Spirometrija - Affidea Hrvatska

Spirometrija je uobičajeni dijagnostički postupak kojim mjerimo brzine i volumen zraka koji udišemo i izdišemo, a korisna nam je u dijagnozi i praćenju liječenja astme, kroničnog bronhitisa, emfizema, plućne fibroze, ali u drugim bolestima koje posredno utječu na plućnu funkciju.

Rizici testa?
Spirometrija tijekom izvođenja može izazvati kratkotrajnu vrtoglavicu uslijed dubokog forsiranog disanja, no ne predstavlja rizik po zdravlje.

Kako se pripremiti?
Prije testa se nemojte obilno najesti. Odjenite udobnu odjeću kako biste mogli disati punim plućima. Uzimanje inhalacijskih lijekova na dan testiranja ovisi od dogovoru s Vašim liječnikom.
Kako se izvodi test?

Smisao testa je upuhati u aparat najvećom brzinom sav zrak koji imate u plućima nakon dubokog udisaja. Pažljivo poslušajte upute koje će Vam dati sestra ili liječnik.
Nosnice će Vam zatvoriti štipaljka kako zrak ne bi prilikom izdisaja bježao kroz nos.
Test se obično ponavlja nekoliko puta kako bi bio što vjerodostojniji.

Što je rezultat testa?
Forsirani vitalni kapacitet (FVC) je najveća količina zraka koju silovito možete izdahnuti nakon dubokog udaha. Ukoliko je smanjen, upućuje na restriktivne smetnje disanja.
Forsirani ekspiratorni volumen (FEV-1) ukazuje na količinu zraka koju silovito možete izdahnuti u jednoj sekundi. Ukoliko je smanjena, ukazuje na opstruktivne smetnje disanja.

Dijagnostika tijela