Srce je središnji organ krvožilnog sustava smješten u prednjem dijelu sredoprsja, iza prsne kosti i između dvaju plućnih krila. Čunjastog je oblika. Zahvaljujući kontrakcijama srčanog mišića našim tijelom kola krv. Jedna od dijagnostičkih metoda koja nam pomaže da provjerimo rad srca i dijagnosticiramo srčane bolesti jest magnetska rezonancija srca.

Nazovite + 385 1 2394 400

 

MR srca = magnetska rezonancija srca

Magnetska rezonanca srca naziva se još skraćeno MR srca ili MRI srca. Ovom vrstom pregleda kardiolozi dobivaju najdetaljniji slikovni prikaz srca, a riječ je o neinvazivnoj dijagnostičkoj tehnici koja se primjenjuje od 1980-ih. Zbog srčanih kretnji razvoj magnetske rezonancije srca bio je nešto sporiji od razvoja dijagnostike drugih ljudskih organa. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji danas je magnetska rezonancija srca usklađena sa srčanom akcijom.

Oslikavanje se temelji na:

· jakim magnetskim poljima

· supravodljivim magnetima

· naprednoj elektronici koja usmjerava i obrađuje RF energiju.

 

Prednosti – magnetska rezonancija srca

  • Prikazuje funkciju srca jasnije i detaljnije od drugih metoda snimanja.
  • Bolji prikaz desne klijetke nego kod ostalih dijagnostičkih metoda srca.
  • Ne koristi štetno ionizirajuće zračenje pa je pogodna metoda za snimanje djece i trudnica.
  • Većina suvremenih implantata, stentova i titanskih zubnih implantata ne predstavlja smetnju za snimanje srca.
  • Visoka rezolucija prikaza srčanih komora i torakalnih krvnih žila 3D prikazom.
  • Znatno manji rizik alergijske reakcije i nefropatije u usporedbi s jodnim kontrastima.
  • Zrak ne predstavlja ograničavajući čimbenik kao što je to slučaj kod ehokardiografije.
  • Manje ovisan pregled o operateru za razliku od ehokardiografije.
  • Moguće je mjerenje protoka (VENC).
  • Nema poteškoća kod izračunavanja volumena kao što je slučaj kod 2D ultrazvuka i angiografije.

Magnetska rezonanca srca - MR srca - Affidea Hrvatska

Kada se preporučuje MR srca?

Specijalist kardiologije uputit će vas na ovu pretragu kada želi:

· dijagnosticirati funkcije srčanih komora, srčanih zalistaka, protoka krvi kroz glavne žile i okolnih struktura kao što je perikard

· dijagnosticirati kardiomiopatiju tj. bolest srčanog mišića koja otežava srcu pumpanje krvi u ostatak tijela

· utvrditi anatomiju srca i krvnih žila te dijagnosticirati prirođene srčane bolesti kod djece i odraslih – defekte koji se javljaju kao razvojni poremećaji

· donijeti procjenu učinaka koronarne arterijske bolesti

· provjeriti ima li pacijent aneurizmu – proširenje i slabljenje dijela srčanog mišića ili aorte

· potvrditi ili odagnati sumnju na tumor srca

· napraviti procjenu tromboze i infekcije

· napraviti procjenu učinaka kirurških promjena

· planirati terapiju kardiovaskularnih poremećaja

· napraviti procjenu regionalne i globalne sistoličke funkcije

· detektirati infarkt miokarda i mogućnost oporavka

· analizirati bolesti perikarda

· detektirati ishemijske bolesti srca.

Suvremeni ortopedski implantati, medijastinalne klipse, koronarni stentovi i većina umjetnih srčanih zalistaka ne predstavljaju prepreku za snimanje srca ovom metodom, no u nekim se slučajevima MR srca ne preporučuje. Saznajte zašto!

 

Kada se preporučuju druge dijagnostičke pretrage srca?

Ima li pacijent problema s koronarnim krvnim žilama, u tom ga slučaju naši specijalisti kardiologije upućuju na MSCT koronarografiju jer daje preciznije rezultate.

Kod ljudi koji imaju ugrađene kohlearne implantate, pacemakere – srčane elektrostimulatore, potkožne defibrilatore, šrapnele, fragmente željeza i kvačice (klipse) na vratu u slučaju celebralne aneurizme nisu prikladni za MR srca jer postoje određena ograničenja kod ove metode zbog snage magneta i njegovih mogućih učinaka na navedene uređaje. Kardiolog, nakon uvida u anamnezu pacijenta, odlučuje na koju će ga pretragu srca uputiti.

