24. veljače 2022.

SISTEMATSKI PREGLED TREBA BITI REDOVITA NAVIKA

SISTEMATSKI PREGLED TREBA BITI REDOVITA NAVIKA

Važnost sistematskog pregleda očituje se u točnom detektiranju zdravstvenog stanja, otkrivanju poremećaja i bolesti. Sistematski pregled metoda je preventivne medicine koja nam omogućava uvid u stanje našeg organizma i opće zdravlje s naglaskom na otkrivanju svega što ukazuje na odstupanje, kako bi se otkrila bolest te se uputilo pacijenta specijalistu na liječenje. Preventivnoj medicini primarni je cilj sprječavanje i suzbijanje bolesti te očuvanje dobrog zdravlja, kako određenih ciljnih skupina tako i cjelokupne svjetske populacije.

Uvijek je bolje i jeftinije spriječiti nego liječiti!

U tu svrhu organiziraju se sistematski i preventivni pregledi, koji predstavljaju istoznačnice za iste i/ili slične skupine postupaka.

Što sve obuhvaća sistematski pregled?

Sistematski pregledi mogu se razlikovati. Sve ovisi o ciljnoj skupini koja se podvrgava pregledu i pretragama.

U sistematski pregled najčešće spadaju:

ü laboratorijske pretrage krvi (šećer u krvi, kompletna krvna slika, kreatinin, ureja, mokraćna kiselina, lipidi, bilirubin, jetreni enzimi, Na, K, Cl, analiza urina, pretraga stolice na prisustvo krvi, hormoni, tumorski markeri)

Kako se pripremiti za pregled?

Da bi pretrage dale točne rezultate, važno je pacijente pripremiti na protokol. To podrazumijeva upute o pripremi za pregled. Tako, ovisno o vrsti pregleda, priprema može podrazumijevati sljedeće:

  • prikupljanje sve medicinske dokumentacije koju je potrebno donijeti na pregled – utvrđuje se osobna i obiteljska anamneza
  • ne jesti dan prije pretrage hranu koja nadima
  • na pretragu treba doći natašte – laboratorijske pretrage, UZV abdomena
  • na mamografski pregled optimalno je doći 5-10 dana od prvog dana menstruacije…

Koliko često treba raditi pregled i zašto liječnici ukazuju na važnost sistematskog pregleda?

Sistematski pregled obično se radi jednom godišnje ili nakon dvije godine, a po potrebi svakih 6 mjeseci.
Sve zavisi o kojoj se vrsti pregleda radi. Tako se npr. mamografija, koja predstavlja zlatni standard za otkrivanje malignih tumora kod žena zrele dobi, preporučuje napraviti 1-2 puta godišnje, ovisno o tome je li primijećena neka promjena koja se mora pratiti, je li osoba preboljela i operirala rak te ima li u obiteljskoj anamnezi rak dojke. Ako je u rizičnoj skupini, na mamografiju se ide jednom godišnje. Ultrazvuk dojke radi se svakih 6-12 mjeseci za žene mlađe dobi, posebice za žene čije su dojke gušćeg tkiva i koje su operirale rak dojke.
Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da se preventivni i/ili sistematski pregledi rade jednom godišnje ili barem svake dvije godine.

Kada započeti sa sistematskim pregledima?

Kolonoskopija se preporučuje svima nakon 50. godine, pogotovo osobama koje u obitelji imaju zabilježen slučaj kolorektalnog karcinoma. Pregled očiju potrebno je početi raditi nakon 40. godine, ako prije nije uočen poremećaj vida. Pregled dojke, UZV dojke, preporučuje se ženama reproduktivne dobi jednom godišnje, a mamografija nakon navršenih 40 godina. Određivanje krvi u stolici trebala bi napraviti svaka osoba starija od 50 godina.

Važnost sistematskog pregleda za sve dobne skupine.

Ako se pitate s koliko je godina optimalno napraviti prvi sistematski pregled, odgovor je – nema dobne granice. Sistematski pregledi organizirano se provode među školskom populacijom i adolescentima. Mnoge društveno-odgovorne tvrtke organiziraju sistematske preglede za svoje djelatnike.

Bez obzira koliko imate godina, jeste li dio radno aktivnog stanovništva, sportaš, umirovljenik, pripadate li muškoj ili ženskoj populaciji, sistematski pregled je najsigurniji način da provjerite svoje zdravlje te najbolji putokaz u kojem smjeru treba ići dalje, u slučaju da se otkrije neka bolest ili poremećaj zdravstvenog stanja.

važnost sistematskog pregleda – blog – Affidea Hrvatska

Gdje se može obaviti sistematski pregled?

U Affidei možete obaviti sistematski pregled u sklopu naših preventivnih paketa u poliklinikama:

Treba li uputnica za sistematski pregled u poliklinkama Affidea?

Za sistematski pregled nije potrebna liječnička uputnica ni u jednoj našoj poliklinici, ali je potrebno prethodno rezervirati termin.

Treba osvijestiti važnost sistematskog pregleda

Budući da se čimbenici rizika najčešće otkrivaju tijekom sistematskog pregleda, pozivamo Vas da kontrolirate svoje zdravlje i iz preventivnih razloga naručite se na pregled. Na temelju rezultata pretraga, naši stručnjaci preporučit će Vam optimalnu terapiju. Uočimo li nepravilan rad štitnjače, poremećaj vida, otkrijemo li tumorsku izraslinu i neke druge neželjene promjene u zdravstvenom stanju, pacijentu se detaljno objašnjava nalaz te ga se upućuje specijalistu. Svojim pacijentima nastojimo osvijestiti važnost sistematskog pregleda kao metode preventivne medicine koja vam može spasiti život pravovremenim detektiranjem neželjenih promjena u organizmu. Zahvaljujući sistematskim pregledima, mnogi životi su spašeni, otkada je metoda uvedena u medicinsku praksu.

Zdravlje nam mora biti prije svega jer ništa nije važnije od njega.

1

24. veljače 2022.

SISTEMATSKI PREGLED TREBA BITI REDOVITA NAVIKA

SISTEMATSKI PREGLED TREBA BITI REDOVITA NAVIKA Važnost sistematskog pregleda očituje se u točnom detektiranju zdravstvenog stanja, otkrivanju poremećaja i bolesti. Sistematski pregled metoda je preventivne medicine koja nam omogućava uvid u stanje našeg organizma i opće zdravlje s naglaskom na otkrivanju svega što ukazuje na odstupanje, kako bi se otkrila bolest te se uputilo pacijenta […]