Ginekološki pregled potrebno je obaviti jednom godišnje kao redoviti kontrolni pregled intimnog zdravlja. U slučaju bolesti ili nekih poteškoća potrebno je pregled napraviti i češće, prema preporuci ginekologa. Napominjemo da nije isti za sve pacijentice jer ovisi o životnoj dobi, spolnoj aktivnosti pacijentice, je li trudnica ili je možda operirana.

 

Kada se preporučuje dodatni ginekološki pregled?

Osim na redoviti godišnji pregled, na izvanredni je neophodno naručiti se:

 • ako imate poremećaj u menstrualnom ciklusu
 • ako vas boli jajnik
 • kada izostane menstruacija više od 2 tjedna
 • ako imate neuobičajen, neugodan iscjedak iz rodnice
 • ako osjećate pečenje i svrbež
 • ako primijetite ranice, bradavice, mjehuriće na spolovilu, bez obzira jeste li spolno aktivni ili ne.

 

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Za ginekološki pregled nisu potrebne nikakve posebne pripreme, osim uobičajene intimne higijene, što podrazumijeva ispiranje vodom i vrlo blagim sapunom. Ne preporučujemo agresivna sredstva za kupanje koja mogu utjecati na uzimanje briseva i rezultate PAPA testa. Isto tako, važno je napomenuti da se unutrašnjost rodnice ne smije ispirati.

Preporučuje se da pacijentice odjenu tuniku, suknju ili haljinu kako bi se ugodnije osjećale.

Bilo bi dobro izbjegavati spolni odnos 24 sata prije pregleda.

 

Kada je optimalno vrijeme u mjesecu za termin pregleda?

Optimalno vrijeme za ginekološki pregled je u prvom dijelu menstrualnog ciklusa.

 

Boli li ginekološki pregled?

Iako traje vrlo kratko, svega desetak minuta, ginekološki pregled još uvijek mnogim ženama predstavlja više neugodnost nego bol. Kako bi pregled bio manje bolan, važno je da se pacijentice opuste, što u Affidei postižemo ugodnim opuštajućim razgovorom. Kada su pacijentice napete, napeti su i mišići male zdjelice, što ginekologu otežava pregled.

ginekološki pregled – Affidea Vita

 

Ginekološki pregled kod žena reproduktivne dobi

Ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvučni pregled potrebno je obavljati jednom godišnje, a po potrebi, ovisno o bolesti ili poteškoćama, i češće. PAPA test utvrđuje promjene na vratu maternice, a radimo ga kako bismo otkrili rak vrata maternice u ranoj fazi. Rezultati testa čekaju se nekoliko tjedana.

 

1. Ako ste promijenili ginekologa, pri prvom posjetu novi liječnik tražit će vašu i obiteljsku anamnezu kako bi obratio pozornost na eventualne nasljedne čimbenike. Stoga je poželjno na pregled donijeti svu medicinsku dokumentaciju, popis lijekova koje uzimate, upozoriti na alergije na neki od lijekova te informirati ginekologa kada je bio prvi dan vaše posljednje mjesečnice.

2. Pregled na ginekološkom stolu podrazumijeva prvo vizualni pregled vanjskog spolovila bez korištenja instrumenata.

3. Pregled rodnice instrumentom. Spekulum je instrument koji služi za širenje stijenki rodnice. Pomaže ginekologu da vidi unutrašnjost i vrat maternice. Ovaj dio pregleda ženama može predstavljati neugodan osjećaj zbog prodiranja instrumenta u rodnicu, no što su pacijentice opuštenije, to je manje bolno. Neugodan osjećaj mogu osjetiti pacijentice koje imaju upalu rodnice ili suhu rodnicu.

4. Ginekolog uzima obrisak vrata maternice za PAPA test drvenom špatulom i četkicom, što traje kratko i u potpunosti je bezbolno.

5. Palpacijski pregled podrazumijeva pregled tijekom kojega ginekolog uvodi kažiprst i srednji prst jedne ruke u rodnicu, dok drugom rukom izvana preko trbuha opipava maternicu i jajnike. Ako osjetite bol tijekom ove faze pregleda, to svakako naglasite ginekologu te mu pokažite bolno mjesto.

6. UZV pregled – ultrazvučni ginekološki pregled radi se uvođenjem sonde u rodnicu. Detaljno se pregledavaju:

 • maternica
 • jajnici
 • područje male zdjelice.

