Mamografija je radiološka pretraga koja koristi male doze ionizirajućeg zračenja za prikaz tkiva dojki. Obavlja se na posebnom rendgenskom uređaju – mamografu, koji služi isključivo za snimanje dojki i za zahvate koji se rade pod kontrolom istog.

Mamografija i UZV dojki su komplementarne metode koje predstavljaju standard u otkrivanju tumora dojki, kao i ostalih promjena u dojkama. Male doze ionizirajućeg zračenja kojima je žena prilikom mamografije izložena predstavljaju daleko manji rizik od koristi koju mamografija pruža.

Prva mamografija se obično preporučuje ženama u dobi od 40 godina, u slučaju indikacije moguće i ranije.

Ovaj pregled ne zahtijeva posebnu pripremu. Prilikom dolaska na pregleda nemojte koristiti losion, kremu, puder ili dezodorans jer većina tih proizvoda sadrži tvari koje se mogu prikazati na snimkama i otežati analizu slika. Pregled obično traje 15-20 minuta, a tijekom pregleda pacijent mora stajati, dok se dojke komprimiraju.

Mamografsko snimanje je najbolje obaviti od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa.

Ako imate pozitivnu obiteljsku anamnezu preporuke se mijenjaju ovisno o procijenjenom riziku za karcinom dojke u što će Vas uputiti liječnik. Kod žena sa karcinomom dojke po prvoj ženskoj liniji (majka ili sestra) ili ako se u obitelji karcinom dojke pojavljuje u više generacija te u nekim drugim slučajevima povišenog rizika, preporučuje se započeti s mamografskim pregledima od 35. godine i provoditi ih jednom godišnje.

Također se kod žena s visokim rizikom za karcinom dojke kao i u još nekim posebnim indikacijama preporučuje u kontrole uvesti magnetska rezonancija (MR) dojki.

U Poliklinici Affidea Sveti Rok možete obaviti tomosintezu ( 3D mamografiju) na novom digitalnom mamografu Siemens Revelation.

3D mamografija je nova tehnologija koja koristi veći broj projekcija iz više kutova svake dojke te slojevito snima dojke što omogućuje analizu svakog pojedinog sloja uz manji efekt preklapanja tkiva. Tomosinteza povećava osjetljivost mamografije za detekciju benignih i malignih promjena – studije su pokazale da se tomosintezom otkrije 34% karcinoma više kod svih dobnih skupina te da se smanjuje broj lažno pozitivnih nalaza.

Prednosti tomosinteze su kod detekcije poremećaja strukture tkiva dojke bez jasno deformirane tvorbe (distorzija). Također je smanjena potreba za dodatnim dijagnostičkim postupcima. Nedostatak digitalne mamografije sa tomosintezom je nešto veća srednja glandularna doza ionizantnog zračenja u odnosu na klasičnu mamografiju ali su vrijednosti manje od dijagnostičke referentne razine koja je propisana Pravilnikom o uvjetima za primjenu izvora ionizirajućeg zračenja.

TKO TREBA TOMOSINTEZU?

Svaka žena koja ide na mamografiju treba uzeti u obzir i 3D mamografiju (u nekim zemljama je tomosinteza standard). Prva tomosinteza se obično preporučuje ženama u dobi od 40 godina, u slučaju
indikacije moguće i ranije. Tomosinteza je naročito korisna kod žena sa obilnim i gustim žljezdanim
parenhimom jer se izbjegava preklapanje tkiva.

Kod tomosinteze je bolja detekcija i definiranje veličine i rubova lezije, bolja je procjena mikrokalcifikata, dilatiranih mliječnih kanalića, retrakcije potkožja. Kompresija dojki kod tomosinteze je manja i ugodnija za žene , a sam postupak snimanja se ne razlikuje od standarne mamografije.

MAMOGRAFIJA OBJE DOJKE 400 kn
MAMOGRAFIJA JEDNE DOJKE 200 kn
MAMOGRAFIJA+UZV DOJKE 600 kn

TOMOSINTEZA 600 kn

Mamografski pregled obično traje oko15-20 minuta, tijekom pregleda pacijent mora mirno stajati. Pregled je u pravilu bezbolan, a može se pojaviti određena nelagoda uslijed pritiska dojke kompresijskom pločom.

Dijagnostika tijela

Novosti

Saznaj više