7. travnja 2021.

PCR i antigenski testovi u poliklinikama Affidea Vita i Affidea Kalajžić

PCR i antigenski testovi na COVID-19 osjetljiviji su na prisutnost virusa. S pouzdanjem možemo reći da daju precizne rezultate kod osoba koje još ne pokazuju nikakve simptome bolesti. To je moguće jer uspješno prepoznaju čak i vrlo male količine virusa.

Kako se dokazuje prisutnost virusa kada su u pitanju PCR i antigenski testovi na COVID-19?

Prisutnost virusa dokazuje se pronalaskom virusne RNK molekule. Zahvaljujući toj molekuli virus možemo vrlo dobro detektirati i na manjem uzorku. To znači da ga možemo prepoznati prije no što se počne infekcija razvijati.

Kako teče postupak?

Usporedimo li postupak uzimanja brisa kod PCR testa s onim kod antigenskih testova, vrlo je sličan. Na rezultate PCR testa čeka se do 36 sati od testiranja.

Znate li razliku između PCR i antigenskih testova na COVID-19 te seroloških tekstova?

Pojasnit ćemo Vam razliku jer u javnosti se ova testiranja često miješaju.

PCR i antigenski testovi na COVID-19 i PCR razlikuje se dosta od seroloških testova.

Dok oni upućuju na prisutnost virusa u organizmu, serološki testovi upućuju na prisutnost antitijela koji su se razvili u organizmu dok je bio u kontaktu s virusom.

Što znače pozitivni PCR i antigenski testovi na COVID-19?

Pozitivan rezultat znači da ste trenutačno zaraženi.

Što znači pozitivan rezultat serološkog testiranja?

Pozitivan rezultat daje do znanja pacijentu je li:

 • prebolio infekciju
 • bio u kontaktu s virusom.

 

PCR i antigenski testovi na COVID-19

 

Gdje možete napraviti PCR i antigenske testove?

Affidea Hrvatska u potpunosti odgovara na izazove i zahtjeve na tržištu medicinskih usluga. Stoga, sukladno potrebama pacijenata uvodimo u naše poliklinike sva odobrena testiranja na COVID-19 / SARS-CoV-2. Stojimo Vam na raspolaganju za dodatna pojašnjenja oko razlike u testovima te Vam sugeriramo koji test trebate napraviti, ako kojim slučajem niste sigurni. Ljubazno medicinsko osoblje telefonski i uživo objasnit će Vam osobno postupak svakog testiranja te kada možete očekivati rezultate testa i što trebate učiniti u slučaju pozitivnog testa. U svakom slučaju, tumačimo Vam rezultat nalaza kako biste u potpunosti znali što smo pojedinim testom htjeli postići.

PCR test na COVID-19 možete obaviti u Šibeniku i Splitu, u našim dvjema poliklinikama:

Na testiranje u Polikliniku Affidea Vita možete se naručiti:

 

Na testiranje u Polikliniku Affidea Kalajžić možete se naručiti:

 • online – mailom na poliklinika-kalajzic@affidea.com
 • telefonski +385 21 453 320

 

Napomena!

Priprema prije dolaska na testiranje nije potrebna.

Identitet potvrđujete osobnom iskaznicom.

COVID-19 /SARS-Cov-2 simptomi zaraze

blagi simptomi

 • povišena tjelesna temperatura
 • kašalj
 • otežano disanje
 • bolovi u mišićima
 • umor

Budući da je blaža verzija COVID-19 bolesti dosta nalik sezonskoj gripi, vrlo lako se je jedna bolest može zamijeniti za drugu. Zato je jako važno napraviti testiranje na COVID-19 kako biste bili sigurni o čemu se kod Vas radi – običnoj prehladi, gripi ili koronavirusu COVID-19. Affidea Hrvatska provodi sve vrste testiranja na COVID-19.

 

teški simptomi

 • teška upala pluća
 • akutni sindrom respiratornog distresa
 • gušenje
 • nemogućnost normalnog disanja
 • sepsa
 • septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta.

Činjenica je da ne reagiraju svi jednako na COVID-19. Kako će odgovoriti naš imunosni sustav na zarazu, ovisi o tome koliko je jak ili slab.

Tko spada u rizične skupine pacijenata?

 • pacijenti koje boluju od težih oblika kroničnih bolesti (hipertenzija, srčani bolesnici, dijabetes, bolesti dišnih puteva, maligne bolesti)
 • starije osobe.

Osobe s blagim simptomima ostaju kod kuće u izolaciji, a teško oboljele osobe moraju se javiti hitnoj službi jer je potrebno da što prije stignu na COVID-19 odjel kako bi što prije dobili pravovremenu pomoć.

Brze antigenske testove i serološka testiranja možete obaviti u svim našim poliklinikama u: Zagrebu, Šibeniku i Splitu. Naručite se i odagnajte svaku sumnju oko potencijalne zaraženosti ili mogućnosti da ste već preboljeli COVID-19 / SARS-CoV-2, a da toga zapravo niste nikada bili svjesni.

1

7. travnja 2021.

PCR i antigenski testovi u poliklinikama Affidea Vita i Affidea Kalajžić

PCR i antigenski testovi na COVID-19 osjetljiviji su na prisutnost virusa. S pouzdanjem možemo reći da daju precizne rezultate kod osoba koje još ne pokazuju nikakve simptome bolesti. To je moguće jer uspješno prepoznaju čak i vrlo male količine virusa. Kako se dokazuje prisutnost virusa kada su u pitanju PCR i antigenski testovi na COVID-19? […]