Ortopedija je grana medicine koja se bavi nizom bolesti, zdravstvenim stanjem te ozljedama sustava za kretanje. Imate li problema sa šakama, ramenom, laktom, zglobovima, stopalima, gležnjem ili kralježnicom? Doživjeli ste prijelom kosti? Škljoca vam koljeno? Trebali biste svakako obaviti ortopedski pregled kako biste otkrili što je uzrok bolovima ili slabijoj pokretljivosti.

Pacijente se najčešće upućuje na ortopedski pregled zbog sljedećih problema: bolesti kralježnice, mišićno-koštane traume, degenerativne bolesti, sportske ozljede, infekcije, tumora ili urođenih bolesti.

Bolesti sustava za kretanje mogu biti:

  • prirođene
  • stečene.

Ozljede sustava za kretanje mogu biti:

  • akutne
  • kronične
  • izazvane prenaprezanjem.

 

Kako je nastala ortopedija?

Francuzi su pioniri ortopedije. Nicholas Andry, znanstvenik i profesor medicine na Sveučilištu u Parizu, skovao je riječ orthopédie od dviju grčkih riječi.

  • orthos („ispravno“, „ravno“)
  • paidion („dijete“).

Riječ ortopedija upotrijebio je prvi puta u svojoj knjizi istoimena naziva iz 1741. godine, koja je obrađivala tematiku ispravljanja i sprječavanja deformiteta u djece.

Ortopedija se počela razvijati prvenstveno kao grana medicine namijenjena dječjoj populaciji, da bi se potom ubrzo znatno proširila i na populaciju odraslih. Jean-André Venel osnovao je prvi ortopedski institut 1780. godine tj. prvu bolnicu koja je bila posvećena liječenju dječjih skeletnih deformiteta. Razvio je cipelu za stopala za djecu koja su rođena s deformitetima te nekoliko različitih metoda liječenja zakrivljene kralježnice. Gips je u upotrebu ušao 1851. godine radi imobilizacije kostiju. Osmislio ga je Antonius Mathijsen, nizozemski vojni kirurg.

Ortopedija se potom jako razvila.

 

Moderna ortopedija

Artroskopija podrazumijeva minimalno invazivnu operaciju hrskavice i rekonstrukciju oštećenih ligamenata omogućujući tako pacijentima da se oporave od operacije za svega nekoliko dana, a ne tjedana ili mjeseci, koliko je potrebno nakon uobičajene operacije. Artroplastika je ortopedska operacija kojom se zglobna površina mišićno-koštanog zgloba zamjenjuje umjetnim materijalom kako bi se vratila funkcija zglobu.

Moderna kirurgija često primjenjuje „resurfacing“ tj. zamjenu zgloba kuka jer odgađa potrebu za tradicionalnim i manje štedljivim koštanim nadomještanjem kuka, no nosi rizik ranog neuspjeha zbog prijeloma i odumiranja kostiju. U regenerativnoj ortopediji danas se koriste i matične stanice radi brže i bolje regeneracije koštanog tkiva.

 

Zašto je važan ortopedski pregled?

Da bismo ustanovili razlog problema koji muči pacijenta, potrebno je napraviti detaljan ortopedski pregled. To često podrazumijeva i radiološke pretrage kako bismo utvrdili ima li puknuća, istegnuća, tumora itd. Cilj ortopedije je postavljanje dijagnoze i liječenje lokomotornog sustava.

 

Što je lokomotorni sustav?

Lokomotorni sustav je sustav za kretanje sastavljen od:

  • kostiju = vanjskoga kostura – pasivna sastavnica sustava; kostur služi kao oslonac tijelu i omogućava mu stalan oblik
  • mišića – aktivna sastavnica sustava; omogućavaju međusobno primicanje i odmicanje pojedinih dijelova tijela
  • spojeva među kostima – pružaju gibljivost i stabilnost

Ortopedski pregled u Affidei - 3 poliklinike: Vita, Čavka i Sveti Rok

 

Što podrazumijeva ortopedski pregled?

Specijalist ortoped će, prije samog pregleda, u razgovoru s pacijentom prikupiti neophodne informacije. Tako obrada pacijenta, kao prvi korak, podrazumijeva uzimanje osobne i obiteljske anamneze. Zato je važno da pacijenti ponesu na ortopedski pregled svu svoju medicinsku dokumentaciju (povijest bolesti, otpusna pisma, ranije napravljene RTG snimke ili snimke dobivene slikovnim metodama nakon povreda ili operacija itd.)

Idući korak je pregledavanje pacijenta. Klinički pregled podrazumijeva ispitivanje bolnog područja. Utvrđuje se: bol na pritisak, raspon kretnji u zglobu, stanje pojedinih ligamenata i ostalih struktura u zglobu. Obično specijalist ortoped upućuje pacijenta na neku od slikovnih metoda kako bi mogao postaviti točnu dijagnozu i kvalitetan plan terapije. Najčešće je to RTG snimanje, no po potrebi se nadopunjuje i nekom drugom dijagnostičkom metodom snimanja.

Nakon dijagnostike, izrađuje se plan terapije. Često se započinje konzervativnim liječenjem, što podrazumijeva provođenje ciljane fizikalne terapije i ostalih načina rehabilitacije. Kod slučajeva gdje fizikalna terapija ili neki drugi oblik rehabilitacije ne mogu polučiti dobre rezultate, rješenje je operativni zahvat kojim se rekonstruiraju ozlijeđene strukture ili se ugrađuju implantati radi vraćanja pokretljivosti zglobova.

 

Koje se dijagnostičke metode primjenjuju kod ortopedskog pregleda?

Ortopedski pregled upotpunjuje se različitim slikovnim metodama:

Ortopedski pregled u Affidei - 3 poliklinike: Vita, Čavka i Sveti Rok

 

Ortopedski pregled u Affidei

 

Ortopedski pregled, kao i spomenute slikovne metode, možete obaviti u jednoj od triju Affidea poliklinika:

Imate li problema sa zglobovima, kukom, kralježnicom, stopalima, bavite se sportom i ozlijedili ste se, naslijedili ste neku od urođenih bolesti? Muči li vas artritis? Obratite nam se s povjerenjem. Kod nas možete obaviti pregled i kompletnu dijagnostiku. Naši specijalisti ortopedije uspješno se bave liječenjem mišićno-koštanih trauma, sportskih ozljeda te degenerativnih bolesti.

O kojem god se zdravstvenom stanju radi, nama je sigurnost i zadovoljstvo pacijenata glavni prioritet.