MR – magnetska rezonanca (MRI – Magnetic Resonance Imaging) je dijagnostička radiološka metoda koja za dobivanje slikovnog prikaza presjeka tijela ili organa upotrebljava jako magnetsko polje i radiovalove za stvaranje detaljne slike tkiva i organa unutar vašeg tijela.

Može se koristiti za pregled gotovo svakog dijela tijela. Najčešće se radi magnetska rezonanca koljena, magnetska rezonanca mozga, magnetska rezonanca kralježnice, magnetska rezonanca dojke, magnetska rezonanca mekih tkiva i unutarnjih organa. Dijagnostička primjena MR uređaja je vrlo široka, a s obzirom da nema štetnog ionizirajućeg zračenja, metoda je izbora i u dijagnostici djece i trudnica.

Magnetska rezonanca potpuno je bezbolna pretraga. Nisu zabilježene nikakve nuspojave. Pretraga traje od 15 do 90 minuta. Aparat može biti prilično bučan, što je uobičajeno te će vam osoblje prije pregleda ponuditi audio slušalice ili čepiće za uši. Ako je neophodno, u svakom trenutku možete zatražiti da se postupak zaustavi. Tijekom pretrage pacijent mora mirno ležati, a nekad snimanje zahtjeva i kratko zadržavanje daha.

Magnetska rezonanca – MR pretrage koje možete napraviti u našim Affidea poliklinikama:

MR mozga

MR hipofize

MR paranazalnih sinusa

MR orbita, očnih živaca, vidnog puta

MR angiografija krvnih žila glave

MR cervikalne kralješnice

MR torakalne kralješnice

MR lumbosakralne kralješnice

MR cijele kralješnice

MR abdomena (želudac, jetra, bubrezi,gušterača…)

MR zdjelice (unutarnji organi)

MR kukova (koksofemoralni zglob,koštani prozor)

MR natkoljenice

MR zgloba koljena

MR potkoljenice (tibia, fibula, triceps surae itd.)

MR gležnja (medijalni/lateralni maleoli, Ahilova)

MR zgloba stopala (metatarsus,tarsus)

MR klavikule (ključne kosti)

MR lopatice (scapule)

MR zgloba ramena

MR nadaktice (humerus,biceps,triceps,deltoideus)

MR zgloba lakta

MR podlaktice (ulna,radius)

MR radiokarpalnog zgloba

MR šake

MR dojki

MR sakroilijakalnih zglobova

MR preponske regije

MR mozga i cijele kralježnice

MR urografija

MR cijelog tijela

MR artrografija

U pravilu posebne pripreme nisu potrebne. Ako niste dobili posebne upute, možete u organizam unositi uobičajenu količinu hrane i tekućine kao i bilo koje redovite lijekove.

Neposredno prije same pretrage osoblje poliklinike uručit će vam upitnik koji trebate u potpunosti popuniti. Prije ulaska u prostoriju gdje se provodi magnetska rezonanca bit ćete zamoljeni odložiti nakit i sve metalne predmete.

S obzirom na opisane pripremne radnje, naše će vas osoblje prilikom dogovaranja pretrage zamoliti da dođete 15 minuta prije zakazanog pregleda.

 

– snimanje je bezbolno
– traje od 15 do 90 minuta
– pacijent leži (najčešće na leđima)
– tijekom pretrage pacijent mora mirno ležati
– neka snimanja zahtijevaju kratko zadržavanje daha
– odmah nakon snimanja možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima

Magnetska rezonanca bezbolna je pretraga kod koje do danas ne postoje poznate nuspojave. Traje od 15 do 90 minuta. Aparat može biti prilično bučan, što je uobičajeno te će vam osoblje prije pregleda ponuditi audio slušalice ili čepiće za uši.

Ako je neophodno, u svakom trenutku možete zatražiti da se postupak zaustavi. Tijekom pretrage pacijent mora mirno ležati, a nekad snimanje zahtjeva kratko zadržavanje daha.

Whole body MRI se preporučuje asimptomatskim pacijentima kao preventivni pregled. Tijekom ovog pregleda ne primjenjuje se kontrastno sredstvo. U slučaju pronalaženja patoloških promjena pacijentu se preporuči dodatna obrada ciljanog organa.

 

PAKET 1

Glava, MRA, cijela kralježnica, medijastinum, abdomen i zdjelica 1000€

Vrijeme trajanja prvog paketa 1.40 min.

