Elektroterapija podrazumijeva primjenu električne energije u svrhu terapijskog učinka i predstavlja važan oblik terapije u rehabilitaciji pacijenta.

Postoji više oblika elektroterapije, koji se mogu primjenjivati kod različitih dijagnoza i stanja mišićno-koštano-neurološkog sustava.

 

Interferentne struje su srednjofrekventne struje čije se djelovanje zbiva u dubini tkiva, uz mali podražaj kože. Terapijski učinci su smanjenje boli, oteklina i upale, povećanje mišićne kontrakcije, povećanje lokalne i opće cirkulacije, poticanje zacjeljivanja koštanog i mekog tkiva. Interferentna struja pokazala se učinkovita u primjeni kod ozljeda kostiju i zglobova, ozljeda mišića i tetiva, degenerativnih bolesti zglobova, bolnih stanja kralježnice, upalnih reumatskih bolesti, poticanju zacjeljivanja tkiva.

Dijadinamske struje su niskofrekventne impulsne struje kojima podražujemo mehanoreceptore. Terapijski djeluje tako da smanjuje bol, smanjuje otekline, upale i hematome, povećava mišićne kontrakcije, povećava lokalne cirkulacije te ubrzanje zacjeljivanja tkiva.

Galvanske struje djeluju na živčane završetke odgovorne za prijenos boli, povećava provodljivost živca, djeluje na živce odgovorne za inervaciju krvnih žila čime dovodi do poboljšane cirkulacije. Ovom metodom se dolazi do poboljšanja cirkulacije ne samo površinski već i u dubokim tkivima, a sam učinak nakon primjene traje nekoliko sati. Indikacije za primjenu galvanske struje su pareze i paralize perifernih živaca, poremećaji cirkulacije, posttraumatski edemi.

TENS (transkutana električna nervna stimulacija) primjenjuje se u liječenju akutnog i kroničnog bola na način da smanjuje bol i dovodi do analgetskog učinka, te neposredno povećava pokretljivost i poboljšava funkciju. Može se primjenjivati svakodnevno. TENS se pokazao djelotvoran u liječenju kronične boli, križobolje, bolova u vratu, glavobolje, bolova izazvanih kao posljedica artroza/artritisa, za smanjenje postoperativne boli, kod ozljeda u sportu.

Elektrostimulacija je važan dio kompleksne rehabilitacije osoba sa oštećenjem mišićno-koštano-neurološkog sustava.

Elektrostimulacija mišića kao oblik liječenja podrazumijeva izazivanje mišićne kontrakcije uz pomoć električnih podražaja. Kliničke indikacije za primjenu elektrostimulacije mišića su ozljede kosti ili zglobova, kirurški zahvati te dugotrajna imobilizacija koje dovode do neaktivnosti i posljedično atrofije mišića. Elektrostimulaciju mišića provodimo i kod sportaša i zdravih osoba za postizanje jačanja zdravih mišića. Provodi se u kombinaciji sa kineziterapijom u svrhu postizanja veće mišićne snage i izdrživosti.

Elektrostimulacija živca provodi se nakon oštećenja ili ozljede perifernog živčanog sustava. Uzroci oštećenja mogu biti mehanički u vidu kompresije ili nagnječenja živca. Ukoliko nije prekinut kontinuitet perifernog živca elektrostimulacijom se radi na oporavku živčane provodljivosti i vraćanju funkcije.