23. siječnja 2023.

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih karcinoma u žena. U Hrvatskoj godišnje oboli više od 300, a umre stotinu žena. Znate li da je za razvoj ove vrste raka obično potrebno oko 10 godina, ali i da je jedan od najpreventabilnijih sijela raka?

Kako i zašto nastaje rak vrata maternice, saznajte u nastavku.

HPV glavni krivac za rak vrata maternice

Glavni krivac je HPVhumani papiloma virus koji se prenosi kožnim kontaktom u području genitalija. To je najčešći spolno prenosivi virus u svijetu. Ima više od stotinu tipova, od kojih neki inficiraju spolno-mokraćni sustav. Tip 16 i tip 18 najrizičniji su za razvoj premalignih promjena i raka vrata maternice. Neki tipovi uzrokuju bradavice, dok je većina HPV infekcija zapravo nevidljiva.

Ovaj je virus toliko učestao da će ga imati 4 od 5 osoba u nekom periodu života. Procjenjuje se da će oko 60 % žena generativne dobi biti zaraženo. Kod muškaraca je prevalencija niža, ali ono što predstavlja najveći problem kod muške populacije jest teško dokaziva prisutnost virusa.

U većini slučajeva tijelo se samo očisti od infekcije u roku od 1 do 2 godine.

Virusi HPV spolnog i završnog dijela probavnog sustava dijele se na viruse:

· visokog rizika (16, 18, 25, 56) – uzrokuju teže premaligne i maligne promjene stanica vrata maternice

· srednjeg rizika (31, 33, 35, 51, 52, 58)

· niskog rizika (6, 11, 42, 43, 44) – uzrokuju nastanak genitalnih bradavica i blaže promjene stanica vrata maternice.

Molekularnim su metodama znanstvenici dokazali prisutnost različitih tipova HPV-a iz grupe visokog rizika u 99,7 % karcinoma vrata maternice pa se ti virusi smatraju primarnim faktorom rizika.

 

Što uzrokuje HPV i kako se prenosi?

Prenosi se vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosom sa zaraženom osobom. Širi se direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicama, bez obzira bile one oštećene ili ne. Virus prolazi kroz sitne pukotine na koži. Znate li da genitalni HPV može inficirati i sluznicu gornjeg dijela dišnog sustava, spojnicu oka?

Prosječno vrijeme od izloženosti virusu do nastanka promjena iznosi 3 mjeseca, ali može trajati i više godina. Ovdje je najvažniji ključ za obranu jak imunosni sustav.

 

Simptomi HPV-a

Nažalost, većina ljudi koji su nositelji HPV virusa ne zna da je zaražena jer HPV obično ne izaziva simptome. Godinama može mirovati u organizmu u klinički neaktivnom stadiju ne uzrokujući bolest, no zatim se može aktivirati te postepeno izazivati promjene na sluznici. Nije moguće točno utvrditi tko je prijenosnik zaraze i točno vrijeme kada se osoba zarazila.

Srećom, kod većine žena infekcija prolazi spontano jer imaju snažan imunosni sustav, no kod manjeg broja žena infekcija traje 10-15 godina te počinje uzrokovati premaligne promjene na vratu maternice. Ukoliko se pravovremeno ne otkriju, prate i ne liječe, utoliko će se brže razviti rak, što predstavlja opasnost po život. HPV nije uzročnik samo raka vrata maternice, već i raka stidnice i rodnice, raka usta i grla, analne regije te penisa.

Rak vrata maternice – cjepivo protiv HPV-a

 

Dijagnostika HPV-a

Kako možete odagnati ili potvrditi sumnju da ste inficirani HPV-om? Pozivamo vas na klinički pregled:

Koriste se metode molekularne biologije. Da bismo potvrdili prisutnost virusa, potrebno je četkicom ili štapićem obloženim vatom uzeti obrisak vrata maternice kod žena, a obrisak mokraćne cijevi kod muškaraca.

