CT abdomena brza je i pouzdana metoda koja Vam je dostupna u Affideinim centrima. CT pregled danas podrazumijeva MSCT (višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju), koja je jedna od najnaprednijih radioloških dijagnostičkih metoda snimanja.

Pomoću CT uređaja i X zraka te posebnih detektora produciramo snimke iz različitih kutova. To nam omogućava da dobijemo slike presjeka cijelog abdomena odnosno slike slojeva unutarnjih organa i tkiva.

Pacijente se šalje na CT kada je to zaista nužno jer su pacijenti izloženi rendgenskom zračenju većeg intenziteta u odnosu na klasično rendgensko snimanje.

 

Kada se koristi CT abdomena i zdjelice?

Ovu dijagnostičku metodu koristimo kada želimo dijagnosticirati:

· upalne promjene abdominalnih organa: upalu gušterače, žučnog mjehura, divertikulitis debelog crijeva, upalu crijevne stijenke, uvećane limfne čvorove

· ciste: jetre, bubrega, gušterače

· tumor: jetre, bubrega, gušterače, jajnika, mokraćnog mjehura i limfnih čvorova

· kamenac: bubrega, mokraćnog mjehura i žučnjaka

· aneurizme trbušne aorte (AAA)

· suženje i začepljenje trbušnih krvnih žila

· ozljede trbušnih organa: jetre, slezene, bubrega, rupturu crijeva

· druge patološke promjene u abdomenu.

 

Što je abdomen?

Abdomen je trbušna šupljina. Riječ je o anatomski vrlo složenom području u kojem se nalaze:

· vitalni organi probavnog sustava: završni dio jednjaka, želudac, dvanaesnik, tanko i debelo crijevo, jetra i žuč, gušterača

· bubrezi i mokraćovodi, slezena

· abdominalna aorta i donja šuplja vena – velike krvne žile.

U zdjelici se nalaze:

· mokraćni mjehur

· prostata i sjemeni mjehurići kod muškaraca

· maternica, jajovodi i jajnici kod žena.

Ošit ili dijafragma svojim pomicanjem uzrokuje pomicanje jetre, slezene, želuca i bubrega, što predstavlja problem kod provođenja radioloških tj. imaging pretraga trbuha – zato je pri snimanju potrebno zadržati dah na kratko vrijeme.

 

Kome se ne preporučuje CT abdomena?

Ne postoje apsolutne kontraindikacije za CT pregled abdomena, ali svaki CT pregled mora imati jasan dijagnostički cilj koji nije moguće postići neionizirajućim slikovnim metodama (ultrazvuk, magnetna rezonancija), kako bi se izbjeglo nepotrebno štetno djelovanje ionizirajućeg zračenja. Osobita pažnja u upućivanju na CT pregled potrebna je kod:

· trudnica

· djece.

Važna napomena!

U slučaju planirane trudnoće ili sumnje na trudnoću najsigurnije je obaviti CT abdomena u prvih 10 dana menstrualnog ciklusa kako bi se izbjeglo štetno djelovanje zračenja na plod.

 

O čemu morate obavijestiti svog liječnika ako vas pošalje na pretragu CT abdomena?

Liječnika morate obavijestiti o:

  • trudnoći ili planiranoj trudnoći
  • klaustrofobiji
  • alergiji na određenu hranu ili lijekove kako bi se izbjegla eventualna alergijska reakcija na jodna kontrastna sredstva koja se daju za vrijeme pretrage
  • potvrđenoj alergiji na kontrastna sredstva
  • bubrežnim bolestima
  • bolestima štitne žlijezde.

Liječnik će u navedenim slučajevima reći pacijentima što im je za činiti. Uobičajeno se propisuju lijekovi koji pomažu smanjiti rizik nastanka alergijske reakcije, a njih je potrebno uzeti u dva navrata prije pregleda, prema liječničkim uputama.

 

Kako se pacijenti pripremaju za CT abdomena?

1. Potrebno je donijeti liječničku uputnicu i sve medicinske nalaze te snimke koje mogu imati veze s ovom vrstom pretrage.

