27. rujna 2021.

Mjesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke je najčešće sijelo raka kod žena, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. Najveći broj žena s dijagnosticiranim rakom dojke ima preko 50 godina, ali i mlađe žene mogu oboljeti od raka dojke. U Hrvatskoj svaka deseta žena oboljet će od raka dojke.

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojki, Affidea nudi akciju preventivni ultrazvučni, mamografski pregled dojki i magnetnu rezonancu dojki u trajanju od 01. do 31. listopada u svojim centrima Affidea Kalajžić u Splitu, Affidea Vita u Šibeniku te Affidea Čavka i Affidea Sveti Rok u Zagrebu.

Prevencija podrazumjeva provođenje samopregleda dojki, periodičkih ultrazvučnih i mamografskih pregleda. Preventivni pregled dojki preporučuje se svakoj ženi generativne dobi, inicijalnu mamografiju u dobi 38-40 godine, a inicijalni ultrazvučni pregled od 25 do 30 godine života, osim u slučajevima pozitivne obiteljske anamneze kada se započinje i ranije.

Prevenciju pretvorite u naviku jer je zdravlje u Vašim rukama!

mjesec dojki

Samopregled dojki preporuča se nakon dvadesete godine života i obavljati ga jednom mjesečno dok je s ultrazvukom dojke najbolje početi od 25. do 30. godine života kod žena s prosječnim rizikom za razvoja karcinoma dojke, ali i ranije kod žena s povišenim rizikom za karcinom dojke.

Do četrdesete godine života dovoljan je klinički i ultrazvučni pregled jednom godišnje ukoliko su klinički i ultrazvučni nalazi uredni. Nakon četrdesete godine preporučuje se mamografija svake 2 godine, a ultrazvuk jednom godišnje, uz redoviti samopregled jednom mjesečno te uredne kliničke, utrazvučne i mamografske nalaze.

Ako imate pozitivnu obiteljsku anamnezu preporuke se mijenjaju ovisno o procijenjenom riziku za karcinom dojke u što će Vas uputiti liječnik. Kod žena sa karcinomom dojke po prvoj ženskoj liniji (majka ili sestra) ili ako se u obitelji karcinom dojke pojavljuje u više generacija te u nekim drugim slučajevima povišenog rizika, preporučuje se započeti s mamografskim pregledima od 35. godine i provoditi ih jednom godišnje.

Također se kod žena s visokim rizikom za karcinom dojke kao i u još nekim posebnim indikacijama preporučuje u kontrole uvesti magnetska rezonancija (MR) dojki.

Ultrazvuk se može raditi i češće od jedanput godišnje ako žena sama primijeti promjene na dojci (napipa kvržicu, primijeti iscjedak pritiskom na bradavice, primijeti bolnost jedne ili obje dojke) ili ako je to preporuka liječnika.

Dan žena u Affidea poliklinikama

Prva mamografija kao i mamografske kontrole se preporučuju prema individualno procijenjenom riziku žene za karcinom dojke, ali najčešće se preporučuje sa navršenih 40 godina života. Mamografija se u tom slučaju radi svake dvije godine, a između toga ultrazvučni pregled. Iznimno kod određene morfologije (sastav) dojki, moguće je protokol pregleda mijenjati (kod nekih se dojki promjene bolje vide ultrazvukom, a kod nekih mamografijom).

 

Mamografsko snimanje i ultrazvučni pregled je najbolje obaviti od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa

 

Velika je mogućnost izliječenja ako se otkrije u ranom stadiju. Tumor veličine do 1 cm izlječiv je u 98% slučajeva. Iz tih razloga od vitalnog je značenja da žene redovito pregledavaju grudi i provode preventivne preglede u svrhu ranog otkrivanja promjena u dojci . Iako rijetko i muškarci mogu oboljeti od raka dojke.

 

Ukoliko niste, učinite ove jednostavne i bezbolne preglede i tako učinite korak više za svoje zdravlje, jer ništa nije važnije od zdravlja.