3T magnetska rezonanca koljena u Poliklinici Affidea Sveti Rok izvodi se u najmodernijem uređaju za magnetsku rezonancu, Siemensovom uređaju Magnetom Vida 3T. Ovaj uređaj omogućava veću udobnost pacijentima, kraće trajanje pretrage, a radiolozima veću preciznost snimanja. Riječ je o dijagnostičkoj pretrazi koja se provodi radi otkrivanja te procjene akutnih i kroničnih ozljeda koljenskog zgloba.
Predstavlja ugodnije iskustvo za pacijenta jer se kraće zadržava u tunelu uređaja. Ovo je snimanje optimalno za klaustrofobične osobe jer prostranošću tunela ublažava osjećaj anksioznosti.
3T magnetsku rezonancu karakterizira iznimno visoka preciznost, zbog čega je smanjena potreba za ponavljanjem snimanja u slučaju pomicanja pacijenta tijekom pretrage. Daje najbolji prikaz anatomskih detalja organa i tkiva u vrhunskoj rezoluciji slike. Buka koju proizvodi znatno je blaža u odnosu na slične uređaje.

 

3T magnetska rezonanca koljena u Poliklinici Affidea Sveti Rok

3T magnetska rezonanca koljena najpreciznija je metoda za oslikavanje koljena. Omogućava jasan prikaz sitnih anatomskih detalja. Isprva se 3T magnetska rezonanca primarno koristila samo za neurološka snimanja. No, sve veći broj studija pokazao je njezine dobre mogućnosti i prednosti u muskuloskeletnom oslikavanju.

Snimanja magnetskom rezonancijom uglavnom se izvode pri statičkim magnetskim poljima jakosti 1,5T i 3T. Najveća prednost 3T magnetske rezonance leži u povećanju omjera signala i šuma (SNR), što omogućuje snimanje s većom prostornom rezolucijom. Zbog toga snimanje traje kraće, bolja je kvaliteta snimke te se smanjuje šansa za artefakte gibanja. 3T magnetska rezonanca ostvaruje veliko polje snimanja 55 x 55 x 50 cm. Za razliku od rendgenskog snimanja, ultrazvučne dijagnostike ili kompjutorizirane tomografije, 3T MR daje bolji uvid u pojedine dijelove tijela i promjene uvjetovane različitim bolestima.

3T magnetska rezonanca koljena ima veću osjetljivost za anatomske detalje i promjene, zbog čega daje više kliničkih informacija u usporedbi s magnetskom rezonancom 1,5 T.

3T magnetska rezonanca koljena - Poliklinika Affidea Sveti Rok

 

Što može otkriti magnetska rezonanca koljena?

Danas se još uvijek redovito izvodi klasična radiologija kao prvi način snimanja za dijagnostiku patologije koljena, i to prvenstveno koštanih struktura. 3T magnetska rezonanca koljena optimalna je metoda za karakterizaciju:

  • ozljeda meniska
  • križnog ligamenta
  • kolateralnog ligamenta
  • poremećaja zglobne hrskavice
  • sinovije (zglobne tekućine)
  • tetiva.

Kako se pripremiti za 3T magnetsku rezonancu koljena?

Za 3T magnetsku rezonancu koljena nije potrebna posebna priprema.

 

Koliko traje 3T magnetska rezonanca koljena?

MR koljena može se izvoditi na sustavima slabije jačine polja, uključujući uređaje s otvorenim tunelom, a najčešće se izvodi na zatvorenim MR uređajima jačine magnetskog polja 1.5T ili 3T. U Affideinim poliklinikama imamo obje vrste MR uređaja.

3T magnetska rezonanca koljena traje 20-40 minuta, ovisno o:

  • polju snimanja
  • patologiji
  • broju sekvenci
  • debljini sloja.

Protokol brzog snimanja koljena na 3T uređaju za magnetsku rezonancu, zbog porasta SNR-a, može trajati desetak minuta, a jednako tako pružati visokokvalitetne slike.

 

Boli li pregled magnetske rezonance koljena i je li to sigurna pretraga za pacijente?

Pregled je bezbolan i siguran jer nema ionizirajućeg zračenja. Pacijent treba biti miran tijekom snimanja kako ne bi pomicanjem tijela uzrokovao smanjenu rezoluciju slike.

 

Na što treba upozoriti specijalista?

Pacijent treba upozoriti na eventualne operacije i rezove na području koje se snima, ima li već dijagnosticiran tumor, ugrađen implantat, stent, pacemaker, geler u tijelu, nosi li metalni ortodontski aparat, ima li ugrađene zubne implantate, fiksni most te boluje li od dijabetesa i od kojeg tipa.

3T magnetska rezonanca koljena - Poliklinika Affidea Sveti Rok

 

Kada se može, a kada ne može napraviti 3T magnetska rezonanca koljena?

Osobe s ugrađenim metalnim implantatima ne mogu ići na magnetsku rezonancu (MR), dok je u slučaju titanskih implantata, snimanje dozvoljeno, no uz neophodnu liječničku potvrdu.

Kad je riječ o magnetskoj rezonanci kod pacijenata s ugrađenim stentom, neophodno je da prođe punih 6 mjeseci od operacije.

Kod pacijenata s pacemakerima, magnetska rezonanca nije moguća, osim ako su u pitanju novi tipovi pacemakera, za što nam je potrebna liječnička potvrda. Ima li pacijent geler u tijelu, magnetska rezonanca nije moguća.

Mobilni aparatić za zube ne predstavlja prepreku za obavljanje pretrage. Ima li pacijent zubne implantate, fiksne mostove ili fiksni metalni aparatić za zube, potrebna je liječnička potvrda da može obaviti MR snimanje.

Zatražite termin za bržu, jednostavniju, precizniju i ugodniju magnetsku rezonancu koljena u Poliklinici Affidea Sveti Rok.