Imate li poteškoća s disanjem? Nakon preboljene infekcije COVID-19 nemate dovoljno zraka i brže se umarate? Dugogodišnji ste pušač? Radite s materijalima kao što je azbest? Bolujete li od respiratornih bolesti ili imate alergiju na pelud? Vrijeme je za posjet pulmologu. Pulmološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka izvode specijalisti pulmologije s dugogodišnjim iskustvom uz pomoć najsuvremenije digitalne dijagnostičke tehnologije. Radimo detaljnu dijagnostiku, procjenu znakova i simptoma bolesti dišnog sustava, planiramo terapiju i provodimo liječenje ne samo pluća već i nosa, sinusa, ždrijela i bronha.
Obratite pažnju na sljedeće simptome: kašalj, iskašljaj, zaduhu (dispneja) i bol u prsima. Ako traju već neko vrijeme, ne riskirajte da se situacija zakomplicira jer teška se oboljenja pluća dugotrajno liječe, a i oporavak dugo traje. Ne odgađajte odlazak pulmologu.

 

Što su pluća, kako rade i čemu služe?

Pluća su naši primarni organi respiratornog sustava, a teže oko 1,3 kg. Sastoje se od dvaju plućnih krila, koja su smještena u šupljini grudnog koša. Desno je plućno krilo teže i veće od lijevog, a razlog je taj što lijevo plućno krilo dijeli prostor sa srcem. Uloga pluća odnosno dišnog sustava jest izmjena dvaju plinova – kisika i ugljikova dioksida. Ta se izmjena odvija između milijuna plućnih mjehurića i kapilara koje ih okružuju.

Pulmološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka – Jordanovac 99

Što je pulmologija?

Pulmologija je specijalistička grana medicine koja se bavi:

Ø plućnim sustavom

Ø funkcionalnošću plućnog sustava

Ø bolestima koje napadaju dišni sustav.

Pluća najviše oštećuju sljedeće bolesti: rak pluća (pušenje), upala pluća te kronična opstruktivna plućna bolest (kronični bronhitis i emfizem).

Određena zanimanja mogu biti pogubna za pluća. Zaposlenici koji obavljaju poslove, koji su u opisu tih zanimanja, trebaju redovito dolaziti na sistematski pregled. U sklopu sistematskog pregleda obavezni su pulmološki pregled i dijagnostičke pretrage pluća odnosno respiratornog sustava. Naime, velik broj tih zaposlenika obolijeva od tzv. profesionalnih bolesti pluća jer su tijekom svog radnog staža izloženi štetnim supstancama poput: ugljene prašine, azbestnih vlakana

 

Kako se izvodi pulmološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka?

Pluća su naši vitalni organi i zato im trebamo posvetiti posebnu pažnju i skrb. Pulmološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka obuhvaća klinički pregled i dijagnostičke pretrage (prema procjeni naših pulmologa), koji prethodno ispituju pacijenta o simptomima i dosadašnjim bolestima, uzimajući pacijentovu i obiteljsku anamnezu. Tijekom naručivanja pacijenata naše osoblje napominje pacijentu da prilikom dolaska na pulmološki pregled ponese svu svoju medicinsku dokumentaciju i popis lijekova koje redovito uzima.

Nakon razgovora s pacijentom i fizikalnog pregleda slijedi auskultacija plućnog zvuka stetoskopom.

Dijagnosticiramo i liječimo: opstruktivne bolesti pluća, alergije, rinokonjuktivitis, kronični rinitis/rinosinusitis, tuberkulozu, netuberkulozne infekcije.

Radimo i dijagnostiku bolesti pleure: pleuralne izljeve, infekcije i tumore. Naši pulmolozi na temelju nalaza i pregleda donose mišljenje o patološkom nalazu snimki pluća.

Pulmološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka podrazumijeva i praćenje pacijenata s plućnim nodusima, procjenjivanje uvećanih limfnih čvorova sredoprsja, plućnih manifestacija drugih bolesti te praćenje osoba koje spadaju u post-COVID skupinu pacijenata.

Ako ste već dobili nalaz pulmologa, a želite čuti drugo mišljenje, naši vam pulmolozi, također, stoje na raspolaganju.

Pulmološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka – Jordanovac 99

 

Koje se dijagnostičke pretrage vezane za dišni sustav mogu obaviti u Poliklinici Affidea Čavka?

· spirometrija

· alergološko testiranje

· pulmološka obrada nakon preboljene infekcije Covid-19

· radiologija torakalnog područja: RTG torakalnih organa, „low dose“ CT toraksa

Iako u našim centrima izvodimo magnetnu rezonanciju, ovdje treba napomenuti da je MRI kao dijagnostička pretraga pluća slabija u odnosu na CT, osobito kada treba dijagnosticirati abnormalnosti u plućima. To je najveći razlog zašto se MRI ne koristi često za snimanje prsnog koša.

 

Kako se naručiti na pulmološki pregled u Poliklinici Affidea Čavka?

Ako vam je liječnik opće medicine preporučio pulmološki pregled, možete se naručiti u našu Polikliniku Affidea Čavka, koja se nalazi na adresi Jordanovac 99.

Dostupni smo vam na sljedećim brojevima telefona:

Nazovite +385 1 2316 704

Nazovite +385 1 2300 613

Možete se naručiti i elektroničkom poštom: poliklinika-cavka@affidea.com.

Stojimo vam na usluzi od ponedjeljka do petka od 7:00 do 20:00.