7. Konzultacije s ginekologom – liječnik objašnjava je li sve u redu ili treba preporučiti daljnje liječenje te eventualne pretrage.

 

ginekološki pregled – Affidea Sveti Rok

 

Prvi ginekološki pregled kod pacijentica koje nisu još spolno aktivne

Roditelji se često pitaju kada trebaju dovesti svoju kći na prvi ginekološki pregled.

1. Optimalno vrijeme da djevojka napravi prvi ginekološki pregled je period kada planira postati spolno aktivna. Ginekolog je upoznaje s rizikom obolijevanja od spolnih bolesti te svim načinima prevencije i zaštite od spolnih bolesti te neželjene trudnoće.

2. Ginekološki pregled potreban je kada djevojka napuni 16 godina, a još nema mjesečnicu.

 

Prvi odlazak ginekologu spolno još neaktivne djevojčice/djevojke ne mora nužno završiti pregledom na ginekološkom stolu, već se može pretvoriti u ugodan razgovor pun savjeta. Time se osjećaj nelagode i srama ublažava, a pacijentica počinje razvijati osjećaj povjerenja prema svom ginekologu. Stoga, roditeljima preporučujemo da prvi puta dovedu svoju kćer na informativni razgovor i upoznavanje ginekologa kako bi se izbjeglo prvo traumatično iskustvo.

 

Na osnovi anamneze i razloga zbog kojeg pacijentica posjećuje ginekologa, odlučuje se je li ginekološki pregled potreban.

U većini slučajeva pregledava se:

 • vanjsko spolovilo vizualno
 • himenalni otvor.

 

2 vrste pregleda

U slučaju da treba napraviti detaljniji pregled, ako je:

1. himen intaktan – radimo rektalni pregled te se na isti način pregledavaju genitalni organi

2. himen prirodno proširen ili je pukao iz nekog drugog razloga (ne spolnim odnosom), pregled obavljamo malim instrumentom.

 

Kod djevica se ultrazvučni pregled ne može obaviti na uobičajen način kroz rodnicu, već se radi na dva načina:

1. abdominalno (preko trbuha) – pacijentica treba doći pripremljena, što znači da barem pola sata prije samog pregleda mora popiti što više tekućine jer se pregled provodi uz napunjen mjehur

2. rektalno – optimalan pregled jer se i maternica i jajnici mogu vidjeti jednako kao kod vaginalnog pregleda.

 

Napomena!

Često UZV ginekološki pregled preko trbuha nije uvijek najuspješnije rješenje kod žena s debelom trbušnom stijenkom. U tom slučaju preporučuje se rektalni pregled. Možda zvuči bolno, ali želimo vas umiriti. Moderne UZV sonde izuzetno su tanke te se vrlo lagano i bezbolno uvode u debelo crijevo.

ginekološki pregled – Affidea Hrvatska

 

Ginekološki pregled u trudnoći

Budući da su trudnice najosjetljivija skupina pacijentica, kod njih se tijekom svakog dolaska radi vaginalni pregled te se procjenjuje zatvorenost vrata maternice.

 

Kada se naručiti na prvi trudnički pregled?

Svakako je poželjno to učiniti između 6. i 12. tjedna trudnoće. Naime, tada se utvrđuje trudnoća te njezino trajanje. Osim vaginalnog pregleda radi se i vaginalni UZV. Ako je od posljednjeg PAPA testa prošlo više od godinu dana, tada se tijekom prvog pregleda uzimaju obrisak za novi PAPA test, brisevi vrata maternice te rade osnovne laboratorijske pretrage :

Krvne pretrage možete obaviti u Affideinim laboratorijima.

Tijekom prvog pregleda naši ginekolozi dat će vam savjete o:

 • zdravoj prehrani u trudnoći – za vrijeme prvih 12 tjedana trudnoće preporučuje se folna kiselina (400-800 mcg/dnevno), a kasnije, po potrebi, vitamini uz dodatak omega tri masnih kiselina
 • poželjnom ponašanju tijekom trudnoće.

Informirat će vas i educirati o ranim testovima za otkrivanje kromosomopatije.

 

Ginekološki pregledi nakon prvog trudničkog pregleda

Nakon prvog trudničkog ginekološkog pregleda, svaki idući puta:

 • pacijentica se pregledava vaginalno
 • radi se procjena zatvorenosti vrata maternice.