Prilikom naručivanja na kardiološki pregled ili tijekom razgovora s kardiologom ne zaboravite napomenuti ako imate jedan od spomenutih uređaja. I obavezno ponesite sa sobom povijest bolesti odnosno svu svoju medicinsku dokumentaciju.

Da zaključimo, magnetski aktivni uređaji kao što su elektrode, neurostimulatori i proteze predstavljaju smetnju za snimanje MR srca. Iako je magnetska rezonanca dopuštena metoda za snimanje trudnica, ipak se preporučuje snimanje preskočiti u prvom tromjesečju trudnoće kako ne bi došlo do neželjenih posljedica kod ploda.

Pacijenti s modernim pacemakerima koji su kompatibilni s MRI srca trebaju dostaviti potvrdu od liječnika da mogu obaviti tu pretragu kako bi naše osoblje moglo prilagoditi protokol snimanja specifičnoj situaciji.

 

Je li potrebna priprema za MR srca?

Magnetska rezonancija srca ne zahtijeva posebne pripreme, osim kada je neophodno primijeniti kontrastno sredstvo. U tom slučaju pacijent ne smije ni jesti ni piti najmanje 4 sata prije pretrage. Potrebno je donijeti posljednje nalaze funkcije bubrega ako ima bubrežnu bolest ili neku drugu vrstu problema s bubrezima. Također, pacijent je dužan obavijestiti na što je alergičan te koje lijekove koristi za ublažavanje alergije kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Kao i kod većine drugih dijagnostičkih metoda snimanja, i za MR srca pacijent treba skinuti sve metalne ili magnetne objekte (nakit, sat, piercing), naočale i kontaktne leće.

U slučaju procjene prokrvljenosti (perfuzije) pod farmakološkim stresom, pacijent ne smije konzumirati diuretike, čaj, kavu, energetska pića i čokoladu minimalno 12 sati prije pretrage.

 

Je li magnetska rezonanca sigurna i bezbolna metoda?

Magnetska rezonancija je bezbolna pretraga jer se radi o neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi. Potpuno je sigurna jer se ne koristi ionizirajuće zračenje. Ono što može predstavljati problem pacijentima je buka koju proizvodi uređaj, a taj problem rješavamo tako što pacijentima stavljamo audio slušalice ili čepiće za uši.

Klaustrofobi obično osjećaju anksioznost zbog skučenosti prostora, ali uz naše prostrane uređaje taj je osjećaj sveden na minimum.

Kako se izvodi magnetska rezonancija srca?

Magnetska rezonanca se vrlo često koristi kao inicijalni pregled kod pacijenata kod kojih slabi srčana funkcija. U prosjeku traje 30 minuta, no može varirati ako se primjenjuje kontrastno sredstvo. Tada dulje traje.

Pacijent leži na krevetu sa spojenim elektrodama na koži prsnoga koša radi praćenja otkucaja srca.

Glavni izazov za MR srca jesu dinamičnost srca tijekom srčanog ciklusa i dinamičnost pluća tijekom disanja, što proizvodi artefakte pokreta na slici. Stoga, pacijent treba zadržavati dah 10-ak sekundi kako bi se ublažili dišni i srčani pokreti.

EKG-om se rješava problem srčanih pokreta tako da EKG “gating” prikuplja podatke za oslikavanje i to obično za vrijeme dijastole. R val EKG-a koristimo kao referentnu točku za prikupljanje podataka, a snimke nastaju iz podataka prikupljenih u seriji srčanih ciklusa (R – R intervalima).

Magnetska rezonancija srca može uključivati ubrizgavanje kontrastnog sredstva tijekom snimanja kada imamo potrebu prikazati krvne žile. Naime, kontrastno sredstvo naglašava krvne žile na slikama pa tako kardiolozima:

· daje uvid kako se tkiva opskrbljuju krvlju

· pokazuje ima li kakve upale

· detektira ožiljke.

 

Magnetska rezonancija pruža detaljne informacije potrebne za analiziranje kretanja mišića srca. Dobivene slike formiraju dinamičan video pokreta srca.
Nazovite + 385 1 2394 400

 

Magnetna rezonancija srca u Poliklinici Affidea Sveti Rok

Znate li da u Affidei primjenjujemo i novu 3T magnetsku rezonanciju koja nam omogućava još brže i preciznije snimanje, zbog čega je smanjena potreba za ponavljanjem snimanja u slučaju pomicanja pacijenta. Pretraga brže završava, a smanjen je osjećaj nelagode jer je uređaj dimenzijama i otvorenošću prilagođen za pacijente koji pate od klaustrofobije.

Naručite se na MR srca i kardiološki pregled u Polikliniku Affidea Sveti Rok, gdje vas očekuju vrhunski specijalisti kardiologije i najsuvremenija digitalna MR tehnologija.