Dječja ili pedijatrijska kardiologija posvećena je najmlađem uzrastu pacijenata ‒ djeci i adolescentima.

 

Nova ambulanta – pedijatrijska kardiologija

U zagrebačkoj Poliklinici Affidea Čavka od sada možete dovesti svoje dijete na kardiološku obradu. Otvorili smo ordinaciju za dječju i adolescentnu kardiologiju.

Ambulantu vodi ugledna liječnica prim. mr. sc. Maja Batinica, spec. pedijatar, čija je uža specijalnost upravo dječja kardiologija.

U našoj pedijatrijskoj kardiološkoj ambulanti bavimo se srčanom problematikom djece od novorođenačke dobi do dobi od 18 godina.

Glavne indikacije za pregled kod pedijatrijskog kardiologa jesu:

 • nejasan karakter srčanog šuma, čujnog na pregledu kod nadležnog liječnika, te stoga pitanje inocentnosti navedenog šuma ili njegove organske osnove
 • nenapredovanje u dojenačkoj dobi
 • epizodične krize svijesti ‒ kolapsi, sinkope
 • razne senzacije u prsištu ‒ osjećaj pritiska, probadajući bolovi
 • slabije podnošenje tjelesne aktivnosti ‒ zaduha, pretjerani umor ili nemoć, uzlupavanje srca
 • simptomi srčane aritmije ‒ preskakanje srca, lupanje srca
 • opterećujuća obiteljska kardiološka anamneza
 • preventivni kardiološki pregledi mladih sportaša
 • probirni pregledi zbog druge zdravstvene problematike.

 

Što sve obuhvaća pedijatrijska kardiologija u Affidei?

Pregled pedijatrijskog kardiologa s EKG-om i UZV-om srca

Ovaj paket usluga optimalna je kombinacija kojom se dobiva uvid u opće stanje djeteta, njegov klinički kardiološki status, čiji je važni dio auskultacija srca stetoskopom, a dodatnim pretragama ‒ EKG-om i UZV-om srca ‒ kompletnije se spoznaje struktura i funkcija srca.

Pedijatrijska kardiologija ‒ Poliklinika Affidea Čavka, Zagreb

 

ELEKTROKARDIOGRAM (EKG) ‒ pedijatrijska kardiologija

Elektrokardiografija je jednostavna i brza metoda za provjeru električne aktivnosti srca, a indirektno i motoričke funkcije srca. Elektrokardiogram (EKG) pokazuje detalje srčanih otkucaja:

 • ritam srca: stabilni ili nepravilni
 • brzinu rada srca: brzi ili spori ritam.

Kao srčani probirni test, EKG je jedan od prvih testova koje u kardiološkom pregledu djeteta koristimo za evaluaciju rada djetetova srca.

Riječ je o neinvazivnom bezbolnom testu koji ukupno traje 5-10 minuta. U standardnom 12-kanalnom EKG-u postavlja se 10 elektroda ‒ na ekstremitetima pacijenta i na površini prsnog koša te se potom iz 12 različitih uglova snimaju električni potencijali srca u određenom vremenskom periodu (obično 10 sekundi). U dojenčadi se na prsni koš postave male naljepnice, tzv. patch-elektrode koje su žicama povezane s EKG-aparatom koji bilježi srčanu električnu aktivnost.

Priprema djeteta za snimanje EKG-a uključuje sljedeće jednostavne korake

 • Prije snimanja možete objasniti djetetu tehničku proceduru pretrage i reći mu da ćete biti s njim cijelo vrijeme; test nije bolan niti opasan u smislu ozljeđivanja, iako može izgledati malo zastrašujuće.
 • Prije testa dijete može jesti i piti uobičajeno.
 • Na dan pretrage nemojte mazati kožu djetetova prsišta losionom, kremom ili uljem.
 • Dijete tijekom snimanja EKG-a može držati svoju omiljenu igračku ili plišanca.
 • Tijekom samog snimanja dijete treba mirno ležati kako bi se dobio zapis sa što manje smetnji.
 • Nakon snimanja elektrode se otpoje, što se može osjetiti kao povlačenje malog zavoja, nakon čega liječnik analizira i interpretira nalaz.

 

Rizici povezani sa snimanjem EKG-a

Kao sigurna, jednostavna i bezbolna dijagnostička procedura, snimanje EKG-a gotovo da nema nikakvih rizika. Ponekad, lijepljenje patch-elektroda može prouzročiti iritaciju kože ili alergijsku reakciju, što u praksi ne zahtijeva osobito liječenje.

