Preventivni kardiološki pregledi preporučuju se svima, a osobito osobama koje imaju srčanih problema i pozitivnu obiteljsku anamnezu. Prema preporukama kardiologa, prvi kardiološki pregled s kompletnim uvidom u stanje srca i krvožilnog sustava, preporučuje se napraviti u 40-toj godini života, ili ranije u slučaju poteškoća.

 

Koji su faktori rizika za nastanak bolesti srca i krvnih žila?

 • pušenje
 • alkohol
 • povišene masnoće u krvi
 • pretilost
 • visoki krvni tlak
 • dijabetes
 • tjelesna neaktivnost
 • svakodnevni stres
 • pozitivna obiteljska anamneza

Kada je u pitanju spol, muškarci više obolijevaju od žena.

 

Simptomi

 • bol u prsima
 • zaduha
 • loše podnošenje napora
 • lupanje srca
 • preskakanje srca
 • poremećaj svijesti

 

Preventivni kardiološki pregledi – vrste pretraga

U kardiologiji se provode dvije vrste pretraga:

1. neinvazivne – rade se preko kože bolesnika u kardiološkim ordinacijama i poliklinikama, a neke se rade samo u bolnicama poput: stresa UZV srca, scintigrafije miokarda…

U posebnu skupinu pretraga spadaju radiološke pretrage: RTG srca i pluća, CT koronarografija, UZV trbuha i bubrega…

2. invazivne – obavljaju se u specijalno opremljenim kardiološkim laboratorijima bolnica, a podrazumijevaju uvođenje raznih katetera (koronarografija, elektrofiziološko ispitivanje srca, kateterizacija).

 

Preventivni kardiološki pregledi - Poliklinika Affidea Čavka

 

Neinvazivni preventivni kardiološki pregledi

Elektrogardiogram EKG

Elektrokardiogram je osnovna pretraga koja nam daje svježe podatke o:

 • srčanom ritmu
 • broju srčanih otkucaja (frekvenciji).

Ukazuje na: nepravilan rad srca, anginu pektoris, bolesti ovojnice srca, hipertrofiju srca te znakove ishemije srčanog mišića i preboljenog infarkta srca.

EKG je bezbolna pretraga kojom se snimaju električni potencijali srca preko elektroda koje se postavljaju na točno određena mjesta direktno na kožu.

Za ovu pretragu nije potrebna posebna priprema. Pacijent mirno leži na krevetu razodjeven do struka, dok su mu na prsnom košu, rukama i nogama postavljene elektrode povezane žicama s uređajem za očitavanje električne aktivnosti srca. Ispis zapisa rada srca gotov je odmah.

 

UZV SRCA (ultrazvuk)

Ultrazvuk srca s Color dopplerom je bezbolna pretraga koja traje 30-60 minuta, ovisno o slučaju. Podrazumijeva snimanje građe i funkcije srčanog mišića te zalistaka. Pacijent razodjeven do pojasa leži na lijevom boku ili leđima. Ako je u bočnom položaju, tada mora lijevu ruku saviti ispod glave, a desnu opustiti uz desni bok, kako bi se srce prislonilo na lijevi zid prsnog koša radi dobivanja kvalitetnije snimke na ekranu. Na UZV sondu stavljamo gel koji služi za bolju provodljivost UZV impulsa, što nam daje kvalitetniju snimku.

UZV srca mjeri veličinu:

 • srčanih šupljina
 • debljinu srčanog mišića.

Pomaže nam procijeniti snagu srca kao pumpe te kolika su eventualna oštećenja srčanog mišića. Na osnovi ove pretrage možemo otkriti: greške na srcu, postoji li izljev, tromb ili tumor.

Radi bolje analize mogu se postaviti i elektrode da se prati ritam rada srca.

 

24-satini HOLTER EKG-a

24-satni holter EKG-a je mali, dinamički elektrokardiografski aparat tj. dinamički elektrokardiogram kojim obavljamo 24-satno snimanje EKG-a za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti bolesnika, a namijenjen je pacijentima s poremećajima ritma srca, koji su imali gubitak svijesti i slično.

Postavljamo ga na tijelo pacijenta, a on ga kod kuće i na poslu, nosi tijekom 24 sata, obavljajući svoje svakodnevne obveze i slobodne aktivnosti. Napominjemo kako pacijenti ne smiju dirati niti pomicati elektrode po svom nahođenju, moraju paziti da se uređaj ne smoči, što znači da nema kupanja ni tuširanja narednih 24 sata.

Tijekom noći pacijent treba leći u udoban položaj u kojem ne vrši pritisak na HOLTER da ne bi došlo do prekida snimanja. Skida se nakon 24 sata.

Naše će vam ljubazno osoblje nakon postavljanja uređaja dati upute kako njime rukovati te kako voditi dnevnik, koji je velika pomoć kod interpretacije nalaza.

24-satni HOLTER EKG-a omogućava nam postavljanje dijagnoze svih poremećaja u stvaranju i provođenju srčanih impulsa, bilježi sve poremećaje srčanog ritma – ekstrasistole, pauze i sl.

 

24-satni HOLTER tlaka

HOLTER TLAKA ili KMAT pretraga je kontinuiranog mjerenja arterijskog tlaka – sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka – tijekom 24 sata. Riječ je o malom prijenosnom aparatu. Pacijent nosi 24 sata na nadlaktici čvrsto pričvršćenu manžetu za mjerenje tlaka, spojenu s uređajem za snimanje i bilježenje vrijednosti tlaka koji se nosi u posebno namijenjenoj torbici s remenom oko struka ili vrata.