Zatim se primjenjuje metoda kolposkopija kojom pod povećalom promatramo vrat maternice radi detektiranja promjena.

Ovdje treba napomenuti da je prevalencija visokorizičnih tipova HPV-a veća kod mlađih žena te da opada s godinama. To pripisujemo prolaznosti HPV infekcije u mlađoj dobi, kao i promjeni spolnog ponašanja, zbog čega bilježimo smanjenje stopa infekcije kod starijih žena. Infekcija u velikom broju slučajeva spontano nestaje, osobito kod mladih. Stoga, testiranje na HPV preporučuje se nakon 30. godine života.

Pozitivan rezultat testiranja na HPV ne znači nužno da imate rak ili da ćete ga dobiti.

Ako Papa-test pokaže da su stanice zaražene HPV-om, testiranje treba češće ponavljati sve dok se stanice ne vrate u normalu.

 

Liječenje HPV-a

Nažalost, još uvijek ne postoji lijek za liječenje infekcije HPV-om, ali se zato promjene na stanicama vrata maternice, mogu vrlo uspješno liječiti.

Rak vrata maternice – promjene na stanicama - Affidea Hrvatska

 

Promjene na vratu maternice ukazuju na rak vrata maternice

Znate li da se procjenjuje da 80-100 % djevojaka od 18 do 25 godina starosti dolazi pri spolnom kontaktu u dodir s ovim virusom, a pri tome 30 % njih razvija simptome infekcije?

Posljednja znanstvena istraživanja pokazuju da kronični stres mijenja dotok krvi u vrat maternice te da tako utječe na lučenje njegovih žlijezda. Ovo je znanstvenike navelo na organsku vezu između stresa i promjena u tom dijelu tijela. Slabljenje imunosnog sustava zbog kroničnog stresa, loše prehrane, alkohola i pušenja, može biti razlog promjena u imunosnom sustavu.

Razvoju raka cerviksa prethode promjene koje se histološki stupnjuju od lagane do teške displazije, a označavamo ih oznakom CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija).

3 CIN stupnja prema jačini promjena:

 • CIN1 – blaga displazija
 • CIN2 – srednje teška displazija
 • CIN3 – teška displazija i karcinom in situ.

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja zahvaća dio maternice koji se otvara u rodnicu, a nastaje kada dođe do nepopravljivih promjena na stanicama koje oblažu vrat maternice. Pojavljuje se jer dotične stanice počinju nekontrolirano rasti, a razlog je, kao što smo već naveli, dugotrajna infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a. Naime, HPV kod manjeg broja žena ostaje u stanicama maternice. To nužno ne znači da će one oboljeti od raka. Da bi se razvio, potreban je dulji period, procjenjuje se 10-15 godina.

 

Rak vrata maternice – simptomi

Nažalost, simptomi raka vrata maternice vrlo su rijetki i nespecifični. Poznato je da predstadiji uglavnom nemaju nikakve simptome. Zato je važno jednom godišnje ići na redoviti ginekološki pregled koji predstavlja preventivnu mjeru.

Rak vrata maternice u kasnijem stadiju ima sljedeće simptome:

 • nepravilno krvarenje
 • krvarenje između dvaju menstrualnih ciklusa
 • krvarenje nakon spolnog odnosa
 • neuobičajen iscjedak
 • bolove u donjem dijelu trbuha.

 

Liječenje promjena na vratu maternice

Prema posljednjim istraživanjima 50-80 % blagih poremećaja u Papa-testu uz pozitivan nalaz HPV vraća na normalu bez liječenja, ali se kod nekih osoba nalazi brzo pogoršavaju pa je zbog toga kod njih neophodna redovita kontrola Papa-testa.

Ponavljani nalaz displazija uz HPV infekciju indikacija je za proširenu kolposkopiju s identifikacijom promjena, a po potrebi provodi se tzv. histološka dijagnostika, što znači da se uzima komadić tkiva vrata maternice radi biopsije. Ako nalazi pokažu da je potrebno daljnje liječenje, rade se kirurške metode konizacije kojima se odstranjuje nezdravo tkivo vrata maternice zajedno s virusom:

 • laser
 • klasična konizacija.

