8. studenoga 2023.

Metoda DNS

Imate li križobolju ili tegobe u križima nakon poroda? Prošli ste operativni zahvat, a trup i zdjelica još su vam nestabilni? Metoda DNS može vam uvelike pomoći.

Obratite se našim fizijatrima i fizioterapeutima.

U Poliklinici Affidea Sveti Rok provodimo DNS metodu.

 

Što je metoda DNS?

DNS = dinamička neuromuskularna stabilizacija

Neuro-muskularno znači živčano-mišićno, a podrazumijeva povezanost središnjeg živčanog sustava s mišićima.

DNS je sve popularnija rehabilitacijska metoda zbog učinkovitosti, kako među fizioterapeutima tako i među pacijentima. Potječe iz Praške škole rehabilitacije koju su osnovali autoriteti rehabilitacijskog pokreta prošlog stoljeća: Vaclav Vojta, Karel Lewit, Vladimir Janda i Frantisek Vele. Na njihovim revolucionarnim neurorazvojnim i rehabilitacijskim načelima prof. Pavel Kolar stvorio je metodu DNS, koja se izvodi i u Affidei.

Riječ je o metodi duboke stabilizacije lokomotornog sustava, koja počiva na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvoj godini života.

Metoda DNS podrazumijeva sistematičan postupak postizanja konkretnih ciljeva s logično postavljenim algoritmom (redoslijedom) koraka. ​

 

U kojim slučajevima metoda DNS pomaže pacijentima?

Metoda DNS vodeća je tehnika u rješavanju:

 • križobolje
 • nestabilnosti trupa i zdjelice nakon operativnih zahvata
 • postpartalnih tegoba ‒ poteškoća nakon poroda.

Pravilnom tehnikom disanja i dobrom posturalnom kontrolom možemo kod pacijenata utjecati na:

 • smanjenje osjećaja bola i blokada duž kralježnice
 • korekciju dijastaze trbušnih mišića
 • ispravljanje cijelog lokomotornog sustava.

 

Što je lokomotorni sustav?

Lokomotorni sustav ili mišićno-koštani sustav jest sustav za pokretanje.

Taj sustav još čine:

 • fascija
 • ligamenti
 • tetive
 • hrskavice
 • zglobovi
 • vezivna tkiva.

 

Po čemu se metoda DNS razlikuje od drugih metoda fizioterapije?

 1. Metoda DNS temelji se na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvih 365 dana, zbog čega je jedinstvena metoda u fizioterapiji.
 2. Pristup stabilizacije kod metode DNS djeluje iznutra prema van, dok se većina metoda stabilizacije centra (core) temelji na zatezanju trbušnog zida.

Motorička kontrola uspostavlja se u prvim godinama života, a upravo se metoda DNS koristi tom spoznajom za:

 • procjenu funkcije
 • vraćanje narušene funkcije.

Naime, mozak, odnosno ​središnji živčani sustav kontrolira našu:

 • posturu
 • pokrete
 • kretanje.

Metoda DNS tako stimulira centre za kontrolu kretanja u mozgu nastojeći postići najbolji način na koji bi se tijelo pacijenta pravilno kretalo, a to se postiže upravo:

 • obnavljanjem lokomotorne funkcije
 • stabilizacijom lokomotorne funkcije.

Poželjno je da se ljudsko tijelo kreće kao što se bebe kreću tijekom prvih dviju godina života. Zašto? Mozak ali i ostatak središnjeg živčanog sustava sazrijevaju postepeno, pa se i beba razvija u skladu s time usvajajući nove položaje i obrasce kretanja.

 

Sagitalna stabilizacija

Osnova svega je tzv. sagitalna stabilizacija. Ona ovisi o sposobnosti dijafragme da stvori dovoljan intra-abdominalni tlak, a da se istovremeno funkcija disanja odvija nesmetano. Upravo zbog te ovisnosti o dijafragmi i dovoljnom intra-abdominalnom tlaku, kod metode DNS vježbanje uvijek započinje procjenom i učenjem disanja.

Znate li da postoje čvrsti klinički dokazi da bol u leđima dominira kod osoba sa smanjenom sposobnošću aktiviranja funkcije dijafragme, posturalne stabilnosti i disanja?

Jednom kad se postigne sagitalna stabilizacija, vježbe se mogu početi izvoditi. Vježbanje u sklopu metode DNS uključuje vježbe disanja kojima svjesno stvaramo pritisak prije i tijekom pokreta.

U prvih 4-5 mjeseci bebe razvijaju dobru sagitalnu stabilizaciju da bi tek nakon toga mogle početi zauzimati položaje u kojima mogu posezati preko središnje linije ili se početi okretati.

