Magnetska rezonanca abdomena, medijastinuma i zdjelice

Nazad
Sistematski pregled Affidea Sveti Rok
Naprijed
Magnetska rezonanca mozga

Magnetska rezonanca abdomena, medijastinuma i zdjelice snimljena u sklopu WB-MRI pregleda predstavlja neinvazivnu i sigurnu metodu pregleda koja ne koristi ionizirajuće zračenje.
 
 
Naručite se na : +385 1 2316 704
 
 
Magnetska rezonanca = MR (eng. MRI magnetic resonance imaging)

Uvriježeni su još naziv magnetna rezonancija i skraćenica MRI.

Svrha magnetne rezonancije je omogućavanje specijalistima da dobiju uvid u pravo stanje organizma, ili kada je riječ o ciljanoj pretrazi, uvid u zdravstveno stanje pojedinih organa, utvrđivanje bolesti te praćenje učinaka liječenja.

MR uređaj omogućava oslikavanje svih tjelesnih struktura: glave, kralježnice, abdomena, zdjelice, zglobova, krvnih žila, prostate, enterografije, urografije

 

Utječe li magnetska rezonanca abdomena, medijastinuma i zdjelice nepovoljno na zdravlje?

Magnetska rezonanca abdomena, medijastinuma i zdjelice sigurna je dijagnostička metoda jer ne koristi ionizirajuće zračenje.

 

Tko je kandidat za MR abdomena, medijastinuma i zdjelice?

Kada liječnik opće medicine ili specijalist procjene da je ova pretraga neophodna, kako bi se ustanovila ili potvrdila dijagnoza te pratio proces liječenja, pacijenta se upućuje na magnetnu rezonanciju abdomena, medijastinuma i zdjelice.

Pregled je pogodan za punoljetne pacijente koje:

 • žele procijeniti svoje zdravstveno stanje
 • imaju neke simptome (bolovi, nelagoda…)
 • trebaju obaviti kontrolni onkološki pregled.

Trudnicama se ne preporučuje u prvom tromjesečju radi sigurnosti ploda.

Pacijenti s metalnim šipkama i vijcima u kostima, zubnim implantatima, umjetnim zglobovima te metalnim kirurškim stezaljkama u tijelu uglavnom mogu obaviti magnetnu rezonanciju bez straha od štetnih posljedica. Ako postoji dvojba kod Vašeg liječnika opće medicine ili sami niste sigurni, slobodno nam se javite prije narudžbe za pregled.

Kome se ne preporučuje magnetska rezonanca abdomena, medijastinuma i zdjelice?

Pacijentima s metalnim krhotinama poput „gelera“ i šrapnela u tijelu, kao i pacijentima s ugrađenim elektrostimulatorima srca ne preporučuje se magnetska rezonanca. Tu je važno napomenuti da se svaki slučaj zasebno razmatra te da specijalisti odlučuju o opravdanosti pretrage. Obratite nam se s punim povjerenjem! Razmotrit ćemo Vaš slučaj i usuglasiti mišljenja svojih specijalista.

Kada se izvodi magnetska rezonanca abdomena, medijastinuma i zdjelice?

Izvodi se kada želimo:

 • otkriti tumore u ranim fazama
 • otkriti fizičke abnormalnosti
 • dobiti uvid u trenutno zdravstveno stanje.

Što se sve analizira pri pregledu medijastinuma, abdomena i zdjelice?

 • rano otkrivanje tumorskih procesa u medijastinumu, jetri, gušterači, bubrezima, zdjelici…
 • evaluacija uvećanih limfnih čvorova
 • status velikih krvnih žila bez aplikacije kontrasta
 • anatomske varijante i anomalije
 • procjena stanja jetre, žučnih vodova i žučnog mjehura
 • pregled bubrega, eventualnog proširenja kanalnog sustava, cisti
 • status nadbubrežnih žlijezdi
 • veličina i izgled slezene
 • izgled mokraćnog mjehura, debljine stijenke
 • evaluacija prostate
 • izgled uterusa, jajnika, analiza cisti, mioma…
 • slobodna tekućina, apscesi i fistule u abdomenu i zdjelici

magnetska rezonanca abdomena, medijastinuma i zdjelice
 
 
Naručite se na : +385 1 2316 704
 
 

Zahtijeva li magnetska rezonanca abdomena, medijastinuma i zdjelice prethodnu pripremu pacijenta?

