Višeslojna kompjutorizirana tomografija MSCT - Affidea Hrvatska

Višeslojna kompjutorizirana tomografija MSCT

Nazad
Magnetska rezonancija MRI
Naprijed
Rendgen RTG

Višeslojna kompjutorizirana tomografija (Multislice Computed Tomography) metoda je kod koje se u većoj mjeri i na složen način koriste rendgenske zrake i posebni detektori zračenja.
Snimke nastaju slojevitim snimanjem kojim se dobiva vrlo detaljan trodimenzionalni prikaz unutarnjih organa, a novim multislice CT uređajima (MSCT) pregled čitavog tijela.
Izvodi se izuzetno brzo te omogućava izvrstan prikaz pluća, anatomije kostiju, abdominalnih organa, a uz administraciju kontrasta i izuzetno kvalitetan prikaz krvnih žila.

MSCT pretraga podrazumijeva korištenje rendgenskog zračenja. Prije samog upućivanja na pretragu, Vaš liječnik procijeniti će rizik povezan uz rendgensko zračenje u odnosu na koristi dobivene provođenjem CT pretrage. Snimanje je bezbolno i traje od 10 do 30 minuta. Pacijent leži (najčešće na leđima), tijekom pretrage pacijent mora mirno ležati.

Neposredno prije pretrage osoblje poliklinike uručit će Vam upitnik koji treba popuniti prije same pretrage, kako bismo potvrdili da ste primjereni kandidat za MSCT pretragu. Za neke MSCT pretrage bit će potrebna primjena kontrastnog sredstva ovisno o vrsti dijagnoze. Ako će se primjenjivati kontrastno sredstvo, potrebno je prethodno imati nalaze uree i kreatinina iz krvi.
S obzirom na opisane pripremne radnje, naše će Vas osoblje prilikom dogovaranja pretrage zamoliti da dođete 30 minuta prije zakazanog pregleda.

CT pretraga ne bi se smjela provoditi kod trudnica pa je vrlo važno da svog liječnika, ali i osoblje poliklinike, upozorite ukolikoste trudni ili sumnjate na trudnoću.

 

 

Neposredno prije pretrage osoblje poliklinike uručit će Vam upitnik koji treba popuniti prije same pretrage, kako bismo potvrdili da ste primjereni kandidat za MSCT pretragu.

Za neke MSCT pretrage bit će potrebna primjena kontrastnog sredstva, ovisno o vrsti dijagnoze.

Ako će se primjenjivati kontrastno sredstvo, potrebno je prethodno imati nalaze uree i kreatinina iz krvi. Za svaku vrstu kontrastnog sredstva postoje posebne upute koje će Vam naše osoblje detaljno opisati prilikom samog zakazivanja termina pregleda.

S obzirom na opisane pripremne radnje, naše će Vas osoblje prilikom dogovaranja pretrage zamoliti da dođete 30 minuta prije zakazanog pregleda.

To je zapravo ista pretraga.  CT snimanje je skraćenica za ‘computed tomography’ odnosno kompjutoriziranu tomografiju i označava vrstu snimanja odnosno vrstu uređaja kojim se pacijent snima dok MSCT koristimo kod ‘multislice computed tomography’ ili ‘višeslojne kompjutorizirane tomografije’ odnosno CT uređaja sa mogućnošću snimanja u više slojeva.

Naime, nekada su isti uređaji imali samo 1 sloj i nazivali u se ‘samo’ CT uređajima, no s napretkom tehnologije napredovali su i medicinski uređaji, dajući mogućnost snimanja u više slojeva te je nazivu dodan dio ‘multi-slice’ (MS) odnosno ‘više slojeva’  (uz predznak broja koji označava o koliko se točno slojeva radi).

Ipak, i danas se ovu vrst snimanja odnosno uređaja najčešće koristi  osnovni naziv – CT – iako su 1-slojni CT uređaji danas vrlo rijetki.

MSCT pretraga podrazumijeva korištenje rendgenskog zračenja. Prije samog upućivanja na pretragu, Vaš liječnik procijenit će rizik povezan uz rendgensko zračenje u odnosu na koristi dobivene provođenjem CT pretrage.

(!) CT pretraga ne bi se smjela provoditi kod trudnica pa je vrlo važno da svog liječnika, ali i osoblje poliklinike, upozorite ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću.

Cijena MSCT 900 – 1800 kn

Cijena apliciranja IV kontrastnog sredstva 400 kn