Višeslojna kompjutorizirana tomografija MSCT - Affidea Hrvatska

Višeslojna kompjutorizirana tomografija MSCT

Nazad
Magnetska rezonancija MR
Naprijed
Rendgen RTG

Višeslojna kompjutorizirana tomografija (Multislice Computed Tomography) metoda je kod koje se u većoj mjeri i na složen način koriste rendgenske zrake i posebni detektori zračenja. Snimke nastaju slojevitim snimanjem kojim se dobiva vrlo detaljan trodimenzionalni prikaz unutarnjih organa. Izvodi se izuzetno brzo te omogućuje izvrstan prikaz pluća, anatomiju kostiju, abdominalnih organa, a uz administraciju kontrasta i omogućuje i izuzetno kvalitetan prikaz krvnih žila.

 

MSCT pretraga podrazumijeva korištenje rendgenskog zračenja. Pregled traje kratko, svega nekoliko desetaka sekundi. Ovisno o uputnoj dijagnozi i snimanom dijelu tijela, pregled se može obaviti bez primjene kontrasta i uz intravensku primjenu kontrastnog sredstva.

Zbog primjene intravenskog kontrastnog sredstva bolesnik treba priložiti vrijednosti ureje i kreatinina iz krvi, i to ne starije od 4 do 6 tjedana.

MSCT pretraga ne bi se smjela provoditi kod trudnica pa je vrlo važno da svog liječnika, ali i osoblje poliklinike, upozorite ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću.

 

 

Neposredno prije pretrage osoblje poliklinike uručit će Vam upitnik koji treba popuniti kako bismo potvrdili da ste primjereni kandidat za MSCT pretragu. Za neke MSCT pretrage bit će potrebna primjena kontrastnog sredstva, ovisno o vrsti dijagnoze. Ako će se primjenjivati kontrastno sredstvo, potrebno je prethodno imati nalaze uree i kreatinina iz krvi.

Za svaku vrstu MSCT pretrage postoje posebne upute koje će Vam naše osoblje detaljno opisati prilikom samog zakazivanja termina pregleda. S obzirom na opisane pripremne radnje, naše će vas osoblje prilikom dogovaranja pretrage zamoliti da dođete 30 minuta prije zakazanog pregleda.

To je zapravo ista pretraga. CT snimanje je skraćenica za ‘computed tomography’ odnosno kompjutoriziranu tomografiju i označava vrstu snimanja odnosno vrstu uređaja kojim se pacijent snima dok MSCT koristimo kod ‘multislice computed tomography’ ili ‘višeslojne kompjutorizirane tomografije’ odnosno CT uređaja s mogućnošću snimanja u više slojeva. Naime, nekada su isti uređaji imali samo jedan sloj i nazivali su se ‘samo’ CT uređajima, no s napretkom tehnologije napredovali su i medicinski uređaji. Tako su dobili mogućnost snimanja u više slojeva te je nazivu dodan dio ‘multi-slice’ (MS) odnosno ‘više slojeva’  (uz predznak broja koji označava o koliko se točno slojeva radi). Ipak, i danas se za ovu vrstu snimanja odnosno uređaja, najčešće koristi osnovni naziv – CT – iako su 1-slojni CT uređaji danas vrlo rijetki.

MSCT pretraga podrazumijeva korištenje rendgenskog zračenja. Prije samog upućivanja na pretragu, vaš liječnik procijenit će rizik povezan uz rendgensko zračenje u odnosu na koristi dobivene provođenjem CT pretrage.

(!) CT pretraga ne bi se smjela provoditi kod trudnica pa je vrlo važno da svog liječnika, ali i osoblje poliklinike, upozorite ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću.

Cijena MSCT 900 – 1800 kn

Cijena apliciranja IV kontrastnog sredstva 400 kn