Magnetska rezonanca kralježnice ili MR kralježnice neinvazivna je radiološka metoda na koju Vas upućuje liječnik opće medicine, neurolog, neurokirurg, traumatolog ili fizijatar u slučaju kada su Vaši simptomi povezani s promjenama kralježnice i kralježnične moždine.

Magnetska rezonancija = MRI (eng. MRI magnetic resonance imaging)
 
 
Naručite se na : +385 1 2316 704
 
 
Uvriježeni su još naziv magnetna rezonancija i skraćenica MRI.
Svrha ove pretrage je omogućavanje specijalistima da dobiju uvid u pravo stanje organizma, ili kada je riječ o ciljanoj pretrazi, uvid u zdravstveno stanje pojedinih organa, utvrđivanje bolesti te za praćenje učinaka liječenja.
MR uređaj omogućava oslikavanje svih tjelesnih struktura: glave, kralježnice, abdomena, zdjelice, zglobova, krvnih žila, prostate, enterografije, urografije

 

Utječe li magnetska rezonanca kralježnice nepovoljno na zdravlje?

Magnetska rezonanca kralježnice sigurna je dijagnostička metoda. Ova tehnika snimanja ne koristi ionizirajuće zračenje pa je zato smatramo sigurnim postupkom.

 

Tko je kandidat za MR kralježnice?

Kada liječnik opće medicine ili specijalist neurolog, neurokirurg, traumatolog ili fizijatar procijeni da su pacijentovi simptomi povezani s promjenama kralježnice i kralježnične moždine, uputit će ga na magnetsku rezonanciju kralježnice kako bi se ustanovila ili potvrdila dijagnoza te pratio proces liječenja.

Magnetska rezonanca kralježnice radi se kod utvrđivanja:

 • tumora
 • degenerativnih bolesti (osteohondroza, osteoartroza)
 • upalnih bolesti
 • drugih bolesti kralježnice i kralježnične moždine.

Pregled je nezamjenjiv za:

 • obradu bolova u leđima
 • obradu bolova u rukama
 • obradu bolova u nogama
 • procjenu pritiska na spinalne živce
 • procjenu pritiska na kralježničnu moždinu.

Magnetska rezonanca kralježnice detaljno prikazuje:

 • degenerativne promjene kralježnice
 • upalne promjene diskova
 • upalne promjene zglobova i kralježaka
 • prijelome i natučenja trupova kralježaka
 • suženja kralježničnog kanala i njegov sadržaj
 • sve poremećaje kralježnične moždine
 • tkiva neposredno uz kralježnicu, npr. mišiće.

Ovoj tehnici snimanja mogu biti podvrgnuti pacijenti svih dobnih skupina. Može se primjenjivati i kod inače osjetljivih skupina kao što su djeca i trudnice, uz napomenu da se trudnicama ne preporučuje u prvom tromjesečju radi sigurnosti ploda.

Pacijenti s metalnim šipkama i vijcima u kostima, zubnim implantatima, umjetnim zglobovima te metalnim kirurškim stezaljkama u tijelu uglavnom mogu obaviti magnetnu rezonanciju bez bojazni od štetnih posljedica. Ako postoji dvojba kod Vašeg liječnika opće medicine ili sami niste sigurni, slobodno nam se javite prije narudžbe za pregled.

 

Kome se ne preporučuje magnetska rezonanca kralježnice?

Pacijentima s metalnim krhotinama poput „gelera“ i šrapnela u tijelu, kao i pacijentima s ugrađenim elektrostimulatorima srca ne preporučuje se magnetska rezonanca. Tu je važno napomenuti da se svaki slučaj zasebno razmatra te specijalisti odlučuju o opravdanosti pretrage. Obratite nam se s punim povjerenjem! Razmotrit ćemo Vaš slučaj i usuglasiti mišljenja svojih specijalista.

 

magnetska rezonanca kralježnice – Affidea Hrvatska

 
 
Naručite se na : +385 1 2316 704
 
 

Koje su prednosti MR kralježnice u odnosu na druge dijagnostičke metode?