Imate li urednu trudnoću, ginekološki pregled do 32. tjedna trudnoće obavlja se svaka 4 tjedna. Nakon toga, svaka 3 tjedna, a pri samom kraju trudnoće, svaka 2 tjedna. Od 38. tjedna ginekološki pregled obavlja se u trudničkoj ambulanti u bolnici u kojoj trudnica namjerava roditi.

Prije svakog pregleda mjerimo krvni tlak pacijentice te je važemo. Test trakicom pregledavamo urin.

ginekološki pregled u trudnoći – UZV – Affidea Vita

 

Ginekološki ultrazvuk

UZV se:

 • do 12. tjedna trudnoće radi vaginalno
 • od 12. tjedna do kraja trudnoće abdominalno.

Preporuka ginekološke struke je sljedeća – minimalno 3 ultrazvučna pregleda tijekom trudnoće:

1. između 9. i 12. tjedna trudnoće – utvrđuje se trudnoća te koliko traje

2. između 19.-22. tjedna trudnoće – detaljni pregled anatomije djeteta

3. između 29.- 32. tjedna trudnoće – procjenjujemo težinu i rast djeteta.

UZV ginekološki pregled može se raditi i više puta tijekom trudnoće:

 • na zahtjev budućih roditelja
 • tijekom rizične trudnoće.

 

OGTT – oralni test opterećenja glukozom

Oralni test opterećenja glukozom potrebno je napraviti između 24. i 28. tjedna trudnoće radi potvrde ili eliminacije trudničkog dijabetesa. Ovaj test možete obaviti kod nas.

U 28. tjednu potrebno je ponoviti laboratorijske pretrage te se rade testovi senzibilizacije u Rh-negativnih trudnica.

U 37. tjednu radimo obrisak rodnice/perineuma na beta-hemolitički streptokok grupe B (BHS-B), zato što prijenos te bakterije na novorođenče tijekom porođaja može dovesti do novorođenačke sepse. Učestalost sepse je 1-2 na 1000 porođaja. Iako je mali postotak, kao odgovorni liječnici želimo izbjeći smrtni ishod. U slučaju pozitivnog nalaza na bakteriju, trudnica se liječi antibioticima prije i tijekom porođaja, kako bi se spriječila infekcija novorođenčeta.

ginekološki pregled i akupunktura u trudnoći – Affidea Vita

 

Ginekološki pregled u starijoj životnoj dobi

Ginekološki pregled kod žena starije dobi ne razlikuje se od onog koji se radi kod žena reproduktivne dobi. No, više pažnje posvećuje se pregledu vanjskog spolovila i rodnice, a po potrebi, za unutarnji pregled koriste se manji instrumenti.

Nakon navršenih 50 godina života kod većine žena počinje menopauza i svi problemi koje ona nosi sa sobom: suhoća rodnice, valunzi, nesanica, umor, glavobolje, loše raspoloženje (depresija)… Svrbež i pečenje vanjskog spolovila te problemi s inkontinencijom javljaju se u kasnijoj dobi.

PAPA test je standardna pretraga kao i ginekološki ultrazvuk i u ovim godinama. Ako je žena zdrava i nema ginekoloških tegoba, ginekološki pregled u starijoj dobi može se obavljati svake 2-3 godine.

 

Ginekološki pregled kod žena kojima su operacijskim zahvatom odstranjeni maternica i/ili jajnici

Nakon vađenja maternice i jajnika ginekološki pregled i dalje ostaje zlatni standard kontrole intimnog zdravlja pacijentice te se preporučuje svake 2-3 godine. Pregledavaju se stidnica i rodnica.

I dalje se provodi PAPA test, ali se tom prilikom obrisak uzima samo iz rodničkog dijela.

Provodimo ultrazvučni pregled male zdjelice.

ginekološki pregled – Affidea Hrvatska

 

Ginekološki pregled u Affidei

U našim Poliklinikama Affidea Vita (Šibenik), Affidea Sveti Rok (Zagreb) i Affidea Eljuga (Zagreb) možete napraviti kompletan ginekološki pregled kod vrsnih specijalista ginekologije. Također, kod nas možete napraviti sve neophodne laboratorijske krvne pretrage, ginekološki UZV, ali i UZV dojke, mamografiju ili MR dojki.

Dijagnostika tijela

Novosti

Saznaj više