CT zdjelice brza je i pouzdana metoda dostupna u Affideinim radiološkim centrima. Naši suvremeni uređaji omogućuju snimke u različitim ravninama dajući presjek zdjelice. Možemo jasno vidjeti slojeve unutarnjih organa i tkiva. CT pregled podrazumijeva MSCT (višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju), jednu od najnaprednijih radioloških dijagnostičkih metoda snimanja.

Pacijente se šalje na CT kada je to zaista neophodno jer su izloženi rendgenskom zračenju većeg intenziteta u odnosu na klasično rendgensko snimanje.

 

Kada se koristi CT zdjelice?

CT zdjelice obično se izvodi u sklopu pretrage CT abdomena, no može se i zasebno, ali rjeđe. Preporučuje se kada druge metode, ultrazvuk i MR, ne mogu dati precizne kliničke podatke.

Ovu dijagnostičku metodu koristimo kada želimo dijagnosticirati:

 • tumor
 • upale
 • puknuće divertikula stijenke debelog crijeva
 • apsces
 • uvećane limfne čvorove
 • patološka stanja na maternici i jajnicima, npr. torziju (uvrtanje) jajnika (vrlo rijetko).

 

Što se nalazi u zdjelici?

 

Zdjelični organi su:

tanko i debelo crijevo

mokraćni mjehur

prostata i sjemeni mjehurići

maternica, jajovodi i jajnici.

Dijafragma svojim pomicanjem uzrokuje pomicanje slezene, jetre, želuca i bubrega, što predstavlja problem kod imaging pretraga abdomena, u sklopu kojega se najčešće radi i CT zdjelice. Zato je tijekom snimanja potrebno da pacijent zadrži dah na kratko vrijeme.

 

Kome se ne preporučuje CT zdjelice?

Ne postoje apsolutne kontraindikacije za CT pregled zdjelice, ali svaki CT pregled mora imati jasan dijagnostički cilj, pa tako i CT zdjelice.

Ne preporučuje se kod trudnica i djece, a kod njih se primjenjuje samo kada liječnik smatra da je neophodno. Pregled djece mlađe dobi izvodi se u općoj anesteziji pod stalnom kontrolom anesteziološkog tima. Planirate li trudnoću ili sumnjate da ste trudni, u tom je slučaju najsigurnije izbjegavati CT bilo kojeg dijela tijela nakon prvih 10 dana od početka menstrualnog ciklusa (kako bi se izbjeglo štetno djelovanje zračenja na plod).

 

O čemu trebate obavijestiti svog liječnika ako vas pošalje na pretragu CT zdjelice?

Liječnika trebate obavijestiti o:

 • trudnoći ili planiranoj trudnoći
 • klaustrofobiji
 • alergiji na određenu hranu ili lijekove kako bi se izbjegla eventualna alergijska reakcija na jodna kontrastna sredstva koja se daju za vrijeme pretrage
 • potvrđenoj alergiji na kontrastna sredstva
 • bubrežnim bolestima
 • bolestima štitne žlijezde.

U navedenim slučajevima liječnik će dati upute pacijentima što im je za činiti. Obično se propisuju lijekovi koji pomažu smanjiti rizik nastanka alergijske reakcije, a njih je potrebno uzeti u dva navrata prije pretrage.

CT zdjelice - Affidea Hrvatska

 

Kako se pacijenti pripremaju za CT zdjelice?

Pacijent treba donijeti liječničku uputnicu te sve medicinske nalaze, kao i snimke prethodnih snimanja, ako ih je radio, koje mogu imati veze s ovom vrstom pretrage. Ispunjavanje medicinskog upitnika je neophodno kako bismo potvrdili je li CT zdjelice dijagnostički korisna metoda u njegovu slučaju.

Potrebno je napraviti laboratorijske nalaze krvi, koji ne bi smjeli biti stariji od 30 dana. Detaljne laboratorijske pretrage možete napraviti u jednom od naših laboratorija.

Nakit i odjeća s metalnim dijelovima na području trbuha i zdjelice nisu poželjni. Pacijent ih treba skinuti kako se ne bi narušila kvaliteta snimke.

CT zdjelice - Affidea Hrvatska

 

Kako se izvodi CT zdjelice?

Ukupno CT pregled u pravilu traje kraće od 30 minuta. Tijekom snimanja koje obično traje manje od deset sekundi pacijent mora biti nepomičan te ne smije disati jer svaki pokret može narušiti kvalitetu snimke. Moguća su 2-3 uzastopna snimanja za vrijeme istog pregleda.

Kada pretraga to nalaže, radiološki tehnolog prije pregleda daje pacijentu bocu s bezbojnom tekućinom u kojoj se nalazi kontrast kako bi se bolje prikazala crijeva. Tekućina se pije u dva navrata prije CT pretrage. Izlučuje se stolicom i ne utječe na tjelesne funkcije ni na sposobnost upravljanja vozilom.

CT skener ima oblik velikog prstena te koristi rendgensku cijev koja kruži oko pacijenta. Pacijent je u ležećem položaju na krevetu koji se pomiče naprijed – nazad kroz prstenast okvir. Uređaj ima detektore rendgenskog zračenja koji registriraju do koje su mjere zrake propuštene kroz tijelo pacijenta te u kojoj su mjeri apsorbirane. Nakon što rendgenska cijev napravi puni krug oko pacijenta, računalo obrađuje signale prikupljene na detektorima. Na ekranu se producira slika poprečnog presjeka kroz pojedini dio/organ.

Rendgenski tehničar pacijentu daje glasovne upute na razglas te nadzire cijeli proces snimanja kroz staklo u susjednoj prostoriji.

 

Napomena!

Ako je tijekom snimanja aplicirano jodno kontrastno sredstvo, dobro je konzumirati veće količine tekućine nakon pregleda, a dodatno trebaju biti na oprezu bolesnici s kroničnom bubrežnom bolešću ili pojedinim bolestima štitnjače (hipertireozom).

 

Je li pregled bolan i neugodan?

CT skeniranje je bezbolno. CT uređaj zahtijeva određenu temperaturu pa je u prostoriji dosta hladnije u odnosu na druge prostorije. Klaustrofobične osobe mogu osjećati nervozu i nelagodu.

Ako dobijete kontrast u venu, može vas preplaviti kratkotrajan osjećaj intenzivne topline duž tijela, naročito u zdjelici, te možete osjetiti metalni okus u ustima, što je uobičajena pojava. U rijetkim situacijama kontrastno sredstvo može izazvati svrbež, osip, mučninu, povraćanje ili glavobolju, a u ekstremnim, nedostatak zraka te oticanje ždrijela ili drugih dijelova tijela. Tada je nužna hitna liječnička pomoć.

 

Rezultati CT pregleda

Specijalist radiolog proučava CT slike te piše specijalistički nalaz.

Obratite nam se s povjerenjem jer u Affidei rade specijalisti radiologije s dugogodišnjim iskustvom.