Mamografija - Affidea Hrvatska

Mamografija je radiološka pretraga koja koristi male doze ionizirajućeg zračenja za prikaz tkiva dojki. Obavlja se na posebnom rendgenskom uređaju – mamografu, koji služi isključivo za snimanje dojki i za zahvate koji se rade pod kontrolom istog.

Mamografija i UZV dojki su komplementarne metode koje predstavljaju standard u otkrivanju tumora dojki, kao i ostalih promjena u dojkama. Male doze ionizirajućeg zračenja kojima je žena prilikom mamografije izložena predstavljaju daleko manji rizik od koristi koju mamografija pruža.

Prva mamografija se obično preporučuje ženama u dobi od 40 godina, u slučaju indikacije moguće i ranije.

Ovaj pregled ne zahtijeva posebnu pripremu. Prilikom dolaska na pregleda nemojte koristiti losion, kremu, puder ili dezodorans jer većina tih proizvoda sadrži tvari koje se mogu prikazati na snimkama i otežati analizu slika. Pregled obično traje 15-20 minuta, a tijekom pregleda pacijent mora stajati, dok se dojke komprimiraju. Mamografsko snimanje je najbolje obaviti od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa.

 

MAMOGRAFIJA 400 kn

Mamografski pregled obično traje oko15-20 minuta, tijekom pregleda pacijent mora mirno stajati. Pregled je u pravilu bezbolan, a može se pojaviti određena nelagoda uslijed pritiska dojke kompresijskom pločom.

Dijagnostika tijela