Ultrazvuk dojke je medicinska dijagnostička tehnika. Riječ je o slikovnoj metodi prikaza tkiva dojke. UZV dojke radi se radi ranog otkrivanja:

 • dobroćudnih
 • zloćudnih promjena.

Budući da je rak dojke po učestalosti na prvom mjestu kod žena, što se tiče novodijagnosticiranih malignih bolesti, te na trećem mjestu, kao uzrok smrti od svih tumora, rana dijagnostika je od spasonosnog značaja. Igra važnu ulogu u pravovremenom započinjanju terapije i pozitivnom ishodu liječenja.

 

Je li ultrazvuk dojke sigurna i pouzdana metoda?

Ultrazvuk dojke je sigurna, neinvazivna i bezbolna metoda koja, za razliku od mamografije, ne zrači. Koristimo ga za pregled tkiva dojke pomoću zvučnih valova visoke frekvencije. Ti ultrazvučni valovi prolaze kroz dojku, potom se različitom brzinom odbijaju od struktura dojke te vraćaju do sonde odnosno ekrana. Ultrazvučna dijagnostika toliko je napredovala da pojedini stručnjaci smatraju da će ultrazvuk dojke visoke rezolucije (sonde 10 – 13 MHz) postati vodeći izbor u otkrivanju invazivnog karcinoma dojke. Ultrazvuk dojke ne zrači pa zato ni ne može oštetiti tkivo.

 

Koja je vrijednost UZV dojke?

Ultrazvuk dojke je izuzetno pouzdana metoda u:

 • otkrivanju tumora
 • diferencijaciji solidnih i cističnih promjena
 • razjašnjenju opipljivih kvržica u dojci – određivanju radi li se o zloćudnoj ili dobroćudnoj kvržici – iznimno visok postotak (98 %).

UZV dojke je vizualna pomoć pri biopsiji tvorbe u dojci, radi se kad se napipaju povećani limfni čvorovi u pazušnoj jami te uoče promjene na koži dojke i bradavice.

Cilj preventivnog ultrazvučnog pregleda dojke je pronaći tumor u najranijoj fazi razvitka jer je tada gotovo stopostotno izlječenje. Ultrazvuk je korisna dijagnostička metoda za trenutačno snimanje (in real-time) bez zračenja.

U slučaju neodlučnosti ili dvojbe o prirodi nalaza, preporučuje se napraviti aspiraciju ili biopsiju pod ultrazvučnim vodstvom radi utvrđivanja točne dijagnoze.

 

UZV dojke u Affidei

 

Kome se preporučuje ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojke je osobito koristan kod sljedećih skupina:

 • mladih žena s mastopatijom
 • žena s postoperativnim ožiljcima ili ožiljcima nakon terapije zračenjem
 • žena s hormonskom nadomjesnom terapijom
 • žena sa silikonskim implantatima.

Prvenstveno se preporučuje mlađim ženama i trudnicama. Razlog je sljedeći – mlade žene imaju veći udio žlijezdi unutar dojki. Udio žlijezda se sa starenjem smanjuje pa se nakon 40. godine preporučuje mamografija jer će pružiti bolji unutarnji prikaz.

Osjetite li bol, uočite li iscjedak iz dojke ili napipate kvržicu kod kuće tijekom samopregleda, također se preporučuje izvanredni ultrazvučni pregled. Imate li u obiteljskoj anamnezi slučajeve dobroćudnih ili zloćudnih tumora dojke, svakako treba redovito obavljati pregled i češće od jednom godišnje, koliko se preporučuje ženama koje nemaju pozitivnu obiteljsku anamnezu.

 

Kada se preporučuje prvi ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojke mogu raditi sve žene, a preporuka je da se s redovitim preventivnim pregledima započne iza 25. godine života. Pregled do 40. godine podrazumijeva ultrazvuk dojke i palpacijski pregled.