 • Magnetna rezonancija kralježnice daje nam detaljne dijagnostičke informacije o različitim bolestima (npr. tumor, anomalije…).
 • To je jedina neinvazivna pretraga bez ionizirajućeg zračenja.
 • Nema dokazanih štetnosti.
 • Za razliku od rendgenskog snimanja (RTG) i višeslojne kompjutorizirane tomografije (MSCT), MRI kralježnice za dobivanje dijagnostičkih slika ne upotrebljava rendgenske zrake, već snažan magnet i radiovalove.

Zahtijeva li magnetska rezonanca kralježnice prethodnu pripremu pacijenta?

Standardno snimanje magnetnom rezonancijom ne zahtijeva posebnu pripremu. Pacijentu tijekom rezervacije termina napominjemo da odjene laganu odjeću bez metalnih dodataka kao što su gumbi, zatvarači i slično te da ukloni nakit i piercinge.

 

Je li magnetska rezonanca kralježnice bolna pretraga?

Pretraga je bezbolna jer je riječ o neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi.

 

Kako se izvodi MR kralježnice?

Magnetska rezonanca kralježnice snimanje je koje se izvodi u prostoriji s jakim magnetskim poljem. Nakon što se uklone svi metalni predmeti s odjeće i kože, pacijent liježe na stol uređaja, s glavom na posebno predviđeno mjesto. Nagib se može podešavati za veću udobnost.

Postavljamo drugi dio zavojnice te polagano uvlačimo stol s pacijentom u glavnu zavojnicu uređaja. Zavojnica našeg uređaja s promjerom od 70 cm najveća je na tržištu te otvorena s obje strane, što klaustrofobičnim osobama bitno olakšava boravak u njoj i čini ga ugodnijim.

Pacijent mora potpuno mirno, nepomično ležati 15-ak minuta, koliko traje snimanje, na pokretnom stolu u središtu uređaja s adekvatnim osvjetljenjem i ventilacijom. Naš radiološki tehnolog iz susjedne prostorije ima direktan pogled na pacijenta te ga prati sve vrijeme preko kamere ugrađene u udaljeni dio zavojnice.

Kada procijenimo da je potrebna detaljnija analiza, primjenjujemo specijalno kontrastno sredstvo, o čemu radiolog koji vodi pretragu obavještava pacijenta. Kontrastno sredstvo aplicira se kroz venu ruke. Riječ je o tzv. paramagnetskom kontrastnom sredstvu.

S obzirom na to da uređaj proizvodi određenu buku za vrijeme snimanja, pacijentu na izbor nudimo:

 • zaštitne slušalice
 • čepiće za uši.

Prednost slušalica je komunikacija između pacijenta i tehnologa te slušanje glazbe po želji pacijenta kako bi pregled protekao što ugodnije jer želimo svojim pacijentima pružiti najbolje korisničko iskustvo.

 

 

Najsuvremeniji uređaj za MR u Poliklinici Affidea Čavka za što bolje iskustvo pacijenta

Novitet u Poliklinici Affidea Čavka uređaj je posljednje generacije jačine 1.5T s novim Biomatrix softverom. Uz nova softverska rješenja kombiniraju se i visokorezolucijske zavojnice. Ova kombinacija omogućava dobivanje još kvalitetnijih dijagnostičkih rezultata i skraćuje vrijeme trajanja pretrage što je velika prednost za pacijente jer je mnogima teško ostati nepomičan u jednom te istom položaju sve vrijeme.

Novi uređaj nudi niz naprednih tehnika snimanja, koje između ostalog, omogućavaju smanjenje buke koju uređaji starijih generacija proizvode za vrijeme snimanja. Naš uređaj radi na principu tzv. quiet sekvence te warp sekvence.

Pregled nije štetan jer se ne bazira na ionizirajućem zračenju. Stoga, može se ponavljati ili dopunjavati bez bojazni i štetnih posljedica.

Naručite se na pregled u Polikliniku Affidea Čavka. Naši stručnjaci stoje Vam na raspolaganju!

Naručite se na : +385 1 2316 704