Mamografija - Affidea Hrvatska

Mamografija je metoda pregleda dojki koja se obavlja na posebno konstruiranom rendgenskom uređaju – mamografu koji služi isključivo za snimanje dojki,a zbog svoje jednostavnosti i korisnosti mamografija još uvjek predstavlja neizmjerno bitnu metodu u otkrivanju raka dojke.
Mamografija omogućava precizno otkrivanje promjena na tkivu dojke i to čak do dvije godine prije običnog pregleda indiciranog pojavom simptoma ili opipljive kvržice.

Ovaj pregled ne zahtijeva posebnu pripremu. Međutim, zamolit ćemo Vas da na dan pregleda ne koristite losione, kreme niti dezodoranse, s obzirom da većina tih proizvoda sadržava supstance koje se mogu prikazati na radiološkim slikama te tako otežati precizno očitanje nalaza. Pregled obično traje 15-20 minuta, tijekom pregleda pacijent mora mirno stajati.
Mamografsko snimanje je najbolje obaviti oko 5. do 10. dana menstrualnog ciklusa.

Iako se doza zračenja rendgen aparata drži na apsolutnom minimumu,ova pretraga ipak podrazumijeva određenu količinu zračenja. Kako bi se omogućilo minimalno rendgensko zračenje i pri tome dobila kvalitetna i pouzdana snimka, koristi se kompresijska ploča. Uslijed korištenja kompresijske ploče pregled može podrazumijevati određeni pritisak i nelagodu, ali zbog toga nije manje siguran.

 

 

MAMOGRAFIJA 400 kn

Ovaj pregled ne zahtijeva posebnu pripremu. Međutim, zamolit ćemo Vas da na dan pregleda ne koristite losione, kreme niti dezodoranse, s obzirom da većina tih proizvoda sadržava supstance koje se mogu prikazati na radiološkim slikama te tako otežati precizno očitanje nalaza.

Mamografsko snimanje je najbolje obaviti oko 5. do 10. dana menstrualnog ciklusa.

pregled obično traje 15-20 minuta
tijekom pregleda pacijent mora mirno stajati
pregled je u pravilu bezbolan
može se pojaviti određena nelagoda
uslijed pritiska dojke kompresijskom pločom

Iako se doza zračenja rendgen aparata drži na apsolutnom minimumu, ova pretraga ipak podrazumijeva određenu količinu zračenja.

Kako bi se omogućilo minimalno rendgensko zračenje i pri tome dobila kvalitetna i pouzdana snimka, koristi se kompresijska ploča.

Uslijed korištenja kompresijske ploče pregled može podrazumijevati određeni pritisak i nelagodu, ali zbog toga nije manje siguran

Dijagnostika tijela

Novosti

Saznaj više