3T magnetska rezonanca mozga u Poliklinici Affidea Sveti Rok izvodi se u najmodernijem uređaju za magnetsku rezonancu, Siemensovom uređaju Magnetom Vida 3T. Ovaj uređaj omogućava veću udobnost pacijentima, kraće trajanje pretrage, a radiolozima veću preciznost snimanja.

 

Kakva je pretraga 3T magnetska rezonanca mozga?

3T magnetska rezonanca mozga ili MR glave neinvazivna je radiološka metoda slikovnog prikaza presjeka mozga koja neurolozima omogućava najbolji uvid tj. prikaz anatomskih detalja mozga u vrhunskoj rezoluciji slike. Karakterizira je iznimno visoka preciznost.

Predstavlja ugodnije iskustvo za pacijenta jer se kraće zadržava u tunelu uređaja. Ovo je snimanje optimalno za klaustrofobične osobe jer prostranošću tunela ublažava osjećaj anksioznosti.

Smanjena je potreba za ponavljanjem snimanja u slučaju pomicanja pacijenta tijekom pretrage, a buka koju proizvodi 3T uređaj je blaža u odnosu na druge MR uređaje.

 

Kada se preporučuje 3T magnetska rezonanca mozga?

Magnetska rezonanca mozga preporučuje se u svim slučajevima kada liječnici posumnjaju na oštećenja:

 • mozga
 • moždanih krvnih žila.

Magnetska rezonanca mozga može se obavljati i kod osjetljivih skupina: djece i trudnica, uz napomenu da trudnice izbjegavaju snimanje u prvom tromjesečju.

3T magnetska rezonanca mozga može utvrditi sljedeće:

 • moždani udar koji se davno dogodio
 • nedavni moždani udar
 • uzrok smetnji pamćenja
 • kronične bolesti
 • multiplu sklerozu
 • upalne bolesti
 • tumore
 • oštećenje moždanih živaca
 • poremećaj hipofize
 • vrtoglavice
 • glavobolje
 • smetnje sluha.

3T magnetska rezonanca mozga - Poliklinika Affidea Sveti Rok

 

3T magnetska rezonanca mozga u Poliklinici Affidea Sveti Rok

3T magnetska rezonanca primarno se koristi za neurološka snimanja, ali danas ima sve širu primjenu. Snimanja magnetskom rezonancijom najviše se izvode pri statičkim magnetskim poljima jakosti 1,5T i 3T. 3T magnetska rezonanca mozga u odnosu na 1.5T magnetsku rezonancu ima veću osjetljivost za anatomske detalje i promjene. Zato dobivamo više kliničkih informacija.

Najveća prednost 3T magnetske rezonance je povećani omjer signala i šuma (SNR), što realizira snimanje s većom prostornom rezolucijom. Zbog toga imamo kraće snimanje i bolju kvalitetu snimke.

3T magnetska rezonanca ostvaruje veliko polje snimanja 55 x 55 x 50 cm. Za razliku od rendgenskog snimanja, ultrazvučne dijagnostike ili kompjutorizirane tomografije, 3T MR daje bolji uvid u pojedine dijelove tijela i promjene uvjetovane različitim bolestima.

Trebate li napraviti magnetsku rezonancu mozga ili glave, preporučujemo vam 3T magnetsku rezonancu mozga u Poliklinici Affidea Sveti Rok, gdje ćete dobiti brzu i preciznu uslugu te točnu dijagnozu.

 

Kako se pripremiti za 3T magnetsku rezonancu mozga?

Pacijente zamolimo da odjenu laganu odjeću bez metalnih dodataka (gumba, zatvarača) te ako nose nakit i imaju piercing, da ih uklone. Ženske pacijentice molimo da ne nanose šminku.

 

Koliko traje 3T magnetska rezonanca mozga?

Pretraga traje u prosjeku 20-30 minuta.

 

Boli li pregled magnetske rezonance mozga i je li to sigurna pretraga za pacijente?

Pregled je bezbolan i siguran jer nema ionizirajućeg zračenja. Pacijent treba biti miran tijekom snimanja kako ne bi pomicanjem tijela uzrokovao smanjenu rezoluciju slike.

3T magnetska rezonanca mozga - Poliklinika Affidea Sveti Rok

 

Na što pacijent treba upozoriti?

Pacijent treba upozoriti na eventualne operacije i rezove na području koje se snima, ima li već dijagnosticiran tumor, ugrađen implantat, stent, pacemaker, geler u tijelu, nosi li metalni ortodontski aparat, ima li ugrađene zubne implantate, fiksni most te boluje li od dijabetesa i od kojeg tipa.

 

Kada se može, a kada ne može napraviti 3T magnetska rezonanca mozga?

Osobe s ugrađenim metalnim implantatima ne mogu ići na magnetsku rezonancu (MR), dok je u slučaju titanskih implantata, snimanje dozvoljeno, no uz neophodnu liječničku potvrdu.

Kad je riječ o magnetskoj rezonanci kod pacijenata s ugrađenim stentom, to se može napraviti tek nakon 6 mjeseci od operacije.

Kod pacijenata s pacemakerima, magnetska rezonanca nije moguća, osim ako su u pitanju novi tipovi pacemakera, za što nam je potrebna liječnička potvrda. Ima li pacijent geler u tijelu, magnetska rezonanca nije moguća.

Mobilni aparatić za zube ne predstavlja prepreku za obavljanje pretrage. Ima li pacijent zubne implantate, fiksne mostove ili fiksni metalni aparatić za zube, potrebna je liječnička potvrda da može obaviti MR snimanje.

Zatražite termin za bržu, jednostavniju, precizniju i ugodniju magnetsku rezonancu mozga i glave u Poliklinici Affidea Sveti Rok.