Magnetska rezonanca koljena ili MR koljena neinvazivna je radiološka metoda koja nam omogućava dijagnosticiranje promjene kosti, ligamenata, meniskusa, mišića i drugih struktura koljena detaljnije od ostalih dijagnostičkih metoda snimanja.

Uvriježeni su još naziv magnetna rezonancija i skraćenica MRI.

Magnetna rezonancija = MRI (eng. MRI magnetic resonance imaging)
 
 
Naručite se na : +385 1 2316 704
 
 
Svrha magnetne rezonancije je omogućavanje specijalistima da dobiju uvid u pravo stanje organizma, ili kada je riječ o ciljanoj pretrazi, uvid u zdravstveno stanje pojedinih organa, utvrđivanje bolesti te praćenje učinaka liječenja.

MR uređaj omogućava oslikavanje svih tjelesnih struktura: glave, kralježnice, abdomena, zdjelice, zglobova, krvnih žila, prostate, enterografije, urografije

 

Utječe li magnetska rezonanca koljena nepovoljno na zdravlje?

Magnetska rezonanca koljena sigurna je dijagnostička metoda. Ova tehnika snimanja ne koristi ionizirajuće zračenje pa je zato smatramo sigurnim postupkom.

 

Tko je kandidat za MR koljena?

Kada liječnik opće medicine ili specijalist procjene da je ova pretraga neophodna, kako bi se ustanovila ili potvrdila dijagnoza te pratio proces liječenja, pacijenta se upućuje na magnetnu rezonanciju koljena.

Ovoj tehnici snimanja mogu biti podvrgnuti pacijenti svih dobnih skupina. Može se primjenjivati i kod inače osjetljivih skupina kao što su djeca i trudnice, uz napomenu da se trudnicama ne preporučuje u prvom tromjesečju radi sigurnosti ploda.

Pacijenti s metalnim šipkama i vijcima u kostima, zubnim implantatima, umjetnim zglobovima te metalnim kirurškim stezaljkama u tijelu uglavnom mogu obaviti magnetnu rezonanciju bez bojazni od štetnih posljedica. Ako postoji dvojba kod Vašeg liječnika opće medicine ili sami niste sigurni, slobodno nam se javite prije narudžbe za pregled.

 

Kome se ne preporučuje magnetska rezonanca koljena?

Pacijentima s metalnim krhotinama poput „gelera“ i šrapnela u tijelu, kao i pacijentima s ugrađenim elektrostimulatorima srca ne preporučuje se magnetska rezonanca. Tu je važno napomenuti da se svaki slučaj zasebno razmatra te da specijalisti odlučuju o opravdanosti pretrage. Obratite nam se s punim povjerenjem! Razmotrit ćemo Vaš slučaj i usuglasiti mišljenja svojih specijalista.

 

Kada se izvodi magnetska rezonanca koljena?

Koristi se za dijagnosticiranje i procjenu:

 • oteklina koljena ili krvarenja
 • oštećenja hrskavice
 • rupturu meniskusa
 • rupturu tetiva
 • nategnuća ligamenata
 • frakture kosti
 • iščašenja zgloba
 • degenerativnih promjena zglobova
 • artritisa
 • nakupljanja tekućine u zglobu koljena
 • infekcije koljena (osteomijelitis)
 • tumora.

Preporučuje se:

 • kad pacijent ima osjećaj da koljeno propada
 • kod smanjene pokretljivosti koljena
 • kod ozljede koljena
 • kod bolova u koljenu
 • u slučaju komplikacija povezanih s ugrađenim kirurškim implantatima.

Koje su prednosti MR koljena u odnosu na druge dijagnostičke metode?

 • Magnetska rezonanca koljena daje nam detaljne dijagnostičke informacije o različitim bolestima (npr. tumor, anomalije…).
 • To je jedina neinvazivna pretraga bez ionizirajućeg zračenja.
 • Nema dokazanih štetnosti.
 • Za razliku od rendgenskog snimanja (RTG) i višeslojne kompjutorizirane tomografije (MSCT), MRI koljena za dobivanje dijagnostičkih slika ne upotrebljava rendgenske zrake, već snažan magnet i radiovalove.

 
 
Naručite se na : +385 1 2316 704
 
 

Zahtijeva li magnetska rezonanca koljena prethodnu pripremu pacijenta?

Standardno snimanje magnetnom rezonancijom ne zahtijeva posebnu pripremu. Pacijentu tijekom rezervacije termina napominjemo da odjene laganu odjeću bez metalnih dodataka kao što su gumbi, zatvarači i slično te da uklone nakit i piercinge.

 

Je li magnetska rezonanca koljena bolna pretraga?

Pretraga je bezbolna jer je riječ o neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi.

 

Kako se izvodi MR koljena?

Magnetska rezonanca koljena snimanje je koje se izvodi u prostoriji s jakim magnetskim poljem. Nakon što se uklone svi metalni predmeti s odjeće i kože, pacijent liježe na stol uređaja, s glavom na posebno predviđeno mjesto. Nagib se može podešavati za veću udobnost.

Postavljamo drugi dio zavojnice te polagano uvlačimo stol s pacijentom u glavnu zavojnicu uređaja. Zavojnica našeg uređaja velikog promjera (70 cm) najveća je na tržištu te otvorena s obje strane, što klaustrofobičnim osobama bitno olakšava boravak u njoj i čini ga ugodnijim.

Pacijent mora potpuno mirno, nepomično ležati 5-30 minuta na pokretnom stolu u središtu uređaja s adekvatnim osvjetljenjem i ventilacijom, ovisno o tomu koju dijagnostičku tehniku koristimo. Naš radiolog iz susjedne prostorije ima direktan pogled na pacijenta te ga prati sve vrijeme preko kamere ugrađene u udaljenom dijelu zavojnice.

S obzirom na to da uređaj proizvodi određenu buku za vrijeme snimanja, pacijentu na izbor nudimo:

 • zaštitne slušalice
 • čepiće za uši.

Prednost slušalica je komunikacija između pacijenta i tehnologa te slušanje glazbe po želji pacijenta kako bi pregled protekao što ugodnije jer želimo svojim pacijentima pružiti najbolje korisničko iskustvo.

Najsuvremeniji uređaj za MR u Poliklinici Affidea Čavka za što bolje iskustvo pacijenta

Novitet u Poliklinici Affidea Čavka uređaj je posljednje generacije jačine 1.5T s novim Biomatrix softverom. Uz nova softverska rješenja kombiniraju se i visokorezolucijske zavojnice. Ova kombinacija omogućava dobivanje još kvalitetnijih dijagnostičkih rezultata i skraćuje vrijeme trajanja pretrage što je velika prednost za pacijente jer je mnogima teško ostati nepomičan u jednom te istom položaju sve vrijeme.

Novi uređaj nudi niz naprednih tehnika snimanja, koje između ostalog, omogućavaju smanjenje buke koju uređaji starijih generacija proizvode za vrijeme snimanja. Naš uređaj radi na principu tzv. quiet sekvence te warp sekvence.

Pregled nije štetan jer se ne bazira na ionizirajućem zračenju. Stoga, može se ponavljati ili dopunjavati bez bojazni i štetnih posljedica.

Naručite se na pregled u Polikliniku Affidea Čavka. Naši stručnjaci stoje Vam na raspolaganju!

Naručite se na : +385 1 2316 704