Metoda DNS ‒ Fizioterapija u Affidei ‒ Poliklinika Affidea Sveti Rok

 

Jesu li naši obrasci kretanja urođeni?

Znate li da su svi obrasci kretanja već programirani u bebinu mozgu? Zanimljivo je da većina beba ne mora biti podučavana kako i kada se okrenuti, sjediti, puzati i hodati jer sve to obavljaju podjednako sa savršenim uzorcima stabilizacije i to otprilike u istoj dobi.

​Kako središnji živčani sustav sazrijeva, tako se mijenja i beba. Njezine su kosti relativno mekane, a posturalne pozicije zajedno s djelovanjem gravitacije i mišića koji povlače kosti bitni su za razvoj:

 • usklađenosti rada mišića
 • oblika kostiju i zglobova.

Centriranje zgloba odnosi se na optimalno poravnanje zgloba. Traži se maksimalni kontakt između kostiju u kombinaciji sa simetričnom aktivnošću između stabilizirajućih mišića. To se događa postepeno i spontano u prvoj godini života zahvaljujući razvoju kostiju i sazrijevanju središnjeg živčanog sustava. Za centriranje zglobova zadužen je centar koji njima upravlja, a to je središnji živčani sustav, odnosno mozak. Većina beba izvodi sve pokrete s optimalno centriranim zglobovima. To je važan unutarnji proces održavanja kontaktnih ploha zglobova u idealnom položaju, kako u mirovanju tako i tijekom pokreta.

Što se događa kada kontaktne plohe zglobova nisu u optimalnom kontaktu? Dolazi do ubrzanih degenerativnih promjena. Jedna od njih je artroza.

Budući da je poželjno da su svi zglobovi u optimalnom kontaktu cijeli život, metoda DNS za odrasle i djecu može biti od velike koristi po tom pitanju.

 

Zašto je tijelu važna stabilnost?

Da bismo uopće mogli napraviti pokret, nužno je imati stabilnost. Prije svakog pokreta aktiviraju se mišići koji su po svojoj ulozi zapravo stabilizatori. Važno je imati kvalitetan integrirani stabilizacijski sustav, a njega čine:

 • mišići koji povezuju kralješke
 • duboki fleksori vrata
 • ošit (dijafragma)
 • trbušni zid
 • dno zdjelice.

Aktiviraju se automatski.

Funkcionalna stabilizacija nužna je za:

 • održavanje kralježnice u svim položajima i pokretima
 • za kretanje: glave, ruku i nogu.

​Dovoljno je da je samo jedan mišić slab, tj. disfunkcionalan, da bi cijela stabilizirajuća funkcija bila narušena, a sami time onda i kvaliteta pokreta prilično ugrožena. Što se tada događa? Dolazi do kompenzacije. Naime, drugi mišići preuzimaju ulogu stabilizatora kako bi se uopće željeni pokret mogao izvesti. Budući da kompenzacijskim mišićima to nije osnovna i glavna zadaća, neučinkovitost takvog neuravnoteženog kretanja previše ih opterećuje, što se poslije manifestira na lošijem obavljanju svoje primarne zadaće. Dakle, prije ciljanog kretanja treba postojati aktivacija određenih stabilizacijskih mišića koji olakšavaju pravilno gibanje cijelog lanca. U protivnom, kretanje će biti omogućeno putem drugih mišića koji nisu stabilizatori, tj. kompenzacijskih mišića.

DNS vježbe uspostavljaju ravnotežu jer omogućuju prirodnu organizaciju pokreta u kojoj mišići koji su zaduženi za stabilizaciju obavljaju svoju funkciju, dok mišići zaduženi za pokretanje pokreću. ​U tom slučaju govorimo o stabilizaciji pokreta.

 

Koji je prvi simptom disfunkcionalnog obrasca kretanja kod pacijenata?

Prva indikacija disfunkcionalnih obrazaca kretanja mogu biti osjećaj nelagode ili bol.

 

Kako se izvodi metoda DNS kao dio rehabilitacijskog tretmana pacijenata?

Kada naši fizijatri i fizioterapeuti ustanove disfunkcionalne stabilizacijske obrasce kod pacijenta, nastoje vidjeti može li on sam ispraviti obrazac prateći njihove detaljne upute o pravilnom izvođenju preporučenih vježbi. Pacijent uči razlikovati optimalni od disfunkcionalnog obrasca kretanja.

Koristimo se procjenom beba tijekom procesa sazrijevanja kako bi se utvrdila odstupanja od poželjnog načina kretanja.

Zato se procjenjuju:

 • položaj
 • kvaliteta pokreta
 • sposobnost postizanja pravilne stabilizacije
 • starosna dob u postizanju očekivanih prekretnica.