2. Pacijent ispunjava upitnik kako bismo potvrdili je li ta vrsta pregleda dijagnostički korisna u njegovom slučaju.

3. Potrebno je napraviti laboratorijske nalaze krvi koji ne bi smjeli biti stariji od 30 dana – odrediti razinu kreatinina u krvi. Detaljne laboratorijske pretrage možete napraviti u Affideinom laboratoriju.

4. Treba izbjegavati krutu hranu barem 4 sata prije pregleda CT abdomena.

5. Treba skinuti nakit i odjeću s metalnim dijelovima s područja trbuha i zdjelice jer prisustvo metala može značajno narušiti kvalitetu snimke.

6. Pacijentima se napominje da tijekom snimanja koje obično traje manje od deset sekundi moraju biti nepomični i ne smiju disati jer svaki pokret narušava kvalitetu snimke. Moguća su dva ili tri uzastopna snimanja za vrijeme istog pregleda.

CT abdomena- MSCT abdomena – Affidea Hrvatska

 

Kako se izvodi CT abdomena?

Ukupno CT pregled u pravilu traje manje od 30 minuta.

U rijetkim slučajevima radiološki tehnolog prije pregleda daje pacijentu bocu s bezbojnom tekućinom koja sadrži kontrast, kako bi se bolje prikazali želudac i crijeva. Tekućina se obično pije u dva navrata prije CT pregleda.

CT skener ima oblik velikog prstena. Koristi rendgensko zračenje odnosno rendgensku cijev koja kruži oko pacijenta koji se nalazi u ležećem položaju. Nasuprot cijevi nalaze se detektori rendgenskog zračenja. Njima se registrira do koje su mjere zrake propuštene kroz tijelo pacijenta te u kojoj su mjeri apsorbirane. Nakon što rendgenska cijev napravi puni krug oko pacijenta, kompjutorski se obrađuju signali prikupljeni na detektorima. Krevet na kojem pacijent leži pomiče se naprijed i nazad kroz prstenast okvir. Na ekranu računala producira se slika poprečnog presjeka kroz pojedini dio/organ.

CT pregled abdomena za kvalitetan prikaz zahtijeva od pacijenata da zadrže dah. Glasovne upute rendgenski tehničar daje na razglas. Cijeli proces snimanja od početka do kraja stručna osoba prati kroz staklo u susjednoj prostoriji.

Kada situacija to nalaže, pacijentu se daje kontrastno sredstvo putem cjevčice u venu da se poboljša prikaz pojedinih organa i krvnih žila. Ono se izlučuje mokraćom. Napominjemo kako intravensko kontrastno sredstvo ne utječe na tjelesne funkcije ni na sposobnost upravljanja vozilom, ali može uzrokovati smanjenje već ranije oštećene funkcije bubrega.

 

Napomena!

Dobro je konzumirati veće količine tekućine nakon pregleda, a dodatno trebaju biti na oprezu bolesnici s kroničnom bubrežnom bolešću ili pojedinim bolestima štitnjače (hipertireozom).

 

Je li pregled bolan i neugodan?

CT skeniranje je bezbolno. Zimogroznim pacijentima može biti hladno zbog rashlađene prostorije jer CT uređaj zahtijeva određenu temperaturu. Klaustrofobične osobe imaju strah od skučenih prostora pa mogu osjećati nervozu i nelagodu.

Ako ste dobili kontrast u venu, možete očekivati kratkotrajan osjećaj intenzivne topline duž tijela (osobito u zdjelici) te metalni okus u ustima, što je uobičajena pojava. U težim, ali vrlo rijetkim situacijama, kontrastno sredstvo može izazvati: svrbež, osip, mučninu, povraćanje ili glavobolju. U ekstremnim slučajevima zabilježeno je sljedeće: nedostatak zraka te oticanje ždrijela ili drugih dijelova tijela. Dođe li do razvoja tih simptoma, nužna je hitna liječnička pomoć.

Pregled djece mlađe dobi izvodi se u općoj anesteziji pod stalnom kontrolom anesteziološkog tima.

CT abdomena- MSCT abdomena – Affidea Hrvatska

 

Rezultati CT pregleda

Specijalist radiolog proučava CT slike te piše specijalistički nalaz.

Obratite nam se s povjerenjem. Vrsni specijalisti radiologije i najsuvremeniji CT uređaji stoje Vam na usluzi u našim dijagnostičkim centrima.