25. veljače 2022.

Svjetski tjedan glaukoma

Oftalmološki pregled + gonioskopija + VP Octopus + OCT PNO = glaukomski paket za 1.000,00 kn

Svjetski tjedan borbe protiv glaukoma ove se godine održava od 6. do 12. ožujka, a Affidea, vodeći paneuropski pružatelj medicinskih usluga naprednog dijagnostičkog snimanja, ambulantne i onkološke skrbi, obilježava ga osvještavanjem javnosti o toj podmukloj bolesti, koja je danas jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu, te ukazivanjem na važnost oftalmološkog pregleda. Svjetski tjedan glaukoma globalna je inicijativa Svjetske udruge za glaukom (WGA) s ciljem podizanja svijesti o glaukomu, kradljivcu vida. Cilj aktivnosti koje se provode u periodu od 6.-12. ožujka 2022. godine diljem svijeta jest osvještavanje šire javnosti o važnosti redovitog kontroliranja očiju i vidnog živca.

U Hrvatskoj se od 2014. godine redovito obilježava Svjetski tjedan borbe protiv glaukoma organiziranjem i provođenjem kampanje diljem zemlje, pa će tako biti i ove godine. Pohvalno je što kaomala zemlja organiziramo i provodimo najviše aktivnosti u sklopu kampanje osvještavanja šire javnosti diljem države. U tijeku su javnozdravstvene akcije besplatnog mjerenja očnog tlaka za građane u 24 grada. Građane, pogotovo stariju populaciju, educira se osobno i putem edukativnih brošura o glaukomu.

Oftalmolozi drže predavanja na tu temu:

  • građanima
  • liječnicima obiteljske medicine.

Svjetski tjedan borbe protiv glaukoma 2022. u Hrvatskoj

Tjedan glaukoma završit će 12. ožujka 2022. godine 7. međunarodnim Glaucoma Codes simpozijem.

Affidea Hrvatska, pridružuje se i ovogodišnjim aktivnostima osvještavanja javnosti o opasnostima koje prijete od glaukoma. Pozivamo na preventivni oftalmološki pregled, koji se može napraviti u Poliklinici Affidea Sveti Rok. Pregled izvodi specijalistica oftalmologije, dr. Tatjana Cvetetić Žužul.

Sofisticirane dijagnostičke pretrage i oftalmološki pregled u Poliklinici Affidea Sveti Rok

Pobrinite se za zdravlje svojih očiju na vrijeme, naručite se na pregled. Oftalmološki pregled ukazat će na sve poteškoće koje imate s vidom, a ovaj tjedan za sve pacijente koji se naruče na pregled pripremili smo paket oftalmoloških usluga po povoljnijoj cijeni.

 

Promotivni i preventivni oftalmološki pregled za Svjetski tjedan borbe protiv glaukoma

Oftalmološki pregled + gonioskopija + VP Octopus + OCT PNO = glaukomski paket za 1.000,00 kn

Gonioskopija = pregled zrcalnom prizmom, promatra se anatomski kut između rožnice i šarenice.

Ovaj pregled izuzetno je važan za određivanje vrste i načina liječenja glaukoma.

VP Octopus = vidno polje Octopus = digitaliziran nalaz vidnog polja.

Pretraga vidnog pola kompjutorski je vođena dok pacijent zapaža statičke točke različitih intenziteta svjetla i veličine. Ova pretraga sve se češće koristi radi dijagnosticiranja i praćenja progresije kod glaukomske bolesti jer je precizna te i osjetljiviji od vidnog polja po nekim drugim metodama.

OCT = optička koherentna tomografija (Optical Coherence Tomography OCT) = jednostavna i neinvazivna bezkontaktna metoda tijekom koje se radi slojevno snimanje mrežnice i vidnog živca. Koristi se za:

  • rano otkrivanje bolesti
  • planiranje terapije (operacije na prednjem i stražnjem segmentu oka, lasersko skidanje dioptrije)
  • praćenje različitih bolesti mrežnice i vidnog živca.

S obzirom na to da smo ovaj blog i tjedan posvetili borbi protiv glaukoma, ovom prilikom posebno ističemo važnost ove pretrage za rano dijagnosticiranje glaukoma. Mjerenjem debljine živčanih vlakana oko glave vidnog živca (RNFL) te analizom glave vidnog živca (PNO) u mogućnosti smo otkriti početni stadij glaukoma, što često ne možemo utvrditi drugim oftalmološkim metodama. Svjetski tjedan borbe protiv glaukoma idealno je vrijeme da provjerite svoj vid.

 

Glaukom – kradljivac vida

Glaukom je kronično progresivno oboljenje vidnog živca. Najveća opasnost leži u činjenici da postepeno dovodi do oštećenja vida, a na kraju, i potpunog gubitka vida, koji se više nikada ne može oporaviti. S obzirom na to da kod glaukoma nema tipičnih simptoma, naziva se „kradljivcem vida“. Smatra se da je u svijetu više od 5 milijuna ljudi oslijepilo upravo zbog glaukoma.

Mjerenje očnog tlaka

Više je čimbenika rizika za nastanak glaukoma, a jedan od najvažnijih je povišen očni tlak. Ostali čimbenici rizika su: pozitivna obiteljska anamneza, dob iznad 60 godina, visoka dalekovidnost i kratkovidnost, trauma oka, određene operacije oka, liječenje kortikosteroidima i drugi.

Na povišeni očni tlak možemo utjecati, ali je zato od presudne važnosti redovito mjerenje očnog tlaka.

 

Važnost pregleda i ranog otkrivanja glaukoma

Da bismo spriječili progresiju bolesti, od iznimne je važnosti rano otkrivanje glaukoma. Samo pravovremenom dijagnozom i terapijom možemo prevenirati trajni gubitak vida ili usporiti progresiju glaukoma, a to nam omogućuje redovito kontroliranje vida. Detaljan oftalmološki pregled u zagrebačkoj Poliklinici Affidea Sveti Rok uključuje mjerenje očnog tlaka, pregled pozadine oka i vidnog živca te ispitivanje vidnog polja. Pregled izvodi specijalistica oftalmologije, dr. Tatjana Cvetetić Žužul. Iskoristite pogodnost sniženih pretraga i oftalmološkog pregleda koje smo pripremili kao dio kampanje za Svjetski tjedan borbe protiv glaukoma.

„Od svih ljudskih osjetila, oko je oduvijek prepoznato kao najbolji dar i najljepše djelo stvaralačke snage prirode.“

(Hermann Helmholtz)

1

25. veljače 2022.

Svjetski tjedan glaukoma

Svjetski tjedan borbe protiv glaukoma ove se godine održava od 6. do 12. ožujka, a Affidea, vodeći paneuropski pružatelj medicinskih usluga naprednog dijagnostičkog snimanja, ambulantne i onkološke skrbi, obilježava ga osvještavanjem javnosti o toj podmukloj bolesti, koja je danas jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu, te ukazivanjem na važnost oftalmološkog pregleda. Svjetski tjedan glaukoma […]