Nefrologija kao dio interne medicine bavi se bolestima i poremećajima bubrega i mokraćnog sustava. Te se bolesti, posebice one kroničnog tijeka, vrlo često očituju s malo znakova i simptoma zbog čega se teško otkriju ili se dijagnoza postavlja kasno, u napredovalom stadiju bolesti.

Bubrežna bolest veliki je globalni javnozdravstveni problem, a prema procjenama jedna od deset odraslih osoba boluje upravo od kronične bubrežne bolesti. Redovne kontrole i preventivni pregledi jamac su dobrog zdravlja, a svi oni koje muče problemi s bubrezima internistički nefrološki pregled mogu obaviti kod prim.mr.sci. Marijane Gulin u poliklinici Affidea Vita

prim.mr.sci. Marijana Gulin

Bolesnici s kroničnom bubrežnom bolešću često su asimptomatski u prvim stadijima bolesti, a nastanak simptoma poput promjene količine i izgleda urina, glavobolje, povišenog krvnog tlaka, umora upućuju na predzavršni ili završni stadij bolesti kada je potrebno nadomještati bubrežnu funkciju dijalizom ili transplantacijom.

Ako se otkrije na vrijeme uz pravovaljani nefrološki pregled, kronična bubrežna bolest može se uspješno liječiti. Laboratorijskom analizom krvi, koja uključuje nalaze ureje, kreatinina, elektrolita – kalija, natrija, procijenjenu glomerularnu filtraciju, eGFR CKD-EPI, te urina vrlo je jednostavno dijagnosticirati bubrežnu bolest u ranoj fazi kada su mogućnosti liječenja velike.

 

Dijagnostika tijela

Novosti

Saznaj više