Izjava o kolačićima društva Affidea

U ovoj se Izjavi o kolačićima objašnjava kako društvo Affidea („mi”, „nas” i „ naše”) upotrebljava kolačiće i slične tehnologije kako bi vas prepoznao kada posjetite naše web-mjesto na adresi affidea.hr („web-mjesto”). Objašnjava se što su te tehnologije i zašto ih upotrebljavamo, kao i vaša prava na kontrolu naše upotrebe tih tehnologija.

Posljednje ažuriranje: [5. lipnja 2018.]

Što su kolačići?

Kolačići su male podatkovne datoteke koje se stave na vaše računalo ili mobilni uređaj kada posjetite web-mjesto. Kolačiće naširoko upotrebljavaju vlasnici web-mjesta kako bi njihova web-mjesta funkcionirala ili radila učinkovitije te radi pružanja informacija o izvješćivanju.

Kolačići koje postavlja vlasnik web-mjesta (u ovom slučaju društvo Affidea) nazivaju se „kolačići prve strane”. Kolačići koje postave strane koje nisu vlasnik web-mjesta nazivaju se „kolačići treće strane”. Kolačićima trećih strana omogućuje se pružanje značajki ili funkcije treće strane na web-mjestu ili putem njega (npr. oglašavanje, interaktivni sadržaj i analitika). Strane koje postave te kolačiće treće strane mogu prepoznati vaše računalo kada posjetite dotično web-mjesto i kada posjetite određena druga web-mjesta.

Kolačići mogu biti kolačići sesije ili trajni kolačići. Kolačić sesije istječe na kraju korisničke sesije kada se zatvori web-preglednik. Preglednik će pohraniti trajni kolačić koji će ostati valjan do određenog datuma isteka (osim ako ga korisnik ne izbriše prije datuma isteka). Trajni kolačići navode se u tablici u nastavku s odgovarajućim vijekom trajanja navedenim u zagradama. Svaki kolačić nakon čijeg naziva nije naveden vijek trajanja jest kolačić sesije.

Zašto upotrebljavamo kolačiće?

Upotrebljavamo kolačiće prve strane i treće strane iz nekoliko razloga. Neki su kolačići potrebni iz tehničkih razloga kako bi naše web-mjesto moglo funkcionirati. Drugim kolačići omogućuju nam praćenje i ciljanje interesa naših korisnika radi poboljšanja iskustva na našem web-mjestu. Treće strane pružaju kolačiće na našem web-mjestu za oglašavanje, analitiku i druge svrhe. To je detaljnije opisano u nastavku.

Specifične vrste kolačića prve i treće strane koje se pružaju na našem web-mjestu i svrhe koje oni obavljaju opisane su u tablici u nastavku (imajte na umu da se određeni kolačići koji se pružaju mogu razlikovati ovisno o određenom web-mjestu koje posjetite):

Vrste kolačića
Tko pruža te kolačiće
Kako ih odbiti
Kolačići za performanse i funkcionalni kolačići: ti se kolačići upotrebljavaju za poboljšanje performansi i funkcionalnosti našeg web-mjesta, no nisu neophodni za upotrebu web-mjesta. Međutim, bez tih kolačića određena funkcija možda neće biti dostupna.
Microsoft

Kolačići naziva:

ARRAffinity, WAWebSiteSID, ASP.NET_SessionId

Microsoftova pravila o zaštiti privatnosti dostupna su na sljedećoj poveznici:

https://privacy.microsoft.com/hr-hr/privacystatement
Da biste odbili te kolačiće, slijedite upute u nastavku pod naslovom „Kako mogu upravljati kolačićima?”.
Analitički kolačići i kolačići za prilagodbu: ti kolačići prikupljaju podatke koji se upotrebljavaju u skupnom obliku kako bismo razumjeli kako se upotrebljava naše web-mjesto ili koliko su učinkovite marketinške kampanje ili kako bismo vam mogli prilagoditi web-mjesto.
Google Analytics

Kolačići naziva: __utma (2 godine), __utmb (30 minuta), __utmc, __utmz (6 mjeseci)

Googleova pravila o zaštiti privatnosti dostupna su na sljedećoj poveznici:

https://policies.google.com/privacy
Da biste odbili te kolačiće, slijedite upute u nastavku pod naslovom „Kako mogu upravljati kolačićima?”.

Možete i kliknuti na ovu odgovarajuću poveznicu za odjavu:

https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/
Oglašivački kolačići: ti se kolačići upotrebljavaju kako bi oglašivačke poruke bile relevantnije za vas. Obavljaju funkcije kao što su sprečavanje kontinuiranog pojavljivanja istog oglasa, osiguravanje pravilnog prikaza oglasa za oglašivače te u nekim slučajevima odabir oglasa koji se temelje na vašim interesima.
doubleclick.net društva Google

Kolačić naziva:

IDE (13 mjeseci)

Googleova pravila o zaštiti privatnosti dostupna su na sljedećoj poveznici:

https://policies.google.com/privacy
Da biste odbili te kolačiće, slijedite upute u nastavku pod naslovom „Kako mogu upravljati kolačićima?”.
Kako mogu upravljati kolačićima?

