Pulmološki specijalistički pregled počinje anamnezom odnosno razgovorom pacijenta s liječnikom pulmologom o sadašnjim simptomima (tegobama) te o bolestima koje su prethodile kao i bolestima u obitelji. Vodeći simptomi koji su vezani za plućne bolesti su kašalj, iskašljaj, zaduha, bol u prsima.

Pacijent donosi na uvid svoju medicinsku dokumentaciju i popis lijekova koje uzima.

Pulmološki pregled uključuje:

 

Spirometrija je uobičajeni dijagnostički postupak kojim mjerimo brzine i volumen zraka koji udišemo i izdišemo, a korisna nam je u dijagnozi i praćenju liječenja astme, kroničnog bronhitisa, emfizema, plućne fibroze, ali u drugim bolestima koje posredno utječu na plućnu funkciju.

Rizici testa?
Spirometrija tijekom izvođenja može izazvati kratkotrajnu vrtoglavicu uslijed dubokog forsiranog disanja, no ne predstavlja rizik po zdravlje.

Kako se pripremiti?
Prije testa se nemojte obilno najesti. Odjenite udobnu odjeću kako biste mogli disati punim plućima. Uzimanje inhalacijskih lijekova na dan testiranja ovisi od dogovoru s Vašim liječnikom.
Kako se izvodi test?

Smisao testa je upuhati u aparat najvećom brzinom sav zrak koji imate u plućima nakon dubokog udisaja. Pažljivo poslušajte upute koje će Vam dati sestra ili liječnik.
Nosnice će Vam zatvoriti štipaljka kako zrak ne bi prilikom izdisaja bježao kroz nos.
Test se obično ponavlja nekoliko puta kako bi bio što vjerodostojniji.

Što je rezultat testa?
Forsirani vitalni kapacitet (FVC) je najveća količina zraka koju silovito možete izdahnuti nakon dubokog udaha. Ukoliko je smanjen, upućuje na restriktivne smetnje disanja.
Forsirani ekspiratorni volumen (FEV-1) ukazuje na količinu zraka koju silovito možete izdahnuti u jednoj sekundi. Ukoliko je smanjena, ukazuje na opstruktivne smetnje disanja.

Kožni ubodni test („prick test“) najčešći je alergološki test koji se izvodi u pulmološko-alergološkim ambulantama od strane educiranog osoblja.

Što je to prick test?
Test pokazuje alergijsku reakciju na određeni alergen, jednostavan je , siguran i brz, a rezultat se dobiva za 15-20 minuta, što omogućava učinkovito usmjeravanje i postavljanje dijagnoze i planiranje terapije. Izvodi se na unutrašnjoj strani podlaktice koja se očisti alkoholom nakon čega se stavi kapljica određenog alergena na kožu i lagano utisne lancetom. Istovremeno se može testirati više alergena, a uz to uvijek se radi tzv. pozitivna kontrola histaminom i negativna fiziološkom otopinom. Testirati se mogu alergeni koji u organizam dolaze udisajem ( inhalacijski) ili konzumacijom hrane (nutritivni).

Dijagnostika tijela