Ultrazvučno snimanje (ili sonografija) koristi elektromagnetske valove visoke frekvencije za prikaz strukture u abdomenu i zdjelici, prikaz krvnih žila te mišićno koštane strukture.

Što je ultrazvuk? To je zvuk koji ljudsko uho ne čuje i čija frekvencija ide iznad 20 kHz. U medicinskoj dijagnostici koristimo ultrazvučne uređaje frekvencije od 1 do 40 MHz koji imaju emitere i detektore ultrazvučnih valova. Ultrazvučni izvori odašilju longitudinalne valove koji se lako prolaze kroz tkivo i reflektiraju se od njega, tjelesne tekućine i kosti. Reflektirani ultrazvučni valovi obrađuju se računalom i pretvaraju u prikaz (sliku) na ekranu.

2D i 3D ultrazvuk

Tako je pregled ultrazvukom u biti iscrtavanje presjeka ljudskog tijela dvodimenzionalnim i trodimenzionalnim slikama.

Ultrazvučni pregled potpuno je siguran, bezbolan i nema ionizirajućeg zračenja.

Za određene ultrazvučne preglede, potrebne su neke pripreme, sve detalje oko priprema i samog snimanja dobit ćete od našeg osoblja prilikom zakazivanja pregleda.

Pregled ultrazvukom je bezbolan, traje obično oko 20 minuta. Tijekom ultrazvuk pretrage pacijent mirno leži na stolu ili je u sjedećem položaju dok liječnik aplicira gel na kožu ultrazvučna sonda kreće se preko gela kako bi dobili tražene prikaze.

Ultrazvuk UZV pretrage koje možete obaviti u našim Affidea centrima:

UZV dojki
UZV abdomena
UZV vrata i štitnjače
UZV mekih česti
UZV testisa
UZV limfnih čvorova
UZV muskulo-skeletnog sistema
UZV karpalnog kanala
UZV CD (color doppler)

CD karotidnih arterija, VB sliva + TCD
CD vena / arterija nogu
CD vena / arterija ruku
CD transkranijalni doppler
CD renalnih arterija i bubrega
CD abdominalne aorte
CD testisa

U našoj poliklinici Affidea Sveti Rok možete napraviti Stres UZV srca

Stres ehokardiografijom (Uzv srca ergometrijom) možemo otkriti najranije promjene funkcije srca sto nije moguće niti jednom drugom dostupnom metodom.

Ponekad u ergometriji nemamo jasne pokazatelje koji nas upućuju na srčanu bolest, no usporedbom ultrazvuka prije i poslije opterećenja jasno vidimo razlike. U tim slučajevima na vrijeme možemo usporiti napredak bolesti, djelovati na zdravlje srca, te ustanoviti potrebu za daljnim praćenjem, a ponekad i daljnjim pretragama.

 

Kada u ergometriji (točnije, u EKG-u) imamo neke (moguće) naznake srčane bolesti te te se pacijente (nepotrebno) upućuje na daljnje pretrage, koje su invazivne, i/ili povezane sa zračenjem (koronarografija, MSCT koronarografija, scintigrafija miokarda).

Stres UZV-om srca se može otkloniti ta potreba kod dijela pacijenata, jer je EKG granično promijenjen, a ultrazvučna analiza je uredna.

Precizniji uvid u zdravlje srca upotrebom najmodernijeg uređaja i sofisticiranih metoda dobijamo važne rezultate i uvid u stanje srca, za samo 10 minuta više pacijentovog vremena!

U našoj praksi uglavnom radimo stres ehokardiografiju s fizičkim opterećenjem, a ne samu ergometriju jer s malo više truda i malo više izdvojenog vremena od strane pacijenta, dobijamo neizmjerno vrijedne rezultate!

Za određene ultrazvučne preglede, potrebne su neke pripreme.

Na primjer, kod nekih pretraga zamolit ćemo Vas da prije same pretrage popijete nekoliko čaša vode, no sve detalje oko priprema i samog snimanja dobit ćete od našeg osoblja prije pregleda.

pregled je bezbolan

traje obično oko 20 minuta

tijekom pretrage pacijent mirno leži na stolu (obično na leđima) dok liječnik aplicira gel na kožu

ultrazvučna sonda kreće se preko gela kako bi dobili tražene prikaze

Ultrazvučni pregled potpuno je siguran. Nema primjene radiološkog zračenja i ne postoje poznati negativni efekti pretrage.

UZV ABDOMENA
400 kn
UZV DOJKI
400 kn
UZV INGVINUMA
400 kn
UZV LIMFNIH ČVOROVA
400 kn
UZV LIMFNIH ČVOROVA VRATA
400 kn
UZV MEKIH ČESTI
400 kn
UZV PAZUHA
400 kn
UZV POVRŠINSKIH STRUKTURA
400 kn
UZV PREPONA
400 kn
UZV ŠTITNJAČE
400 kn
UZV TESTISA
400 kn
UZV VRATA
400 kn
UZV VRATA I ŠTITNJAČE
400 kn
UZV ŽLIJEZDA SLINOVNICA
400 kn
UZV ZGLOBNO KOŠTANOG SUSTAVA
400 kn

CD ABDOMINALNE AORTE
450 kn
CD ARTERIJA I VENA NOGU (S)
600 kn
CD ARTERIJA I VENA RUKU
600 kn
CD ARTERIJA NOGU
450 kn
CD ARTERIJA OBOSTRANO
450 kn
CD ARTERIJA RUKU
450 kn
CD BUBREGA
450 kn
CD KAROTIDA
450 kn
CD KAROTIDA I VB SLIVA (S)
600 kn
CD KRVNIH ŽILA ABDOMENA
450 kn
CD TCD
450 kn
CD VENA NOGU
450 kn
CD VENA RUKU
450 kn
CD VENA ZDJELICE
450 kn