Imate li zdravstvenih problema s bubrezima, poteškoća s mokrenjem, vaš liječnik opće prakse preporučit će vam nefrološki pregled koji obavlja internist – suspecijalist nefrologije. Tijekom pregleda nefrolog će vas uputiti na neophodne dijagnostičke pretrage kako bi utvrdio točnu dijagnozu, što omogućuje kvalitetno planiranje terapije. Suvremena digitalna dijagnostička tehnologija i vrsna nefrologinja omogućuju vam kvalitetan i detaljan nefrološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka.

 

Doc. dr. sc. Ljiljana Fodor, dr. med.

Doc. dr. sc. Ljiljana Fodor, dr. med. doktorirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu iz područja renovaskularne hipertenzije. Završila je poslijediplomski stručni studij iz Kliničkog ultrazvuka te poslijediplomski tečaj “Doplerska ultrazvučna dijagnostika bolesti krvnih žila”, a potom i edukaciju iz UZV dijagnostike bolesti štitnjače.

Naša će vas liječnica upoznati sa svim simptomima te upozoriti na asimptomatsku početnu fazu kronične bubrežne bolesti. Napominje kako to predstavlja velik problem jer pacijenti i ne primjećuju da imaju zdravstvenih poteškoća. Stoga, obratite pažnju na boju i količinu svog urina. Vaša je mokraća promijenila boju u posljednje vrijeme i ima intenzivniji miris? Muče li vas učestale glavobolje, imate li povišen tlak i osjećate li kronični umor? Jeste li znali da to mogu biti simptomi bubrežne bolesti?

Kao specijalistica nefrologije i hipertenziolog, naša liječnica objašnjava kako neke učestale internističke bolesti, kao što su dijabetes i povišeni krvni tlak, za koje nikad ne biste pomislili da su povezane s obolijevanjem bubrega, mogu uzrokovati kroničnu bolest bubrega. Ova bolest u poodmakloj fazi zahtijeva dijalizu ili transplantaciju bubrega.

Kontrolirajte redovito svoj tlak i dijabetes!

 

Što je nefrologija?

Nefrologija je grana dentalne medicine koja se bavi proučavanjem i liječenjem bolesti bubrega i mokraćnog sustava. Isto tako, prati statistiku obolijevanja od bubrežne bolesti u svijetu. Nažalost, bubrežna je bolest postala još jedan od globalnih javnozdravstvenih problema jer zahvaća 12 – 16 % stanovništva. Naime, prema posljednjim procjenama 1 od 10 osoba boluje upravo od bubrežne bolesti.

Znate li da se bubrezi pod utjecajem nekih drugih bolesti, koje ne spadaju u područje nefrologije, mogu oštetiti? To su autoimune, hematološke bolesti te bolesti probavnog sustava. Danas medicina zna da su genetske bolesti bubrega češće, no što se to donedavno mislilo. Zato su se razvila naprednija rješenja za otkrivanje genetskih faktora.

Iako mnogi pacijenti ne pridaju važnost liječenju učestalih bakterijskih infekcija mokraćnog sustava, koje ne ugrožavaju život, važno ih je liječiti jer znatno narušavaju kvalitetu svakodnevnog života. One se uspješno liječe antimikrobnom terapijom. Upravo recidivi upala vode u kroničnu bolest bubrega (KBB), koja narušava funkciju ovog važnog organa. Zato nemojte zanemarivati probleme s mokrenjem i odgađati posjet nefrologu.

nefrološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka

 

Nefrološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka

Zašto je važno obaviti nefrološki pregled čim prije?

U slučaju da već neko vrijeme imate probleme s mokraćnim sustavom i bubrezima, ne odgađajte pregled, jer bolesti bubrega, osobito one kronične, ne mogu se odmah u početku identificirati. Vrlo je malo znakova i simptoma, zbog čega se bubrežne bolesti teško otkrivaju. Zato je važno obratiti se specijalistu, koji će na osnovi detaljnih pretraga i pregleda, moći postaviti dijagnozu i krenuti čim prije s liječenjem. Odugovlačenje s odlaskom na nefrološki pregled samo pospješuje da se bolesti raširi. Što se kasnije postavi dijagnoza, bolest se teže i duže liječi.

 

Kako se naručiti na nefrološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka?

Ako vam je liječnik opće medicine preporučio nefrološki pregled, možete se naručiti u našu Polikliniku Affidea Čavka, koja se nalazi na adresi Jordanovac 99.

Dostupni smo na sljedećim brojevima telefona:

+385 1 2316 704

+385 1 2300 613

Možete se naručiti i elektronskom poštom: poliklinika-cavka@affidea.com.

Stojimo vam na usluzi od ponedjeljka do petka od 7:00 do 20:00.

nefrološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka

 

Koje se pretrage mogu obaviti za nefrološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka?

Simptomi neprepoznate bolesti mokraćnog sustava, koja ne pokazuje evidentne simptome, često se slučajno otkrivaju tijekom laboratorijskih pretraga mokraće ili krvi za vrijeme sistematskih pregleda. No, isto tako, uočavaju se i za vrijeme metoda oslikavanja.

Dijagnostičke pretrage bubrega/mokraćnog sustava koje možete obaviti u Poliklinici Affidea Čavka:

· ultrazvuk abdomena

· rendgen

· CT abdomena

· magnetska rezonanca abdomena i zdjelice.

Nepravilan rad bubrega možemo otkriti zahvaljujući laboratorijskim pretragama i dijagnostičkom snimanju. Naručite se i napravite nefrološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka.