Nefrologija je zasebna medicinska znanost koja spada u dio interne medicine. Njezino polje proučavanja i liječenja su bolesti i poremećaji:

 • bubrega
 • mokraćnog sustava.

Te se bolesti, naročito kronične, manifestiraju s malo znakova i simptoma. Upravo se zbog toga teško otkrivaju. To je razlog zašto se dijagnoza postavlja kasno, nažalost, u najvećem dijelu u napredovalom stadiju bolesti.

Bubrežna bolest predstavlja globalni javnozdravstveni problem. Znate li da prema posljednjim procjenama 1 od 10 odraslih osoba boluje od kronične bubrežne bolesti?

Nefrologija prati statistiku obolijevanja u svijetu. Prema posljednjim podacima kronična bolest bubrega u općoj je populaciji prisutna je kod 12-16 % osoba.

Bubrezi

Bubrezi filtriraju krv te na taj način uklanjaju: metabolite, ione, štetne i otpadne tvari ili tekućine. Tako se održava osmotska ravnoteža sastojaka izvanstanične tekućine. Osmotski balans presudan je za održavanje stanica na životu. Bubrezi stvaraju urin, a s jetrom stvaraju i izlučuju hormon eritropoetin. On je zaslužan za stvaranje eritrocita.

Bubrezi se, zbog specifične građe i funkcije, pod utjecajem nekih drugih bolesti, koje primarno ne pripadaju području nefrologije, mogu oštetiti. Riječ je o:

 • autoimunim bolestima
 • hematološkim bolestima
 • bolesti probavnog sustava…

U slučaju da je jedna od tih bolesti zahvatila bubrege, prognoza bolesti se pogoršava, a liječenje komplicira.

 

Bakterijske infekcije bubrega

Nefrologija se ne bavi samo najtežim bubrežnim bolestima. Od iznimne je važnosti liječiti i bolesti koje ne ugrožavaju život, ali znaju narušiti kvalitetu života. To su učestale bakterijske infekcije mokraćnog sustava, kod kojih propisujem antimikrobnu terapiju. Nefrologija proučava nalaze na temelju detaljnih pretraga te pokušava identificirati uzrok bolesti te čimbenike koji joj pogoduju.

 

Kronična bolest bubrega ili skraćeno KBB razvija se zbog određenog stanja ili bolesti koja narušava funkciju bubrega. Znate li da su najčešći uzrok učestale upale? Zato, nemojte zanemarivati probleme s mokrenjem i odgađati posjet nefrologu.

Uloga genetike

Znate li da su genetske bolesti bubrega češće nego što se donedavno mislilo u znanstvenim krugovima? Srećom, nefrologija je napredovala pa su današnje mogućnosti otkrivanja genetskih faktora mnogo bolje.

Nefrologija u Poliklinici Affidea Vita

Redovne kontrole i preventivni pregledi jamac su dobrog zdravlja. U našoj šibenskoj Poliklinici Affidea Vita možete obaviti internistički nefrološki pregled ugledne liječnice, prim.mr.sci. Marijane Gulin s više od 25 godina liječničkog iskustva.

prim.mr.sci. Marijana Gulin nefrologija

 

Nefrologija u Poliklinici Affidea Čavka

 

U našoj zagrebačkoj Poliklinici Čavka možete obaviti internistički nefrološki pregled ugledne liječnice, Dr. Ljiljana Fodor.

ljiljana-fodor

 

 

Simptomi bubrežne bolesti

Bolesnici s kroničnom bubrežnom bolešću često su asimptomatski u prvim stadijima bolesti, zbog čega pacijenti ni ne znaju da su oboljeli.

 • promjena količine urina
 • promjena izgleda urina
 • glavobolje
 • povišen krvni tlak
 • umor.

Svi ovi znakovi upućuju na:

 • predzavršni
 • završni stadij bolesti.

Opasne razine tekućine – elektrolita i otpada – zadržavaju se u ljudskom organizmu, što je opasno po zdravlje.

Tada je potrebno nadomještati bubrežnu funkciju dijalizom ili transplantacijom bubrega.

Uspije li se kronična bubrežna bolest otkriti na vrijeme, uz pravovaljani nefrološki pregled, može se vrlo uspješno liječiti. Da bismo je dijagnosticirali, potrebno je napraviti detaljnu analizu krvi. Laboratorijskom analizom krvi, koja uključuje nalaze: ureje, kreatinina, elektrolita – kalija, natrija, procijenjenu glomerularnu filtraciju, eGFR CKD-EPI, te urina, vrlo je jednostavno dijagnosticirati bubrežnu bolest u ranoj fazi kada su mogućnosti liječenja zaista velike. Znate li da sve potrebne pretrage za analizu krvi možete napraviti u našem laboratoriju?

Napomena !

Možda će vam zvučati nevjerojatno, ali upozoravamo vas da neke učestale internističke bolesti, kao što su dijabetes i povišeni krvi tlak, mogu dovesti do teškog oštećenja bubrega tj. izazvati razvoj kronične bolesti bubrega, koja zahtijeva dijalizu ili transplantaciju. U našem je organizmu sve povezano i mnogi organi ovise o radu drugih.

Znate li da slučajno otkriveni poremećaji u laboratorijskim nalazima tijekom sistematskih pregleda mokraće ili krvi ili jednom od metoda oslikavanja, koji se inače ne očituju nekim subjektivnim tegobama, mogu biti simptomi neprepoznate bolesti mokraćnog sustava?

Metode oslikavanja su:

Nepravilan rad bubrega možemo otkriti zahvaljujući laboratorijskim pretragama. Stoga, preporučujemo da napravite preventivni nefrološki pregled, kako biste odagnali svaku sumnju ili kako bismo dijagnosticirali poremećaj ili bubrežnu bolest i započeli čim prije s terapijom.

Dijagnostika tijela