Rak dojke – mjesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke jedan je od najzastupljenijih malignih bolesti u Europi i kod nas. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke Odlukom Vlade Republike Hrvatske pokrenut je 2006. godine, a najvažniju ulogu odigrale su skupine stručnjaka radiologa, epidemiologa i ostalih liječnika kliničara te javnozdravstvenih djelatnika oko uvođenja, organizacije i kontrole kvalitete mamografskog probira. Rađen je u skladu s Rezolucijom o prevenciji i kontroli karcinoma – WHA 58.22 Cancer prevention and control – koju je usvojila Svjetska zdravstvena skupština 2005. godine.

Rak dojke započinje u:

  • mliječnim žlijezdama
  • mliječnim kanalićima
  • masnom tkivu
  • vezivnom tkivu.

Znate li da 90 % raka dojke započinje u mliječnim kanalićima ili mliječnim žlijezdama?

Neke vrste razvijaju se sporo te se šire u ostale dijelove tijela. Metastaziraju kada postanu veliki.

Drugi vrste raka su agresivnije, rastu i šire se vrlo brzo. Zanimljivo je da se ista vrsta raka zna različito ponašati kod žena.

 

Rak dojke – karcinom in situ

Karcinom in situ (rak na mjestu) rani je oblik raka koji se još nije proširio izvan mjesta nastanka.

Tzv. duktalni karcinom in situ započinje može se napipati kao kvržica. Mamograf ga detektira kao sitne točkice odlaganja kalcija (mikrokalcifikacija). Prednost mamografskog pregleda u slučaju ove vrste karcinoma je otkrivanje raka prije no što se može opipati. Budući da se može detektirati u ranoj fazi i da je vezan za određeni predio dojke, operacijskim zahvatom može se potpuno odstraniti.

Znate li da, ako je uklonjen samo karcinom in situ, čak u oko 25 % do 35 % žena razvija se invazivni rak, i to najčešće u istoj dojci.

 

Rak dojke – lobularni karcinom in situ

U vrijeme prije menopauze obično se razvija lobularni karcinom in situ unutar mliječnih žlijezda. Nažalost, ova vrsta raka ne može se napipati niti vidjeti na mamogramima. Najčešće se pronalazi slučajno i to tijekom mamografskog pregleda zbog kvržice ili neke druge nenormalnosti. Između 25 % i 30 % žena razviju invazivni rak dojke:

  • u istoj dojci
  • drugoj dojci
  • objema.

Invazivni rak dojke

Rak dojke može biti :

  • lokaliziran
  • metastatski.

 

Čimbenici rizika

Znate li da žene u dobi od 40 godina imaju mogućnost razviti rak tijekom slijedeće godine života i to u omjeru 1 naprama 1200? Postotak raste s godinama. Ovo je prosječna statistika. Treba imati na umu da je većina žena u manjoj opasnosti, ali manjina u velikoj opasnosti zbog genetske predispozicije. Naime, imate li u obiteljsko anamnezi zabilježen rak dojke po majčinoj lozi (majčina sestra, majčina majka), velika je vejrojatnost da možete razviti rak dojke. Stoga, prevencija je jedini način da se kontrolirate jednom godišnje na pregledima.

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojki, Affidea nudi akciju preventivni ultrazvučni ili mamografski pregled dojki u trajanju od 01. do 31. lipnja u svojim centrima Affidea Kalajžić u Splitu, Affidea Vita u Šibeniku te Affidea Čavka i Affidea Sveti Rok u Zagrebu.

Akcija je dio Affideinog programa društvene odgovornosti, u nastojanju da se potakne odgovornost i briga za vlastito zdravlje, jer ništa nije važnije od zdravlja.

 

Preventivni pregled dojki preporučuje se svakoj ženi generativne dobi, inicijalnu mamografiju u dobi 38-40 godine, a inicijalni ultrazvučni pregled od 25 do 30 godine života, osim u slučajevima pozitivne obiteljske anamneze kada se započinje i ranije.

Prevenciju pretvorite u naviku jer je zdravlje u Vašim rukama!

rak dojke - mjesec borbe protiv raka dojke - Affidea Hrvatska

 

Mamografija i ultrazvuk dojki

 

Mamografija i UZV dojki su komplementarne metode koje predstavljaju standard u otkrivanju tumora dojki, kao i ostalih promjena u dojkama. Male doze ionizirajućeg zračenja kojima je žena prilikom mamografije izložena predstavljaju daleko manji rizik od koristi koju mamografija pruža.

Prilikom dolaska na pregleda nemojte koristiti losion, kremu, puder ili dezodorans jer većina tih proizvoda sadrži tvari koje se mogu prikazati na snimkama i otežati analizu slika.

Mamografsko snimanje i ultrazvučni pregled najbolje je obaviti od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa.

Mjesec borbe protiv raka dojke idealno je vrijeme da osvijestite svoju važnost u brizi za zdravlje te iskoristite pogodnosti preventivnih pregleda koje Vam nudimo u sve četiri poliklinike.