Pacijent ne smije pomicati manžetu ni smočiti uređaj, što znači da se ne smije kupati ni tuširati. Kao i kod prethodno opisane pretrage, treba zauzeti udoban položaj u kojem ne vrši pritisak na HOLTER da se ne bi prekinulo snimanje. Svakom pacijentu nakon postavljanja uređaja dajemo upute o pravilnom korištenju te vođenju dnevnika. Uređaj se skida nakon 24 sata.

 

Ergometrija

Ergometrija je polusatna pretraga koja podrazumijeva kontinuirani i progresivni test opterećenja na pokretnoj traci ili na biciklu, a koji se sastoji od više stupnjeva opterećenja od kojih svaki traje po 3 minute. Služi nam za procjenu sposobnosti srca pri izdržavanju napora. Na osnovi ove pretrage možemo: otkriti ili isključiti koronarne bolesti (angina pektoris), dijagnosticirati poremećaj kontrole krvnog tlaka, ispitati kardiorespiratorne sposobnosti te eventualni hipertenzivni odgovor na napor.

Pacijent ima prikopčane elektrode za snimanje EKG te manžetu tlakomjera. Ako hoda po traci, ubrzava i lagano mijenja nagib svake 3 minute. Koliko treba hodati, uputit će ga naše osoblje s obzirom na to kojeg je spola i u kojoj je dobi. Postoje tablice koje točno propisuju aktivnost pacijenta.

Važno je da je sve vrijeme trajanja pretrage liječnik uz pacijenta kako bi na vrijeme zaustavio pacijenta uoči li nepravilan rad srca, umor ili neke druge tegobe. Po završetku pretrage potrebno je mirovanje od 6 minuta kako bi se pacijentu vrijednosti pulsa i tlaka vratile na one prije testiranja, no ako je potrebno duže odmaranje da bi se to postiglo, pacijent se treba još neko vrijeme zadržati kod nas.

Ergometrija se preporučuje se u sljedećim situacijama: kod sumnje na koronarnu bolest, kod procjene oporavka nakon srčanog infarkta, kod procjene ili obrade srčanih aritmija te kod procjene stupnja uznapredovalosti koronarne bolesti.

 

UZV srca i COLOR DOPPLER krvnih žila

UZV srca i Color doppler krvnih žila podrazumijeva ultrazvučnu pretragu kojom se prikazuju karotidne arterije i vene radi otkrivanja aterosklerotskih plakova koji mogu dovesti do suženja i začepljenja arterija.

 

Kako izgledaju preventivni kardiološki pregledi u Poliklinici Affidea Čavka?

Kao i svi drugi liječnički pregledi, i preventivni kardiološki pregledi započinju razgovorom s pacijentom o zdravstvenim poteškoćama koje osjeća, simptomima, osobnoj i/ili obiteljskoj anamnezi, životnim navikama, lijekovima koje uzima te eventualnim alergijama. Snima se EKG te mjeri krvni tlak.

Specijalist kardiologije promatra opći izgled i stanje pacijenta. Obraća pozornost na boju kože i vidljive sluznice. Traži promjene na koži te detektira eventualno postojanje edema. Provodi askultaciju srca i pluća, palpaciju trbuha, a po potrebi, i perkusiju pluća i trbuha.

Na pregled je potrebno donijeti sve nalaze i povijest bolesti. Ako pacijenti nemaju novih nalaza, tada ga upućujemo u naš laboratorij da se naprave laboratorijski nalazi krvi.

Da bi se postavila točna prognoza, potrebno je napraviti i detaljne pretrage ovisno o vašem slučaju i preporuci liječnika.

Preventivni kardiološki pregledi - Poliklinika Affidea Čavka

 

Preventivni kardiološki pregledi – povoljni paketi pretraga u Poliklinici Affidea Čavka

Pripremili smo vam nekoliko preventivnih kardioloških paketa po pristupačnim cijenama. Pogledajte ih i odaberite onaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Čuvajte svoje srce i redovito ga kontrolirajte!

 • Cardio S
 • Cardio M
 • Cardio L
 • Cardio XL
 • paket obrade hipertenzije

 

Paketi Cardio S Cardio M Cardio L Cardio XL Obrada Hipertenzije
Pregled interniste/hipertenziologa check check check check check
Završno mišljenje specijaliste check check check check
EKG sa očitanjem check check check check check
Holter tlaka check check check check
Holter EKG-a check check check
Lab. pretrage: KKS, CRP, GUK, urea, kreatinin, kalij, urati, AST, ALT, GGT, ukupni kolesterol, LDL, HDL-kolesterol, trigliceridi check check check check
Ergometrija check check
Pregled kardiologa check
UZV srca check check
CD karotida i VB sliva check check
CD bubrega check
Očitovanje 24 satni holter tlaka check
Laboratorijske pretrage:KKS, TSH,GUK,UREA,KREATININ,
KALIJ, URATI,AST,ALT,GTT,
UKUPNE MASTI,SEDIMENT URINA,
ALBUMINURIJA,NATRIURIJA,
PROTEINURIJA, KALIURIJA
check
Paket plus uključuje dodatno:
Holter EKG
Mjerenje krutosti krvnih žila, pulsni val,vaskularnu starost
Lab. pretrage:
Metanefrini
Normetanefrini
Kateholamin
check