Velika uspješnost terapije, 80-100 %, zabilježena je kod nižih stupnjeva displazije zahvaljujući niskim dozama prirodnog interferona, čiji je glavni cilj sprječavanje ugradnje HPV-a u genom još nezaraženih stanica koje izgrađuju sluznice rodnice i vrata maternice.

Rak vrata maternice – dijagnostika Affidea Hrvatska

 

Kako se može prevenirati rak vrata maternice?

 • Primarna prevencija – obuhvaća mjere zaštite od svih rizičnih čimbenika (odgovorno spolno ponašanje i korištenje prezervativa)
 • Sekundarna prevencija – cijepljenje

Cijepljenje protiv HPV-a u našoj je državi besplatno, kako za djevojčice tako i za dječake. Obično se provodi u 8. razredu osnovne škole.

Postoji više tipova cjepiva, a u Hrvatskoj su dostupna 3 tipa:

 • dvovalentno cjepivo Cervarix – namijenjeno ženama i djevojčicama (tipovi 16, 18)
 • četverovalentno cjepivo Silgard/Gardasil – namijenjeno muškarcima i ženama (tipovi 6, 11, 16, 18)
 • deveterovalentno cjepivo Gardasil 9 – u primjeni od 2015. kod muškaraca i žena (tipovi 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58).

Sva spomenuta cjepiva štite od infekcije tipovima 16 i 18, koji uzrokuju više od 70 % karcinoma vrata maternice.

Cjepiva su najučinkovitija kada se primijene prije izlaganja infekciji HPV-om tj. prije no što mladići i djevojke postanu spolno aktivni.

Cijepljene djevojke/žene ne smiju zanemarivati ginekološke preglede i Papa-test.

 

Rizični čimbenici

 • spolno prenosive infekcije s onkogenim HPV-om
 • rani početak spolnog života (prije 18. godine)
 • često mijenjanje spolnih partnera
 • pušenje

 

Probir

Probir je testiranje na rak tj. na preduvjete koji ga mogu prouzročiti kod osoba koje inače nemaju simptome. Važan je kod rizičnih skupina, a danas je poznato da se neke vrste raka mogu otkriti i liječiti i prije nego što uopće izazovu simptome. Upravo to je i slučaj s rakom vrata maternice pa je probir uz cijepljenje najbolja metoda jer može smanjiti smrtnost za 80 %.

 

PRIMARNI TEST PROBIRA

Papa-test

Papa-test podrazumijeva jednostavnu i neinvazivnu medicinsku pretragu koja nam služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice.

Ginekolog uzima manju količinu:

 • površinskih stanica rodnice
 • vrata maternice
 • kanala vrata maternice.

Potom se uzorak stanica šalje u citološki laboratorij na mikroskopsku analizu.

Normalan nalaz Papa-testa pokazuje da nisu pronađene promijenjene stanice, dok abnormalan nalaz upućuje na pronađene promijenjene stanice. Da vas odmah utješimo, većina žena s abnormalnim Papa-testom neće trebati liječenje.

 

Ginekološki pregledi u Poliklinici Affidea Sveti Rok i Affidea Vita

Ako već dugo niste bili na ginekološkom pregledu ili se odazvali na probir, sumnjate da imate HPV, prošlo je više od 3 ili 5 godina od zadnjeg Papa-testa, krajnje je vrijeme da posjetite svog ginekologa. Kompletan ginekološki pregled možete obaviti u našim dvjema poliklinikama:

 

1

23. siječnja 2023.

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih karcinoma u žena. U Hrvatskoj godišnje oboli više od 300, a umre stotinu žena. Znate li da je za razvoj ove vrste raka obično potrebno oko 10 godina, ali i da je jedan od najpreventabilnijih sijela raka? Kako i zašto nastaje rak vrata maternice, saznajte u nastavku. HPV […]