Imate pravo odlučiti hoćete li prihvatiti ili odbiti kolačiće. Možete postaviti svoje postavke za kolačiće klikom na odgovarajuće poveznice za odjavu navedene u prethodnoj tablici s kolačićima. Možete postaviti ili izmijeniti svoje postavke web-preglednika da biste prihvatili ili odbili kolačiće. Ako odlučite odbiti kolačiće, i dalje možete upotrebljavati naše web-mjesto, no vaš pristup nekim funkcijama i područjima našeg web-mjesta može biti ograničen.

Google Chrome

Putanja: Prilagodi i kontroliraj Google Chrome > Postavke > Napredno > Postavke sadržaja > Kolačići

Pronađite i kliknite na gumb Prilagodi i kontroliraj Google Chrome u gornjem desnom kutu označenom s tri točkice jedna iznad druge, a zatim na padajućem izborniku odaberite Postavke. Na novoj kartici Postavke pomaknite se dolje do mogućnosti Napredno i kliknite na poveznicu. U proširenom odjeljku Napredno kliknite na Postavke sadržaja pod naslovom Privatnost i sigurnost. Pronađite i kliknite na poveznicu Kolačići navedenu neposredno ispod oznake Postavke sadržaja. Imate i mogućnost baciti kolačiće u koš za smeće kada zatvorite preglednik i blokirati kolačiće treće strane.

Mozilla Firefox

Putanja: Izbornik > Mogućnosti > Privatnost > Povijest

Pronađite i kliknite na gumb Izbornik u gornjem desnom kutu označenom s tri crtice jedne iznad druge. Na padajućem izborniku kliknite na gumb Mogućnosti. U pregledniku se pojavljuje nova kartica Mogućnosti. Odaberite Privatnost u izborniku s lijeve strane. Ovdje možete odrediti i vrijeme istjecanja kolačića, blokirati kolačiće treće strane i blokirati kolačiće s određenih web-mjesta.

Microsoft Edge

Putanja: Postavke i više > Postavke > Napredne postavke > Kolačići

Pronađite i kliknite na gumb Postavke i više u gornjem desnom kutu označenom s tri točkice. Odaberite Postavke pri dnu izbornika koji se otvori. Kliknite gumb Prikaz naprednih postavki naveden pod stavkom Napredne postavke pri dnu ploče Postavke. Pomaknite se skroz do dolje u izborniku Napredne postavke dok ne vidite stavku Kolačići. Ovdje možete blokirati sve kolačiće ili samo kolačiće koje su postavila vanjska web-mjesta.

Internet Explorer

Putanja: Alati > Internetske mogućnosti > Privatnost > Napredne postavke privatnosti

Pronađite i kliknite na gumb Alati u gornjem desnom kutu koji je označen ikonom zupčanika. Na padajućem izborniku odaberite Internetske mogućnosti. Pojavit će se skočni prozor Internetske mogućnosti. Kliknite na karticu Privatnost na toj ploči. Na novoj ploči Privatnosti kliknite na gumb Napredno naveden pod stavkom Postavke. Pojavljuje se skočni prozor Napredne postavke privatnosti. Tamo se nalaze mogućnosti za omogućavanje/onemogućavanje kolačića treće strane i za prihvaćanje svih kolačića bez obzira na izvor.

Opera Browser

Putanja: Prilagodi i kontroliraj Operu > Postavke > Privatnost i sigurnost > Kolačići

Pronađite i kliknite na logotip Opera u gornjem lijevom kutu s oznakom Prilagodi i kontroliraj Operu. Na padajućem izborniku kliknite na poveznicu Postavke. U pregledniku će se pojaviti nova kartica Postavke. Odaberite Privatnost i sigurnost na lijevoj strani izbornika. Na novoj ploči pomaknite se dolje do stavke Kolačići. U Operi možete izbrisati kolačiće kada zatvorite preglednik, blokirati kolačiće treće strane i još mnogo toga.

Apple Safari

Putanja: Safari > Postavke > Privatnost > Kolačići i podaci o web-mjestu

Pronađite i kliknite na Safari na alatnoj traci pri vrhu. Na padajućem izborniku kliknite na poveznicu Postavke. Na stranici Postavke kliknite na gumb Privatnost na alatnoj traci. Pronađite mogućnost Kolačići i podaci o web-mjestu. Kao neobavezan korak možete kliknuti na Upravljanje podacima o web-mjestu da biste ručno odabrali za koja web-mjesta želite izbrisati kolačiće.

Koliko će često Affidea ažurirati ovu Izjavu o kolačićima?

S vremena na vrijeme možemo ažurirati ovu Izjavu o kolačićima zbog, na primjer, promjena kolačića koje upotrebljavamo ili iz drugih operativnih, zakonskih ili regulatornih razloga. Stoga redovito ponovno čitajte ovu Izjavu o kolačićima kako biste bili informirani o našoj upotrebi kolačića i srodnih tehnologija.

Datum na vrhu ove Izjave o kolačićima označava kada je zadnji put ažurirana.

Gdje mogu dobiti dodatne informacije?

Ako imate bilo kakvih pitanja o našoj upotrebi kolačića ili drugih tehnologija, pošaljite nam poruku e-pošte na adresu dpo.hr@affidea.com.