Pedijatrijska radiologija – Radiologija za djecu

Nazad
Mamografija
Naprijed
Rendgen RTG

Radiologija za djecu ili pedijatrijska radiologija zasebna je grana radiologije posvećena snimanju djece. Prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, svaka osoba mlađa od 18 godina smatra se djetetom. Affidea Hrvatska ima u fokusu i ovu posebno osjetljivu skupinu pacijenata.

Zašto su djeca osjetljiva skupina pacijenata za radiološke pretrage?

S obzirom na svoja anatomska, patofiziološka te psihološka obilježja, djeca su specifična, vrlo zahtjevna i osjetljiva skupina pacijenata. Mnogo su osjetljivija od odraslih osoba na djelovanje ionizirajućeg zračenja. Stanice i tkiva koja se ubrzano dijele, kod djece su osjetljivija na zračenje od neaktivnih stanica sa sporijim metabolizmom. To je razlog zašto novorođenčad i mala djeca, koja su u procesu aktivnog rasta i razvoja, imaju mnogo veći rizik od izlaganja zračenju. Hematopoetske stanice koštane srži vrlo se brzo obnavljaju pa su zbog tog razloga izrazito osjetljive na djelovanje zračenja. One su kod djece prisutne u čitavom koštanom sustavu pa su svaki puta kad se obavlja radiološko snimanje izložene djelovanju zračenja.

Proporcije i sam oblik dječjeg tijela podrazumijevaju da će veliki dio tijela biti izložen primarnom snopu rendgenskog zračenja, a to znači i više izložen djelovanju raspršenog zračenja.

Budući da organizam djeteta ima veći sadržaj vode, apsorbira se veća količina zračenja i raspršuje što rezultira oštećenjima uzrokovanima neizravnim procesima ionizacije, radiolizom i stvaranjem slobodnih radikala.

Kakvi su pacijenti djeca?

Djeca kao pacijenti na odjelu radiologije najneposlušniji su i najmanje suradljivi pacijenti pa radiolog mora biti spreman na otpor i slabu suradnja, strah ili anksioznost te nemir djeteta, što bitno otežava sam proces snimanja, a uvelike utječe na kvalitetu dobivenih snimaka. Zbog svega navedenog, često je potrebno ponavljati pojedine radiološke postupke, a to podrazumijeva i primanje veće doze zračenja.

Neophodna je dobra suradnja između radiološkog tehnologa, djeteta i roditelja, čime ćemo lakše navesti dijete da ostane mirno tijekom snimanja, što je o velike važnosti za uspješnost pretrage. To je često prava avantura za radiološkog tehnologa i roditelje kada je u pitanju magnetska rezonancija koja obično traje 45-60 minuta. Kod rendgenske snimke to je lakše izvesti jer ono traje svega nekoliko sekundi.

 

Radiologija za djecu u Poliklinici Affidea Čavka

Zbog svega navedenog rad s djecom na odjelu radiologije zahtijeva malo drugačiju organizaciju rada i poseban odnos prema pacijentima. Izobrazba osoblja za rad s djecom te individualan empatičan odnos ono je što resi odjel pedijatrijske radiologije u našoj zagrebačkoj Poliklinici Affidea Čavka. Radiološka oprema prilagođena je uzrastu malih pacijenata.

Da bismo zaokupirali pažnju malih pacijenata te ih na neki način primorali da budu u nepomičnom položaju, pribjegavamo raznim trikovima – dijete može sa sobom ponijeti svoju najdražu igračku – plišanca ili neki drugi predmet. Ako je potrebno, mogu se koristiti razna tehnička i imobilizacijska pomagala. U slučaju male djece potrebna je prisutnost jednog od roditelja, koji treba pridržavati dijete za vrijeme snimanja.

Pedijatrijska radiologija u Poliklinici Čavka je pod stručnim vodstvom dr. sc. Ana Tripalo Batoš, radiolog, subspec. neuroradiologije.

Pružamo najbrže, najsigurnije i najugodnije moguće radiološko snimanje djece, zahvaljujući najsofisticiranijoj i brzoj tehnologiji koja emitira najmanje doze zračenja. Ističemo kako su svi parametri snimanja prilagođeni uzrastu djeteta. Kako radiologija za djecu, kao i standardna radiologija, zahtijeva aktivne mjere zaštite djece od zračenja, to je standardni protokol i u našoj poliklinici.

 

Koje usluge pruža radiologija za djecu u Poliklinici Affidea Čavka?

Ako je pedijatar uputio vaše dijete na radiološku pretragu, kontaktirajte nas i naručite dijete na pregled. U poliklinici Affidea Čavka, možete naručiti svoje dijete na sljedeće pretrage:

 • ultrazvuk
 • rendgen
 • MRI.

RTG – radiologija za djecu

RTG – rendgen je bezbolna medicinska pretraga koja se koristi za izradu interne slike dijela tijela, pri čemu se rendgen zrake usmjeravaju kroz određeni dio tijela pacijenta kako bi se dobila rendgen slika.

MRI – magnetska rezonanca je dijagnostička radiološka metoda koja za dobivanje slikovnog prikaza presjeka tijela ili organa upotrebljava jako magnetsko polje i radiovalove za stvaranje detaljne slike tkiva i organa unutar vašeg tijela.

Znate li da u našoj Poliklinici Affidea Čavka možete napraviti magnetsku rezonancu za dijete u dobi od 7 godina?

UZV – ultrazvučna pretraga jednostavna je i bezbolna dijagnostička procedura. Ne postoje poznati negativni efekti ultrazvučne pretrage, niti ona podrazumijeva štetno radiološko zračenje.

Kada je radiologija za djecu u pitanju, što se tiče ultrazvuka kod djece obavljamo sljedeće pretrage:

 • pilorusa
 • abdomena
 • urotrakta
 • testisa i skrotuma
 • nadbubrežnih žlijezda
 • vratnih organa
 • štitnjače
 • limfnih čvorova
 • mekih tkiva/malih organa
 • tvorbe
 • više regija po reumatološkom protokolu
 • prsnog koša
 • spinalnog kanala.

Svrha radiološkog snimanja djece

Radiološke pretrage se rade kada je to zaista neophodno. Djeca se ne izlažu zračenju bez pravog razloga. Radiološko snimanje služi kao osnova na temelju koje specijalisti postavljaju dijagnozu. Ovdje želimo istaknuti kako uređaj za magnetsku rezonanciju i ultrazvučni aparat rade na principu
neionizirajućih zračenja tj. elektromagnetskih valova koji prolazom kroz tvar ne izazivaju ionizaciju atoma i molekula.

Imaju drugačiji princip djelovanja u odnosu na rendgen pa ne proizvode iste učinke kao ionizirajuća zračenja. Zato ih medicinska struka smatra bezopasnim zračenjima, pa pedijatri, specijalisti i radiološki tehničari, kada su djeca u pitanju, preferiraju ove dvije radiološke metode.

Zaštita od zračenja – radiologija za djecu

Zaštita od zračenja kod svih dobnih skupina pacijenata podrazumijeva skup svih mjera i postupaka kojima se izlaganje zračenju pojedinca nastoji svesti na najmanju moguću mjeru. Roditelje koji su pratnja djetetu tijekom snimanja u prostoriji za snimanje štitimo od zračenja zaštitnom pregačom s olovom.

Sigurnost djece i roditelja na prvom nam je mjestu. Naručite svoje dijete na snimanje.