10. svibnja 2021.

Serološko testiranje, brzi antigenski test i PCR test u Zagrebu, Šibeniku i Splitu

U našim poliklinikama Affidea Čavka , Affidea Sveti Rok, Affidea Vita i Affidea Kalajžić možete se provjeriti jeste li preboljeli COVID-19 / SARS-CoV-2 ili napraviti brzi antigenski test ukoliko sumnjate na COVID-19 infekciju.

U poliklinici Affidea Vita i Affidea Kalajžić možete obaviti PCR test.

 

covid 19 testovi

 

PCR testovi osjetljiviji su na prisutnost virusa i daju precizne rezultate i kod osoba koje još ne pokazuju simptome bolesti jer mogu uspješno prepoznati i vrlo male količine virusa. Prisutnost virusa dokazuju pronalaskom virusne RNK molekule, zbog čega virus mogu detektirati na manjem uzorku i prije nego što se razvije infekcija. Postupak uzimanja brisa sličan je kao kod antigenskih testova, a rezultat PCR testa možete očekivati unutar 36 sati od testiranja.

Važno je razlikovati antigenske i PCR testove od seroloških testova. Antigenski i PCR testovi ukazuju na prisutnost virusa u organizmu i pozitivan rezultat tih testova sugerira da ste trenutno zaraženi. Za razliku od njih, serološki testovi ukazuju na prisutnost antitijela koje je vaš organizam razvio pri susretu s virusom i pozitivan rezultat na toj vrsti testova sugerira da ste ili preboljeli infekciju ili da ste bili u kontaktu s virusom.