PAKET 2
Glava, MRA, jedan segment kralježnice po izboru,abdomen, zdjelica i niskodozni CT toraksa 800€

Vrijeme trajanja 2 paketa 1.15 min.

Posljednjih nekoliko godina zahvaljujući razvoju tehnologije magnetska rezonancija (MR) dovodi do revolucije u dijagnostici raka prostate.

Danas jedan od najbitnijih segmenta dijagnostike bolesti prostate je multiparametrijski MR prostate.

mpMRi koristimo za dijagnosticiranje i procjenu upale prostate, različite infekcije prostate, benigne hiperplazije prostate, karcinom prostate, proširenosti karcinoma i ostale patološke promjene prostate.

Magnetska rezonancija hepatospecifičnim kontrastom je pregled kojim se dobiva detaljan prikaz jetre kod koje se sumnja na prisutnost zloćudnog procesa (hepatocelularni karcinom jetre) te prisutnost metastaza.

Dijagnostika tumora jetre svake godine je uspješnija i učinkovitija. Jedan od razloga za to je uporaba novih tehnika snimanja s hepatospecifičnim kontrastom.

Kontrastni agensi koji se koriste sadrže gadoksetinsku kiselinu, koja ima tendenciju vezanja za hepatocite (jetrene stanice). Zahvaljujući tim kontrastnim agensima, može se odrediti prisutnost tumora jetre u jednom postupku MR-a, prepoznati dobroćudnost ili zloćudnost procesa, otkriti prisutnost metastaza, razlikovati primarnu neoplazmu jetre od sekundarne metastaze.

Neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava precizan i detaljan pregled tankog crijeva bez upotrebe ionizirajućeg zračenja.

PRIPREMA ZA PRETRAGU:

Dan prije pregleda:

1. ujutro pojesti nekoliko dvopeka

2. kasnije se može pojesti lagana hrana

(izbjegavati meso,mlijeko i mliječne proizvode,voće i povrće koje nadima)

3. u 16 sati prestati jesti te uzeti 2 tablete Dulcolax-a uz dosta vode ili nezaslađenog čaja ( oko 2 litre / ne odjednom popiti)

4. ništa jesti do drugog dana tj. same pretrage (vodu možete)

 

U slučaju ne mogućnosti nabavke Dulcolax-a u ljekarnama moguće je koristiti MOVIPREP prašak koji isto možete nabaviti u ljekarni.

Kod korištenja MOVIPREP praška potrebno je detaljno pročitati upute.

Upute možete dobiti na email adresu nakon dogovorenog termina pretrage.

Važno !

  • Na dan pregleda doći na tašte (ne jesti)
  • doći 1h prije dogovorenog termina radi pripreme
  • Ponijeti sa sobom nalaze krvi (urea /kreatinin), medicinsku dokumentaciju (ranije slike,povijest bolesti,nalazi vezani za pretragu)

Tijek pretrage

Dolazak 1h prije pretrage gdje Vam inženjer medicinske radiologije objašnjava postupak usmeno.

1. Nakon dolaska dobivate našu tekućinu koju pijete 45 min

2. Postavlja Vam se venski put (pregled zahtijeva kontrastno sredstvo)

3. Nakon 45 minuta pacijent kreće s pretragom

4. Pretraga traje cca. 20-30 minuta

5. Na pola pretrage pacijent dobiva lijek buscopan

Tekućinu koju dobivate u našoj ustanovi je otopina manitol

*Manitol HZTM 20% otopina za infuziju primjenjuje se kao osmotski diuretik za forsiranu diurezu (kod enterografije omogućuje dobru distenziju crijeva koja nam potrebna za uspješnost pretrage).

 

BUSCOPAN/BYSIMIN (hioscinijev butilbromid) lijek hioscin butilbromid. Lijek koji koristimo da smirimo peristaltiku crijeva (gibanje)

Kontraindikacije:

1. očni tlak glaukom

2.nizak tlak

3.megakolon (nenormalno prošireno debelo crijevo)

4.miastenija gravis

5.tahikardija

6.alergični na hioscin butilbromid

7.nije namijenjen za djecu

 

Nuspojave:

*zamagljen vid, nizak tlak, omaglica, suha usta, ubrzan puls

 

Magnetska rezonanca fistulografija pregled je koji se koristi kod proktološke obrade akutnih ili kroničnih bolova u perianalnoj regiji, područja oko čmara kao i evidentnih akutnih i kroničnih upalnih procesa s curenjem gnojnog sadržaja oko čmara, detekciju perianalnih fistula.

