27. rujna 2021.

Mjesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke je najčešće sijelo raka kod žena, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. Najveći broj žena s dijagnosticiranim rakom dojke ima preko 50 godina, ali i mlađe žene mogu oboljeti od raka dojke. U Hrvatskoj svaka deseta žena oboljet će od raka dojke.

Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke u grupi Affidea Hrvatska obilježavamo akcijskim cijenama na preventivne preglede za dojke. Ovaj smo mjesec posvetili zdravlju žene fokusirajući se na dojke. Pozivamo naše pacijentice na redoviti sistematski pregled, a sve ostale da naprave samopregled dojki te preventivni pregled:

 • UZV – ultrazvučni pregled dojki
 • mamografija – mamografski pregled dojki
 • MR – magnetna rezonanca dojki.

Mjesec borbe protiv raka dojke u svim Affidea poliklinikama

Naša akcija traje cijeli mjesec (od 01. do 31. listopada) u svim centrima:

 1. Affidea Kalajžić u Splitu
 2. Affidea Vita u Šibeniku
 3. Affidea Čavka u Zagrebu
 4. Affidea Sveti Rok u Zagrebu.

Mjesec borbe protiv raka dojke kao podsjetnik na samopregled i preventivni pregled

Prevencija raka dojke podrazumijeva provođenje:

 1. samopregleda dojki
 2. periodičkih ultrazvučnih
 3. mamografskih pregleda.

Preventivni pregled dojki preporučuje se svakoj ženi generativne dobi, inicijalna mamografija u dobi 38-40 godina. Inicijalni ultrazvučni pregled u dobi 25 -30 godina života, osim u slučajevima pozitivne obiteljske anamneze kada se započinje i ranije.

Prevenciju pretvorite u naviku jer je zdravlje u Vašim rukama!

mjesec dojki

Mjesec borbe protiv raka dojke započnite samopregledom ako ga već niste napravili proteklih dana.

Samopregled dojki preporuča se nakon dvadesete godine života i obavljati ga jednom mjesečno, dok je s ultrazvukom dojke najbolje početi od 25. do 30. godine života kod žena s prosječnim rizikom za razvoja karcinoma dojke, ali i ranije kod žena s povišenim rizikom za karcinom dojke.

Do četrdesete godine života dovoljan je klinički i ultrazvučni pregled jednom godišnje ako su klinički i ultrazvučni nalazi uredni. Nakon četrdesete godine preporučuje se mamografija svake 2 godine, a ultrazvuk jednom godišnje, uz redoviti samopregled jednom mjesečno te uredne kliničke, utrazvučne i mamografske nalaze.

Ako imate pozitivnu obiteljsku anamnezu preporuke se mijenjaju ovisno o procijenjenom riziku za karcinom dojke u što će Vas uputiti liječnik. Kod žena s karcinomom dojke po prvoj ženskoj liniji (majka ili sestra) ili ako se u obitelji karcinom dojke pojavljuje u više generacija te u nekim drugim slučajevima povišenog rizika, preporučuje se započeti s mamografskim pregledima od 35. godine i provoditi ih jednom godišnje.

Također se kod žena s visokim rizikom za karcinom dojke, kao i u još nekim posebnim indikacijama, preporučuje u kontrole uvesti magnetska rezonancija (MR) dojki.

Ultrazvuk se može raditi i češće od jedanput godišnje ako:

 • žena sama primijeti promjene na dojci (napipa kvržicu, primijeti iscjedak pritiskom na bradavice, primijeti bolnost jedne ili obje dojke)
 • preporuči liječnik.

Dan žena u Affidea poliklinikama

Prva mamografija kao i mamografske kontrole se preporučuju prema individualno procijenjenom riziku žene za karcinom dojke. Najčešće se preporučuje s navršenih 40 godina života. Mamografija se u tom slučaju radi svake 2 godine, a između toga ultrazvučni pregled. Iznimno kod određene morfologije (sastav) dojki, moguće je protokol pregleda mijenjati (kod nekih se dojki promjene bolje vide ultrazvukom, a kod nekih mamografijom).

 

Mamografsko snimanje i ultrazvučni pregled je najbolje obaviti od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa

 

Velika je mogućnost izliječenja raka dojke ako se otkrije u ranom stadiju. Tumor veličine do 1 cm izlječiv je u 98% slučajeva. Iz tih razloga od vitalnog je značenja da žene redovito pregledavaju grudi i provode preventivne preglede u svrhu ranog otkrivanja promjena u dojci . Iako rijetko, i muškarci mogu oboljeti od raka dojke.

 

Ako još niste obavili samopregled, ultrazvuk, mamografiju ili MR dojke, neka vam ovaj mjesec, mjesec borbe protiv raka dojke, bude podsjetnik da to učinite čim prije, još ovaj mjesec, a samopregled još danas. Naručite se na ove jednostavne i bezbolne preglede! Učinite korak više za svoje zdravlje, jer ništa nije važnije od zdravlja.

1

27. rujna 2021.

Mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke u grupi Affidea Hrvatska obilježavamo akcijskim cijenama na preventivne preglede za dojke. Ovaj smo mjesec posvetili zdravlju žene fokusirajući se na dojke. Pozivamo naše pacijentice na redoviti sistematski pregled, a sve ostale da naprave samopregled dojki te preventivni pregled: UZV – ultrazvučni pregled dojki mamografija – mamografski pregled […]