Standardno snimanje magnetnom rezonancijom ne zahtijeva posebnu pripremu. Poželjno je ne piti ni jesti, dakle biti natašte nekoliko sati prije pregleda, kako bi pomicanje želudca i crijeva što manje smetalo pri snimanju.

Pacijentu tijekom rezervacije termina napominjemo da odjene laganu odjeću bez metalnih dodataka kao što su gumbi, zatvarači i slično te da uklone nakit i piercinge.

 

Je li magnetska rezonanca abdomena, medijastinuma i zdjelice bolna pretraga?

Pretraga je bezbolna jer je riječ o neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi.

 

Kako se izvodi magnetska rezonanca abdomena, medijastinuma i zdjelice?

Magnetskaa rezonancaabdomena, medijastinuma i zdjelice je snimanje koje se izvodi u prostoriji s jakim magnetskim poljem. Nakon što se uklone svi metalni predmeti s odjeće i kože, pacijent liježe na stol uređaja, s glavom na posebno predviđeno mjesto. Nagib se može podešavati za veću udobnost.

Postavljamo drugi dio zavojnice te polagano uvlačimo stol s pacijentom u glavnu zavojnicu uređaja. Zavojnica našeg uređaja velikog promjera (70 cm) najveća je na tržištu te otvorena s obje strane, što klaustrofobičnim osobama bitno olakšava boravak u njoj i čini ga ugodnijim.

Pacijent mora potpuno mirno, nepomično ležati 5-30 minuta na pokretnom stolu u središtu uređaja s adekvatnim osvjetljenjem i ventilacijom, ovisno o tomu koju dijagnostičku tehniku koristimo. Naš radiolog iz susjedne prostorije ima direktan pogled na pacijenta te ga prati sve vrijeme preko kamere ugrađene u udaljenom dijelu zavojnice.

 

S obzirom na to da uređaj proizvodi određenu buku za vrijeme snimanja, pacijentu na izbor nudimo:

 • zaštitne slušalice
 • čepiće za uši.

Prednost slušalica je komunikacija između pacijenta i tehnologa te slušanje glazbe po želji pacijenta kako bi pregled protekao što ugodnije jer želimo svojim pacijentima pružiti najbolje korisničko iskustvo.

 

Pri pregledu se ne aplicira kontrastno sredstvo, no u slučaju da se otkriju neke bolesti koje je potrebno detaljnije analizirati, preporučuju se daljnje ciljano snimanje i pretrage kao što su npr. multifazni MR jetre s kontrastnim sredstvom, MR enterografija, MRCP, mpMRI prostate i sl.

 

magnetska rezonanca abdomena

Najsuvremeniji uređaj za MR u Poliklinici Affidea Čavka za što bolje iskustvo pacijenta

Novitet u Poliklinici Affidea Čavka uređaj je posljednje generacije jačine 1.5T s novim Biomatrix softverom. Uz nova softverska rješenja kombiniraju se i visokorezolucijske zavojnice. Ova kombinacija omogućava dobivanje još kvalitetnijih dijagnostičkih rezultata i skraćuje vrijeme trajanja pretrage što je velika prednost za pacijente jer je mnogima teško ostati nepomičan u jednom te istom položaju sve vrijeme.

Novi uređaj nudi niz naprednih tehnika snimanja, koje između ostalog, omogućavaju smanjenje buke koju uređaji starijih generacija proizvode za vrijeme snimanja. Naš uređaj radi na principu tzv. quiet sekvence te warp sekvence.

Pregled nije štetan jer se ne bazira na ionizirajućem zračenju. Stoga, može se ponavljati ili dopunjavati bez bojazni i štetnih posljedica.

Naručite se na pregled u Polikliniku Affidea Čavka. Naši stručnjaci stoje Vam na raspolaganju!

Naručite se na : +385 1 2316 704