Disfunkcionalni obrasci pokreta zapravo se mogu pojaviti već tijekom djetinjstva, ali jednako tako i u odrasloj dobi. Naime, kod odraslih ozljede, stres te loše posturalne navike mogu poremetiti sposobnost prirodnog kretanja. Stoga, kod njih, kao i kod beba, također radimo sljedeće:

 • procjenjujemo sposobnost održavanja razvojnih položaja
 • izvodimo pokrete s idealnom stabilizacijom.

Metoda DNS zapravo koristi položaje za bebe tijekom evaluacije i vježbanja potičući na taj način aktivaciju prirodnih obrazaca pokreta i posture.

Napominjemo da metoda DNS podrazumijeva individualni rad.

 

Vježbe DNS

DNS vježbe temelje se na prekretnicama motoričkog razvoja, a primarni im je cilj stabilizacija. Naime, prirodni pokreti (puzanje, stajanje, čučanj, hodanje i drugi koji se razvijaju proporcionalno sazrijevanju živčanog sustava i sustava za pokretanje) nazivaju se prekretnicama motoričkog razvoja. One se kod normalnog razvoja djeteta događaju između prvih 3 do 13 mjeseci života.

Položaji u kojima pacijenti vježbaju podsjećaju na položaje beba.

Vježbe su vrlo sistematične jer su pokreti detaljno razrađeni te svjesno regulirani. Upravo iz tog razloga nazivamo ih svjesnim pokretima. Sami elementi vježbi i vježbe povezani su kroz logične nizove pokreta. Tranzicije pokreta, tj. pojedini prijelazi iz jednog položaja u drugi također su razvojnog karaktera.

Upravo na osnovi poznavanja prekretnica motoričkog razvoja u stanju smo utvrditi odstupanja motoričkih obrazaca i kod odraslih osoba.

Kako možemo pomoći odraslim osobama s disfunkcionalnim pokretima? Ispravljamo te pokrete korektivnim vježbama na fizioterapiji. Pacijent se vježbajući korektivne vježbe postepeno oslobađa bola i nelagode.

 

Metoda DNS ‒ vježbe koje koriste motoričke obrasce sazrijevanja i pokretanja kod beba

Ono što vježbe u sklopu metode DNS čini specifičnima i učinkovitima jest ponovno prolaženje kroz dječje motoričke obrasce sazrijevanja i pokretanja. To dovodi do promjena u središnjem živčanom sustavu, što se može uočiti po tome da mozak nakon vježbi bolje upravlja posturom i pokretima.

Ako se zanemaruje disfunkcionalnost posture i kretanja, mogu se razviti brojni poremećaji u lokomotornom sustavu poput: kroničnog bola u mišićima i zglobovima, nestabilnosti kralježnice zbog opterećenja diskova i zglobova, protruzije i ekstruzije diskova (hernije diskova)…

Da biste to izbjegli, preporučujemo korektivne vježbe iz programa DNS-a kojima uspostavljamo normalnu motoriku jer sistematični položaji i pokreti, koje potiče ova metoda, uspostavljaju i grade optimalne motoričke obrasce kretanja djelujući na središnji živčani sustav koji je odgovoran za držanje i pokret. Na taj način stabilizacijsku funkciju ponovo preuzimaju mišići stabilizatori, a ne više kompenzacijski mišići.

Metoda DNS ‒ Fizioterapija u Affidei ‒ Poliklinika Affidea Sveti Rok

Metoda DNS u Poliklinici Affidea Sveti Rok

U Affidei redovito pratimo nova saznanja iz znanstvenih krugova te svladavamo nove vještine kako bismo svojim pacijentima pružili što bolju uslugu i time im olakšali život.

Edukacija fizioterapeuta za provođenje metode DNS podrazumijeva podučavanje fizioterapeuta da dobro procijeni:

 • posturu
 • mišićni balans
 • pravilnu aktivaciju dubokih mišića (stabilizatora) trupa i kralježnice.

Upravo tu edukaciju uspješno je privela kraju naša kolegica fizioterapeutkinja iz Poliklinike Affidea Sveti Rok kako bismo vam ponudili ovu vrlo učinkovitu metodu.

Naručite se.

Učinite korak kojim ćete popraviti kvalitetu života.

1

8. studenoga 2023.

Metoda DNS

Imate li križobolju ili tegobe u križima nakon poroda? Prošli ste operativni zahvat, a trup i zdjelica još su vam nestabilni? Metoda DNS može vam uvelike pomoći. Obratite se našim fizijatrima i fizioterapeutima. U Poliklinici Affidea Sveti Rok provodimo DNS metodu.   Što je metoda DNS? DNS = dinamička neuromuskularna stabilizacija Neuro-muskularno znači živčano-mišićno, a […]