Iako suvremeni EKG-uređaji imaju kompjutorski programiranu interpretaciju nalaza, u pravilu je potrebna supervizija educiranog stručnjaka.

 

UZV srca – pedijatrijska kardiologija

Ehokardiografija ili ultrazvučna pretraga srca„ultrazvuk“ je slikovna dijagnostička pretraga kojom se za formiranje pokretne, dvodimenzionalne slike djetetova srca u realnom vremenu na ekranu uređaja upotrebljavaju visokofrekventni zvučni valovi.

Uobičajeno se radi transtorakalni ehokardiogram. Riječ je o neinvazivnoj pretrazi tijekom koje se ultrazvučna „sonda“ pomiče po stijenci prsnog koša i gornjeg dijela trbuha, čime se omogućava analiza srca iz raznih kutova.

Pedijatrijskom ehokardiografijom analiziramo strukturu i funkciju srca, a pretragom color doppler pratimo hemodinamiku, odnosno protok krvi kroz srčane šupljine.

Sama pretraga nije rizična ni po čemu.

Pedijatrijska kardiologija ‒ Poliklinika Affidea Čavka, Zagreb

 

Holter EKG

Uređaj holter mala je prijenosna elektronička naprava koja kontinuirano snima električnu aktivnost srca za vrijeme dok je dijete nosi. Snimanje traje duže od standardnog EKG-a, obično 24 sata, te je veća vjerojatnost registriranja srčane aktivnosti uz ponavljajuće simptome.

Postupak postavljanja i nošenja uređaja

Na kožu prsnog koša postave se elektrode koje su povezane s holter-uređajem u torbici koja se nosi preko ramena. Preporučuje se kožu prethodno oprati vodom i neutralnim sapunom te ne koristiti kreme.

Postavljanje uređaja traje desetak minuta. Memorijska kartica uređaja čitavo vrijeme digitalno snima rad djetetova srca. Za vrijeme nošenja holtera mali pacijent nastavlja sa svojim uobičajenim tjelesnim aktivnostima i navikama, izbjegavajući one koje mogu oštetiti aparat, npr. kontaktni sportovi, tuširanje ili kupanje. U dogovoru s liječnikom može pojačati svoju aktivnost tijekom snimanja, kako bi se zabilježili mogući poremećaji srčanog ritma, koji se inače pojavljuju u sličnim okolnostima. U dnevniku koji se vodi uz snimanje važno je navesti vrstu aktivnosti u tijeku i pripadajuće simptome.

Nakon provedenog monitoriranja podaci iz holter-uređaja prebacuju se u računalo, a potom slijedi analiza zapisa ‒ automatski uz pomoć posebnog programa te od strane liječnika.

Nalaz se dostavlja naknadno poštom na kućnu adresu.

 

Holter tlaka

Kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka, tzv. KMAT ili holter tlaka tijekom 24 sata omogućuje praćenje dinamike tlaka u svakodnevnim aktivnostima. Dio je dijagnostičke obrade djece s problemom arterijske hipertenzije, ali i djece s visokim rizikom za razvoj arterijske hipertenzije, npr. uz kroničnu bubrežnu bolest, pretilost, šećernu bolest, nakon operacije koarktacije aorte.

 

Postupak postavljanja i nošenja uređaja

Kod dolaska se djetetu izmjere tjelesna masa i tjelesna visina te se postavi manšeta za mjerenje arterijskog tlaka. Kao i kod holtera EKG-a, potrebno je voditi dnevnik aktivnosti tijekom nošenja uređaja. Djeci se savjetuje da dan provedu u uobičajenim aktivnostima, uz izbjegavanje tuširanja ili kupanja (opasnost od oštećenja aparata!), kao i teških tjelesnih napora. U trenutku mjerenja potrebno je smiriti aktivnost u tijeku, ispružiti i opustiti ruku.

Drugi se dan nakon skidanja tlakomjera podaci prebacuju u računalo, a potom slijedi analiza izmjerenih vrijednosti ‒ automatski uz pomoć posebnog programa te od strane liječnika. Nalaz se dostavlja naknadno poštom na kućnu adresu.

 

Sve navedene pretrage djeca obavljaju uz potporu svojih roditelja u pratnji te uz stručnu asistenciju osoblja Poliklinike Affidea Čavka.