Pretraga je ugodna i bezbolna za pacijenta te u većini slučajeva pacijentu se ne aplicira kontrastno sredstvo. Pretrage traje cca. 20-25 minuta.

Priprema pacijenta

Na dan pretrage pacijent dolazi natašte zbog bolje vizualizacije svih struktura male zdjelice i perineuma.

Magnetska rezonanca (MR) dojki ili grudi je neinvazivna radiološka metoda kojom se dobiva najdetaljniji slikovni materijal žljezdanog parenhima dojke, patoloških promjena dojke i svih drugih struktura dojke koje su ovom metodom jasnije i detaljnije od drugih metoda snimanja.

Usprkos visokoj osjetljivosti, MR dojki ne mora prikazati neke karcinome koji mogu biti otkriveni na mamografiji.

Magnetska rezonanca dojki koristi se uz mamografiju i ultrazvuk

Koje su indikacije za MR dojki ?

1. najčešća indikacija za MR dojki je biopsijom potvrđen karcinom dojke i potreba za procjenom proširenosti bolesti

2. metastatski limfni čvor u pazušnoj jami uz nepoznato primarno sijelo tumora

3. detekcija rezidualnog tumora nakon poštedne operacije dojke

4. analiza silikonskih umetaka, kod sumnje na rupturu umetka

5. procjena odgovora na onkološku terapiju kod preoperativne neoadjuvantne kemoterapije

6. kod osoba s visokim rizikom za razvoj karcinoma dojke, uz mamografiju i ultrazvuk može se napraviti i MR dojki kao dodatna pretraga u cilju rane detekcije karcinoma

7. opterećena obiteljska anamneza za karcinom

MR perfuzija mozga predstavlja dijagnostičku metodu kojom se prati perfuzija mozga, tj. prokrvljenost mozga. Metoda je korisna za procjenu tkiva nakon akutnog moždanog udara, histološki neinvazivne procjene tumora, procjene neurodegenerativnih stanja kao što su Alzheimerova bolest, procjenu učinka lijekova koji se koriste za liječenje ovih stanja.

Pretraga je bezbolna i sigurna te se radi uvijek u kombinaciji sa klasičnim MR-om glave.

Trajanje cijelog postupka 30 minuta (mr mozga/kontrastno sredstvo,perfuzija).

 

MR spektroskopija je danas rutinska metoda koja služi za evaluaciju patoloških stanja mozga tako što omogućava neinvazivno, in vivo, kvalitativno i kvantitativno određivanje specifičnih intracerebralnih metabolita.

Spektroskopija magnetskom rezonancijom pruža mataboličku / biokemijsku informaciju o neuronskom oštećenju, tumorskoj proliferaciji, metabolizmu i nekrotičnoj transformaciji lezija.

Klinička primjena MR spektroskopije je prije svega u:

diferenciranju tumorskih od ne tumorskih lezija, diferenciranju primarnih od sekundarnih (metastatskih) tumora, određivanju zone najveće aktivnosti tumora, procjena terapijskog odgovora i post-terapijsko praćenje.

Pretragu radimo u kombinaciji sa MR-om mozga.

Relativno nova tehnika snimanja magnetskom rezonancijom kojom je moguće pokazati abnormalnosti u različitim poremećajima, rasponu od multiple skleroze do degenerativnih bolesti, preoperativnom planiranju u neuroonkologiji i epilepsiji potencijalno s većom osjetljivošću i specifičnošću u odnosu na konvencionalno oslikavanje.

Metoda koja je prva in vivo prikazala puteve bijele moždane tvari.

Jedna je od osnovnih metoda multimodalitetnog pristupa predoperacijskog kirurškog planiranja koja omogućava uvid u anatomske i morfološke odlike moždanih puteva, osobito kortikospinalnog trakta, a što direktno utječe na opseg kirurške resekcije tumora.

Ova se metoda koristi anizotropnim svojstvima difuzije molekula vode. U kombinaciji s DWI tehnikom (mjerenje difuzije vode) moguće je generirati prikaz aksonalne moždane mreže (prikaz neuronskih vlakana mozga).

Difuzno oslikavanje, kao i traktografija korisni su alati za istraživanje odnosa između struktura i funkcija u mozgu.

Naše liste čekanja i narudžbe preko HZZO uputnice možete pratiti putem linka

http://www.hzzo-net.hr/e_listei.htm

 

Novosti

Saznaj više