 

Koji dani u mjesecu su optimalni za kvalitetan ultrazvučni pregled dojke?

Prvih 5 do 7 dana od prvog dana menstruacije optimalno je vrijeme za napraviti ultrazvuk dojke.

 

Kako se radi ultrazvuk dojke?

Za ultrazvuk dojke nije potrebna nikakva priprema pacijentica. Jedino se ne preporučuje mazanje dojki kremom, losionom, puderom i slično kako ne bi omelo kvalitetu snimanja.

Kao što smo napomenuli, pregled je posve bezbolan i siguran za pacijentice, a traje 30-ak minuta. Osim dojke, pregledava se i pazuh. U slučaju otkrića nekih anomalija poput ciste, ona se prati, a ako raste, u tom slučaju preporučuje se citološka punkcija radi utvrđivanja sadržaja ciste.

Ultrazvuk dojke radi se pomoću sonde premazane gelom, kojom liječnik prelazi preko dojki i uspoređuje nalaz lijeve s desnom dojkom prema zamišljenim kvadrantima. Kroz sondu se odašilju ultrazvučni valovi. Oni putuju te se odbijaju kada nalete na prepreke. Potom se vraćaju natrag u sondu te se stvara računalni prikaz dobivenih odbijenih valova.

U slučaju sumnje na zloćudnu tvorbu, liječnik pacijenticu šalje na biopsiju dojke – uzimanje tkiva dojke iglom za analizu.

Sjene koje se vide na ultrazvuku dojke mogu biti znak raka dojke. No, vrlo često i ne, a tada su to najčešće:

 

UZV dojke u Affidei

 

Više je kriterija po kojima se utvrđuje karakter nađene tvorbe na dojci ili pazuhu, a podrazumijevaju:

 • postojanje sjene
 • nepravilne rubove
 • grupiranost
 • strukturu tvorbe
 • položaj tvorbe naspram kože.

 

Hrvatska liga za borbu protiv karcinoma – preporuke za preglede

 • Od 20. godine treba započeti sa samopregledom dojki. Najbolje ga je raditi između 5. i 10. dana menstruacijskog ciklusa.
 • Nakon 25. godine života jednom godišnje radi se klinički i ultrazvučni pregled dojki.
 • S 40 godina radi se tzv. bazalna mamografija uz UZV dojke jednom godišnje ili svakih 6 mjeseci (po potrebi). Mamografija se preporučuje svake 2 godine.
 • Nakon 50. godine života preporučuje se obaviti mamografiju jedanput godišnje.

 

UZV dojke, mamografija, color-doppler

Ultrazvuk dojke može se koristiti kao samostalna dijagnostička metoda, ali i u kombinaciji s drugim metodama, a pritom mislimo na mamografiju i color-doppler.

Color-doppler kod ultrazvučnog pregleda dojki omogućuje nam da uočimo patološke obrasce vaskularizacije kod solidnih ili cističnih tvorbi.

Mamografija i ultrazvuk dojke sve se češće nadopunjuju jer su komplementarne dijagnostičke metode. Rade li se obje pretrage, podrazumijeva se da je osjetljivost pretrage znatno veća. Hoće li u vašem slučaju liječnik preporučiti mamografiju ili ultrazvuk dojke, to ovisi o:

 • tipu dojke
 • vašoj dobi.

Kao što smo već napomenuli, mlađe žene imaju izraženije žljezdano tkivo, pa je za njih ultrazvuk dojke bolja metoda.

Sve tri navedene metode – UZV dojke, mamografiju i color-doppler možete napraviti u Affideinim poliklinikama. Preporučujemo vam i sistematski preventivni pregled za žene, u sklopu kojega se rade ove pretrage te ginekološki pregled.

Neka mjesečni samopregled postane vaša zdrava životna navika, a godišnji ultrazvučni ili mamografski pregled prepustite u naše stručne ruke jer ništa nije važnije od vašeg zdravlja.