Magnetska rezonanca kralježnice u Poliklinici Affidea Sveti Rok izvodi se u najmodernijem uređaju za magnetsku rezonancu, Siemensovom uređaju Magnetom Vida 3T, koji omogućava pacijentima veću udobnost, kraće trajanje pretrage, a radiolozima veću preciznost snimanja. Karakterizira ga visoka senzitivnost. 3T magnetska rezonanca kralježnice za pacijente je mnogo ugodnije iskustvo jer se kraće zadržavaju u tunelu uređaja te zbog mnogo većeg prostora u kojem se nalaze tijekom snimanja. Ovo je snimanje zato optimalno za osobe koje ne vole boraviti u malim, zatvorenim i skučenim prostorima tj. koje pate od klaustrofobije.

Ovo je uređaj iznimno visoke preciznosti, zbog čega je smanjena potreba za ponavljanjem snimanja u slučaju pomicanja tijekom pretrage. Trenutačno na tržištu nema uređaja koji ima bolji prikaz anatomskih detalja organa i tkiva u vrhunskoj rezoluciji slike. Čak je i buka manje nelagodna nego u drugim uređajima ove vrste.

 

3T magnetska rezonanca kralježnice

Magnetska rezonanca neinvazivna je dijagnostička pretraga tijekom koje se koristi snažno magnetsko polje za oslikavanje unutarnjih tjelesnih struktura, zbog čega je i najpreciznija metoda za oslikavanje kralježnice te kralježnične moždine. 3T magnetska rezonanca kralježnice omogućava jasan prikaz sitnih anatomskih detalja.

Snimanja magnetskom rezonancijom obično se izvode pri statičkim magnetskim poljima jakosti 1,5T i 3T. Prednost 3T magnetske rezonance je povećanje omjera signala i šuma što omogućuje snimanje s većom prostornom rezolucijom. 3T uređaj ima veću osjetljivost za anatomske detalje i promjene unutar tkiva, zbog čega daje više kliničkih informacija u usporedbi s magnetskom rezonancom 1,5 T.

3T magnetska rezonanca kralježnice od iznimne je koristi u ranom otkrivanju bolesti i preciznom postavljanju dijagnoze, a omjer signala i šuma rezultira stvaranjem najkvalitetnije slike te smanjenjem potrebe za dodatnim korištenjem kontrastnog sredstva.

Ostvaruje veliko polje snimanja od 55 x 55 x 50 cm. Za razliku od rendgenskog snimanja, ultrazvučne dijagnostike ili kompjutorizirane tomografije, magnetska rezonanca daje bolji uvid u pojedine dijelove tijela i promjene uvjetovane različitim bolestima. Zato je optimalna dijagnostička pretraga za kralježnicu.

Magnetska rezonanca kralježnice 3T - Poliklinika Affidea Sveti Rok

 

Što može otkriti magnetska rezonanca kralježnice?

3T magnetska rezonanca kralježnice koristi se za pregled:

 • vratne ili cervikalne kralježnice
 • grudne ili torokalne kralježnice
 • slabinske kralježnice tj. lumbo-sakralne kralježnice.

Koristi se za otkrivanje:

 • degenerativnih promjena kralježnice
 • traumatskih promjena – kod ozljeda kralježnice
 • upalnih promjena kralježnice
 • promjena u području moždine kralježnice
 • promjena u intervertebralnim diskovima – protruzije i ekstruzije
 • promjena na kralježničkoj moždini – upale i tumori
 • tumora i metastaza na kostima i zglobovima.

Na temelju nje lako je dijagnosticirati i procijeniti sljedeće:

 • komplikacije nakon operacije
 • komplikacije nakon ugradnje implantata.

 

Kako se pripremiti za 3T magnetsku rezonancu kralježnice?

Za 3T magnetsku rezonancu kralježnice tj. koštane i lokomotorne segmente nije potrebna posebna priprema.

 

Koliko traje 3T magnetska rezonanca kralježnice?

Ovisno o segmentu kralježnice koji snimamo, pregled traje 20-30 minuta. To se odnosi na tzv. nativno snimanje, no ako je neophodno, rade se dodatne sekvence i aplicira kontrastno sredstvo pa se i sama pretraga produžuje za 15-ak minuta.

Kontrastno sredstvo koristi se:

 • kod nejasnog morfološkog nalaza radi boljeg razlikovanja strukture tkiva
 • zbog reza od operacije – ako je pacijent operiran na području koje snimamo
 • u slučaju sumnje na tumor ili neke komplicirane bolesti.

 

Boli li pregled magnetske rezonance i je li to sigurna pretraga za pacijente?

Pregled je bezbolan i siguran jer nema ionizirajućeg zračenja. U slučajevima detaljnije analize radi postavljanja precizne dijagnoze primjenjuje se kontrastno sredstvo kroz venu, na što radiolog prethodno pripremi pacijenta. Pacijent treba biti miran tijekom snimanja kako ne bi pomicanjem tijela uzrokovao smanjenu rezoluciju slike, zbog čega onda i posljedično dijagnoza ne mora biti precizna.

 

Na što treba upozoriti specijalista?

Pacijent treba upozoriti na eventualne operacije i rezove na području koje se snima, ima li već dijagnosticiran tumor, ima li ugrađen implantat, stent, pacemaker, zalutali geler u tijelu, nosi li metalni ortodontski aparat, ima li ugrađene zubne implantate, fiksni most, boluje li od dijabetesa i od kojeg tipa.

Magnetska rezonanca kralježnice 3T - Poliklinika Affidea Sveti Rok

 

Kada se može, a kada ne može napraviti 3T magnetska rezonanca kralježnice?

Osobe s ugrađenim metalnim implantatima ne mogu ići na magnetsku rezonancu (MR), dok od ostalih materijala mogu, kao što je slučaj kod titanskih implantata. Inače, potrebna je liječnička potvrda da se može napraviti pretraga.

Kad je riječ o magnetskoj rezonanci kod pacijenata s ugrađenim stentom, neophodno je da prođe punih 6 mjeseci da bi se mogla napraviti magnetska rezonanca.

Kod pacijenata s pacemakerima, magnetska rezonanca nije moguća, osim ako su u pitanju novi tipovi pacemakera, za što nam je potrebna također liječnička potvrda. Imate li geler u tijelu, nažalost magnetska rezonanca nije moguća.

Mobilni aparatić za zube nije prepreka za obavljanje pretrage, dok za zubne implantate, fiksne mostove i fiksni metalni aparatić za zube poželjno je da pacijent donese liječničku potvrdu da može obaviti snimanje.

Zatražite termin za bržu, jednostavniju, precizniju i ugodniju magnetsku rezonancu kralježnice u Poliklinici Affidea Sveti Rok.

Naručite se na : + 385 1 2394 400
poliklinika.svrok@affidea.com