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te se počnu umnožavati i nekontrolirano rasti.

Rak dojke uništava okolno zdravo tkivo. Nažalost, takve promijenjene stanice mogu zahvatiti limfne i/ili krvne žile. Tako se bolest širi na druge dijelove tijela.

Postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su povezani s rakom dojke.

Činjenica je da od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, no, nažalost sve češće i one mlađe – u četrdesetima.

Znate li da i muškarci mogu oboljeti od raka dojke? Daleko u manjoj mjeri. Riječ je o 1 %.

Koji su uzroci i rizični čimbenici za nastanak raka dojke?


Najznačajniji faktori rizika:

 • dob
 • prva menstruacija prije 12-te godine života
 • menopauza nakon 50-te godine života
 • nerađanje
 • rađanje poslije 30-te godine života
 • pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika
 • prethodna bolest dojke.

 

Je li rak dojke nasljedan?

 • 5-10 % svih karcinoma dojke su nasljedni

Jedan dio njih nosilac je genske mutacije.

 

Samopregled dojki


Samopregled dojki preporučuje se 5-10 dana od početka mjesečnice. Ako žena nema više mjesečnicu, najbolje je odrediti jedan dan u mjesecu kada će to učiniti.

Obratite pozornost na simptome:

 • otkrivanje kvržice pri opipu
 • zadebljanje ili udubljenje u dojci
 • povećanje jedne dojke
 • bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki
 • iscjedak iz bradavice
 • bolovi u dojci.

To su znakovi da je vrijeme za hitan liječnički pregled.

 

Apel ženama na pregled

Ovom objavom nastojimo pozvati sve žene da obave preventivni pregled dojki i sukladno preporukama svojih liječnika naprave:

 

Rezervacija termina preventivnih pregleda

Affidea raspolaže najmodernijom tehnologijom koja emitira minimalne doze zračenja, zanemarive u odnosu na korist koju može donijeti pravovremen preventivni pregled dojke – spas života.

Pozivamo sve žene koje još nisu obavile svoj preventivni ili kontrolni pregled dojki, kao i one koje isti žele obaviti po prvi puta.

Javite nam se i rezervirajte termin pregleda ili zatražite samo konzultacije kod specijalista u jednoj od naših poliklinika.

Brigom o sebi doista možete biti korak ispred ove zloćudne bolesti. Provjerite ima li u Vašoj obiteljskoj anamnezi po majčinoj lozi slučajeva karcinoma dojke i shvatite to kao opomenu da spadate u rizičnu skupinu te da biste se baš zbog toga morali redovito i češće kontrolirati. ne mora svaka promjena na dojci biti znak karcinoma, ali je zato bolje odagnati sumnju preventivnim pregledom dojki kod specijalista.

Affidea svojim kampanjama osvještavanja nastoji potaknuti žene da ne zaboravljaju na sebe u užurbanoj svakodnevici u kojoj su zatrpane mnogobrojnim obvezama. Zdravlje žene ne očituje se samo na nju, već isto tako i na cijelu njezinu obitelj, jer žena je i majka za koju su vezana djeca. Misleći na sebe, mislite i na svoje najdraže. Neka Vam zdravlje bude prioritet jer dosita ništa nije važnije od zdravlja.

Ova pandemija nas je itekako osvijestila o važnosti zdravlja jer kad imamo zdravlje, imamo sve!

Naručite se na preventivni pregled.

1

8. listopada 2020.

90 % raka dojke može se izliječiti – brigom o sebi, budi korak ispred raka dojki!

Mjesec borbe protiv karcinoma dojke u Affidei – listopad Znate li da se više od 90 % bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju? Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje […]