Magnetska rezonanca mozga ili MR glave neinvazivna je radiološka metoda slikovnog prikaza presjeka mozga, gdje možemo vidjeti:

 • hipofizu – žlijezdu veličine graška smještenu u koštanom tkivu na bazi mozga
 • orbite
 • temporalne kosti.

Uvriježeni su još naziv magnetna rezonancija i skraćenica MR.
 
 
Naručite se na : +385 1 2316 704
 
 
Magnetna rezonancija = MRI (eng. MRI magnetic resonance imaging)

Svrha ove pretrage je omogućavanje specijalistima da dobiju uvid u pravo stanje organizma, ili kada je riječ o ciljanoj pretrazi, uvid u zdravstveno stanje pojedinih organa, utvrđivanje bolesti te praćenje učinaka liječenja.

MR uređaj omogućava oslikavanje svih tjelesnih struktura: glave, kralježnice, abdomena, zdjelice, zglobova, krvnih žila, prostate, enterografije, urografije

Utječe li magnetska rezonanca mozga nepovoljno na zdravlje?

Magnetska rezonanca mozga sigurna je dijagnostička metoda. Ova tehnika snimanja ne koristi ionizirajuće zračenje pa je zato smatramo sigurnim postupkom.

Tko je kandidat za MRI mozga?

Kada liječnik opće medicine ili specijalist neurologije procjene da je ova pretraga neophodna, kako bi se ustanovila ili potvrdila dijagnoza te pratio proces liječenja, pacijenta se upućuje na magnetnu rezonanciju mozga.

Ovoj tehnici snimanja mogu biti podvrgnuti pacijenti svih dobnih skupina. Može se primjenjivati i kod inače osjetljivih skupina kao što su djeca i trudnice, uz napomenu da se trudnicama ne preporučuje u prvom tromjesečju radi sigurnosti ploda.

Magnetska rezonanca mozga preporučuje se u svim slučajevima kada se sumnja na oštećenja:

 • mozga
 • moždanih krvnih žila.

MRI mozga najbolji je pregled za:

 • dokazivanje moždanog udara koji se davno dogodio
 • utvrđivanje nedavnog moždanog udara
 • procjenu uzroka smetnji pamćenja
 • kronične bolesti.

Ovom pretragom možemo dijagnosticirati:

 • multiplu sklerozu
 • upalne bolesti
 • tumore
 • oštećenja moždanih živaca
 • poremećaje hipofize
 • vrtoglavice
 • glavobolje
 • smetnje sluha.

Pacijenti s metalnim šipkama i vijcima u kostima, zubnim implantatima, umjetnim zglobovima te metalnim kirurškim stezaljkama u tijelu uglavnom mogu obaviti magnetnu rezonanciju bez bojazni od štetnih posljedica. Ako postoji dvojba kod Vašeg liječnika opće medicine ili sami niste sigurni, slobodno nam se javite prije narudžbe za pregled.

Poželjno je da pacijenti s ugrađenim zubnim implantatima donesu svoju implantacijsku knjižicu, koju su dobili u stomatološkoj ordinaciji u kojoj su im ugrađeni zubni implantati, kao i pismenu potvrdu da pacijent može napraviti MRI pretragu

Kome se ne preporučuje magnetska rezonanca mozga?

Pacijentima s metalnim krhotinama poput „gelera“ i šrapnela u tijelu, kao i pacijentima s ugrađenim elektrostimulatorima srca ne preporučuje se magnetska rezonanca. Tu je važno napomenuti da se svaki slučaj zasebno razmatra te specijalisti odlučuju o opravdanosti pretrage. Obratite nam se s punim povjerenjem! Razmotrit ćemo Vaš slučaj i usuglasiti mišljenja svojih specijalista.

magnetna rezonancija mozga – Affidea Hrvatska
 
 
Naručite se na : +385 1 2316 704
 
 

Koje su prednosti MR mozga u odnosu na druge dijagnostičke metode?

 • Magnetska rezonanca mozga daje nam detaljne dijagnostičke informacije o različitim bolestima (npr. tumor mozga, anomalije…).
 • To je jedina neinvazivna pretraga bez ionizirajućeg zračenja.
 • Nema dokazanih štetnosti.
 • Kvalitetan prikaz arterije i vene u glavi bez intravenske primjene kontrastnog sredstva.
 • Intravenski kontrast tek je ponekad potreban za dodatnu analizu i to najčešće kod upalnih bolesti ili tumora.
 • Za razliku od rendgenskog snimanja (RTG) i višeslojne kompjutorizirane tomografije (MSCT), MRI mozga za dobivanje dijagnostičkih slika ne upotrebljava rendgenske zrake, već snažan magnet i radiovalove.

Zahtijeva li magnetska rezonanca mozga prethodnu pripremu pacijenta?

Standardno snimanje magnetnom rezonancijom ne zahtijeva posebnu pripremu. Pacijentu tijekom rezervacije termina napominjemo da odjene laganu odjeću bez metalnih dodataka kao što su gumbi, zatvarači i slično te da uklone nakit i piercinge.

Što se tiče MR pretrage mozga, ni ovdje nije potrebna posebna priprema, osim što tijekom dogovaranja termina pregleda savjetujemo pacijenticama da ne nanose šminku na lice te da dođu bez nakita ili da prije snimanja skinu sav metalni nakit i piercinge.

Je li magnetska rezonanca mozga bolna pretraga?

Pretraga je bezbolna jer je riječ o neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi.

Kako se izvodi MR mozga?

Magnetska rezonanca mozga snimanje je koje se izvodi u prostoriji s jakim magnetskim poljem. Nakon što se uklone svi metalni predmeti s odjeće i kože, pacijent liježe na stol uređaja, s glavom na posebno predviđeno mjesto. Nagib se može podešavati za veću udobnost.

Postavljamo drugi dio zavojnice te polagano uvlačimo stol s pacijentom u glavnu zavojnicu uređaja. Zavojnica našeg uređaja s promjerom od 70 cm najveća je na tržištu te otvorena s obje strane, što klaustrofobičnim osobama bitno olakšava boravak u njoj i čini ga ugodnijim.

Pacijent mora potpuno mirno, nepomično ležati 20-ak minuta, koliko traje snimanje, na pokretnom stolu u središtu uređaja s adekvatnim osvjetljenjem i ventilacijom. Naš radiolog iz susjedne prostorije ima direktan pogled na pacijenta te ga prati sve vrijeme preko kamere ugrađene u udaljenom dijelu zavojnice.

S obzirom na to da uređaj proizvodi određenu buku za vrijeme snimanja, pacijentu na izbor nudimo:

 • zaštitne slušalice
 • čepiće za uši.

Prednost slušalica je komunikacija između pacijenta i tehnologa te slušanje glazbe po želji pacijenta kako bi pregled protekao što ugodnije jer želimo svojim pacijentima pružiti najbolje korisničko iskustvo.

magnetska rezonanca

Najsuvremeniji uređaj za MR u Poliklinici Affidea Čavka za što bolje iskustvo pacijenta

Novitet u Poliklinici Affidea Čavka uređaj je posljednje generacije jačine 1.5T s novim Biomatrix softverom. Uz nova softverska rješenja kombiniraju se i visokorezolucijske zavojnice. Ova kombinacija omogućava dobivanje još kvalitetnijih dijagnostičkih rezultata i skraćuje vrijeme trajanja pretrage što je velika prednost za pacijente jer je mnogima teško ostati nepomičan u jednom te istom položaju sve vrijeme.

Novi uređaj nudi niz naprednih tehnika snimanja, koje između ostalog, omogućavaju smanjenje buke koju uređaji starijih generacija proizvode za vrijeme snimanja. Naš uređaj radi na principu tzv. quiet sekvence te warp sekvence.

Pregled nije štetan jer se ne bazira na ionizirajućem zračenju. Stoga, može se ponavljati ili dopunjavati bez bojazni i štetnih posljedica.

Naručite se na pregled u Polikliniku Affidea Čavka. Naši stručnjaci stoje Vam na raspolaganju!

Naručite se na : +385 1 2316 704