Mamografija je radiološka pretraga koja koristi male doze ionizirajućeg zračenja za prikaz tkiva dojki. Obavlja se na posebnom rendgenskom uređaju – mamografu, koji služi isključivo za snimanje dojki i za zahvate koji se rade pod kontrolom istog.

Mamografija i UZV dojki su komplementarne metode koje predstavljaju standard u otkrivanju tumora dojki, kao i ostalih promjena u dojkama. Male doze ionizirajućeg zračenja kojima je žena prilikom mamografije izložena predstavljaju daleko manji rizik od koristi koju mamografija pruža.

Prva mamografija se obično preporučuje ženama u dobi od 40 godina, u slučaju indikacije moguće i ranije.

Ovaj pregled ne zahtijeva posebnu pripremu. Prilikom dolaska na pregleda nemojte koristiti losion, kremu, puder ili dezodorans jer većina tih proizvoda sadrži tvari koje se mogu prikazati na snimkama i otežati analizu slika. Pregled obično traje 15-20 minuta, a tijekom pregleda pacijent mora stajati, dok se dojke komprimiraju.

Mamografsko snimanje je najbolje obaviti od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa.

 

MAMOGRAFIJA OBE DOJKE 400 kn
MAMOGRAFIJA JEDNE DOJKE 200 kn
MAMOGRAFIJA+UZV DOJKE 600 kn

Mamografski pregled obično traje oko15-20 minuta, tijekom pregleda pacijent mora mirno stajati. Pregled je u pravilu bezbolan, a može se pojaviti određena nelagoda uslijed pritiska dojke kompresijskom pločom.

Dijagnostika tijela

Novosti

Saznaj više