RTG rendgen - Affidea u Zagrebu, Šibeniku i Splitu

Snimanje rendgenom najstarija je i najčešća pretraga u radiološkoj dijagnostici. To je bezbolna je medicinska pretraga koja se koristi za izradu interne slike dijela Vašeg tijela, pri čemu se rendgen zrake usmjeravaju kroz određeni dio tijela pacijenta kako bi se dobila rendgen slika. Najčešće su indikacije standardni, nekomplicirani slučajevi plućne dijagnostike i dijagnostike koštano-zglobnog sustava.
Današnji rendgenski uređaji odnosno digitalizirani rendgen uređaji omogućuju još kvalitetnije snimanje gdje nam napredne aplikacije pružaju dodatno dijagnostičko povjerenje. Ovdje se koristi kompjutorska slika dobivena digitalnim detektorom što u odnosu na analogni rendgen (film-folija) znači i da se smanjuje doza zračenja za oko 40 posto te dobiva bolji kontrast slike.

Pregled je bezbolan, traje od 10 do 15 minuta. Tijekom pretrage pacijent mirno leži ili stoji.Većina rendgenskih snimanja ne zahtijeva posebnu pripremu, ali ukoliko će ista biti potrebna, naše osoblje će Vas unaprijed obavijestiti o njima. Možda ćemo Vas zamoliti da uklonite sav nakit.

Iako se doza zračenja rendgen aparata drži na apsolutnom minimumu, ova pretraga ipak podrazumijeva određenu količinu zračenja. Prije upućivanja na pretragu, Vaš liječnik procijenit će rizik povezan uz rendgensko zračenje u odnosu na koristi dobivene provođenjem pretrage. Rendgenska pretraga ne bi se smjela provoditi kod trudnica pa je vrlo važno da svog liječnika, ali i osoblje poliklinike, obavijestite ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću.

RTG snimanja

paranazalni sinusi
kraniogram
orbite
temporalne kosti
srca i pluća
toraks
sternum
vratna
grudna
slabinska
zdjelica
kukovi
SI zglobovi po Barshony-u
sternoklavikularni zglob
lopatica
rame
nadlaktica
lakat
podlaktica
ručni zglob
šaka
prsti
natkoljenica
koljeno
patela
potkoljenica
gležanj
stopalo
prsti
STANDARDNE I SPECIJALNE RENDGENSKE SNIMKE

OSTALA RENDGENSKA SNIMANJA

infuziona urografija

Većina rendgenskih snimanja ne zahtijeva posebnu pripremu, ali ukoliko će ista biti potrebna, naše osoblje će Vas unaprijed obavijestiti o njima.

pregled je bezbolan
traje od 10 do 15 minuta
tijekom pretrage pacijent mirno leži ili stoji

Iako se doza zračenja rendgen aparata drži na apsolutnom minimumu, ova pretraga ipak podrazumijeva određenu količinu zračenja.

Prije upućivanja na pretragu, Vaš liječnik procijenit će rizik povezan uz rendgensko zračenje u odnosu na koristi dobivene provođenjem pretrage.

(!) Rendgenska pretraga ne bi se smjela provoditi kod trudnica pa je vrlo važno da svog liječnika, ali i osoblje poliklinike,  obavijestite ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću.

RTG standardne snime 180 – 290 kn

RTG specijalne snimke 290 – 500 kn

Intravenska ili infuziona urografija (IVU) 700 kn