10. svibnja 2021.

Serološko testiranje, brzi antigenski test i PCR test u Zagrebu, Šibeniku i Splitu

Testiranja na COVID-19 sve su razvijenija i preciznija. Vodeće farmaceutske tvrtke nastoje proizvesti što preciznije testove na infekciju COVID-19 kako bi testiranja na COVID-19 dala što točnije rezultate. Stoga, danas postoji više vrsta testova za SARC-CoV-2. Kada se i kojim testirati, kako saznati jeste li preboljeli CVID-19, a da to niste ni znali, imate li i koliko antitijela i kojim testom to otkriti, saznajte u nastavku ovog teksta.

U našim poliklinikama možete zatražiti termin za test na COVID-19. Vrlo rado ćemo Vas savjetovati o izboru testiranja na COVID-19.

 

Testiranja na COVID-19 u svim poliklinikama Affidea Hrvatska

Želite li provjeriti jeste li preboljeli COVID-19 /SARS-CoV-2 ili samo napraviti brzi antigenski test u slučaju sumnje na COVID-19 infekciju naše poliklinike stoje Vam na raspolaganju:

Testiranja na COVID-19 – PCR test

PCR test možete napraviti u dvjema poliklinikama:

 

testiranja na COVID-19

 

Važno je razlikovati antigenske i PCR testove od seroloških testova.

PCR testiranja na COVID-19

PCR testovi osjetljiviji su na prisutnost virusa i daju precizne rezultate i kod osoba koje još ne pokazuju simptome bolesti jer mogu uspješno prepoznati i vrlo male količine virusa. Prisutnost virusa dokazuju pronalaskom virusne RNK molekule, zbog čega virus mogu detektirati na manjem uzorku i prije nego što se razvije infekcija. Postupak uzimanja brisa sličan je kao kod antigenskih testova, a rezultat PCR testa možete očekivati unutar 36 sati od testiranja.

Antigenski i PCR testovi

Antigenski i PCR testovi ukazuju na prisutnost virusa u organizmu i pozitivan rezultat tih testova sugerira da ste trenutno zaraženi.

Antigenskim testovima mjerimo prisutnost ili odsutnost antigena (samih virusnih proteina) i to najčešće obilnog nukleokapsidnog proteina.
Poželjni tipovi uzorka su:

  • nazofaringealni
  • orofaringealni brisi.

No, treba napomenuti da kao i kod testova na bazi nukleinske kiseline, postoji nada da će slina ili vodica za usta pružiti održivu alternativu. No, trenutačno se to čini manje preciznom mogućnošću.

Danas je već, osim laboratorijskog PCR testiranja na COVID-19, dostupna nova tehnologija. Mnogo je jednostavnija i brža za izvođenje od trenutačno preporučenih testova pojačavanja nukleinske kiseline (NAAT).

Serološka testiranja na COVID-19

Za razliku od njih, serološki testovi ukazuju na prisutnost antitijela koje je vaš organizam razvio pri susretu s virusom i pozitivan rezultat na toj vrsti testova sugerira da ste ili preboljeli infekciju ili da ste bili u kontaktu s virusom.

Naime, mogli ste imati infekciju koja je imala izuzetno blage simptome ili je prošla bez simptoma. Da biste bili sigurni jeste li bili u kontaktu s virusom, rade se serološka testiranja. Najčešće se prvo razvijaju IgM, a zatim IgG antitijela.

Ako su IgM i IgG u nalazu negativni, to tumačimo to tumačimo da niste bili u kontaktu s virusom 7-10 dana prije dana testiranja.

Kada se može testirati?

Serološko testiranje možete napraviti uvijek, jedino se ne preporučuje u slučaju simptoma bolesti:

  • groznica
  • kašalj
  • povišena tjelesna temperatura
  • kihanje.

Napomena!

Postoji mogućnost da je osoba u inkubacijskom periodu, ako je bila u doticaju sa zaraženim osobama, što može značiti da ste se zarazila u zadnjih 7-10 dana, ali još nije pozitivna na ovom
testiranju. Važno je imati na umu da se, prema trenutačno dostupnim podacima, antitijela razvijaju najmanje 7-10 dana od infekcije.

Stoga, ako želite biti 100 % sigurni je li kod Vas riječ o COVID-19 infekciji, PCR test iz obriska nazofarniksa smatra se najtočnijim testom.

PCR test možete napraviti u jednoj od dvije poliklinike Affidea Hrvatska u Šibeniku ili Splitu. Naručite se na testiranje u Polikliniku Affidea Vita (Šibenik) ili u Polikliniku Affidea Čavka (Split).

Sukladno Vašem potrebama napravit ćemo jedno od testiranja na COVID-19 koje je relevantno.

U svim našim poliklinikama možete napraviti serološka testiranja na COVID-19 i brzi antigenski test. Affidea Hrvatska odgovara na izazove vremena i promptno se prilagođava potrebama pacijenata, kada je u pitanju COVID-19 / SARS-CoV-2.

 

 

1

10. svibnja 2021.

Serološko testiranje, brzi antigenski test i PCR test u Zagrebu, Šibeniku i Splitu

Testiranja na COVID-19 sve su razvijenija i preciznija. Vodeće farmaceutske tvrtke nastoje proizvesti što preciznije testove na infekciju COVID-19 kako bi testiranja na COVID-19 dala što točnije rezultate. Stoga, danas postoji više vrsta testova za SARC-CoV-2. Kada se i kojim testirati, kako saznati jeste li preboljeli CVID-19, a da to niste ni znali, imate li […]